На гости в блога: Борислав Тренчев – едно богато начало в Southampton

Образование в чужбина 2017/12/15

Здравейте,20170922_153820

Ако трябва да обобщя в едно изречение мнението ми за университета е, че засега всичко надминава очакванията ми – съоражения, материална база, студентския живот, града, хората, качеството, всичко…

Още на летището в София се запознах с 10 българи, които също учат в същия университет. Meet and greet услугата беше добра, само се полутахме малко из терминалите, докато я намерим. Пристигнахме в общежитията. Чисти и спретнати са, кухнята е прилична. Само стаята ми е малко по-тясна от тези на другите, но не ми е проблем. Една кухня делим 7 души. Всичките ми съквартиранти се паднаха само англичани, въпреки че ми се искаше хора от други страни.

Първите седмици бяха невероятни. Студентският съвет беше организирал толкова много събития (от исторически обиколки на града до най-различни купони, събирания, игри), че е трудно да си избереш на кои да отидеш. Аз отидох на възможно най-много и си заслужаваше. Имаше и панаир на различните общности (societies), които са над 300. Имат абсолютно всичко – от българска общност до яздене на коне на морския бряг и управление на подводница. Аз за момента се присъединих към общността по роботика, по предприемачество и по алгоритми. Запознах се с много нови хора. Има и страшно много българи, особено студенти по компютърни науки и е странно, че откакто съм пристигнал може би съм говорил повече на български, отколкото на английски.

Кампусът е огромен и красив. Харесва ми многото зеленина. Компютърните зали, както и библиотеката, спортния център и всичко останало е на световно ниво. Особено съм впечатлен от градски транспорт. На всеки, който е настанен в общежитията, университетът дава безплатна карта за обществен транспорт за 1 година. Автобусите са двуетажни, чисти, с Wifi, с USB зареждане за телефон и много точни. А градът също е прекрасен – много зеленина, ресторанти, магазини, мол, дискотеки, места за посещение…

По отношение на обучението започнахме чак на 2 октомври. Повечето лектори са много добри. Курсът е интензивен, имаме доста за работа и учене, но съм доволен. Хубаво е, че университетът (University of Southampton) имам близки взаимоотношения с работодателите. Почти всеки ден има презентация от различни работодатели като Facebook, Amazon, Morgan Stanley и др. Имахме и панаир, на който над 100 работодатели представяха възможностите за работа. Страхотно е, че доста от тях предлагат стажове за през лятото на студенти първа година.

Отворих си банкова сметка в Barclays. Преди няколко дни получих и потвърждение, че ще получавам социалната стипендия от £3000.

Това беше много, ама много кратко описание на първите ми впечатления и преживявания в Саутхемптън, иначе трябва да изпиша няколко страници, за да изкажа всичко. Доволен съм от избора си на университет.

 

Поздрави,
Божидар Тренчев

Тагове: , , ,