100 въпроса, част II – пред избора на работна оферта

Work and Travel 2012/12/05

В продължение на статията „Началото: 100 въпроса в секунда, или какво най-много те вълнува за work and travel?”, навлизаме във втория етап от развитието на програмата ти.

Вече си се записал в WAT и предстои да кандидатстваш за работна оферта. Толкова си объркан от съвети на приятели, ровене из форуми и лични колебания, че не знаеш какво да правиш. Ето отговори на част от въпросите, които ти хрумват, и които ще те ориентират по-добре в това, което те очаква:

Въпросите за студентски бригади в САЩ

1.    Как се кандидатства за работна оферта? Кой от начините е най-добър? – Има три начина, чрез които можеш да кандидатстваш за работна оферта: Job fair, Skype fair и Job shop:

  • Job fair – това е лично интервю с бъдещия ти работодател или мениджър. За целта ние, с помощта на спонсора ни Интракс, каним работодатели в България, които искат да се срещнат лично със студентите, и да изберат най-подходящите от тях за работата, която предлагат.
  • Skype fair – това отново е лично интервю с потенциален работодател, но този път то се провежда по Skype.
  • Job shop – при този начин на избор на работна оферта ти не се срещаш лично с работодател или негов представител. Ние сме упълномощени да определим кои студенти отговарят на изискванията на работодателя и да преценим дали можем да им предложим конкретната работна оферта. При одобрение, офертата се подписва на място в офиса на Orange и последващо интервю не е необходимо.

И трите начина за избор на работна оферта имат своите предимства. Job fair и Skype fair са отлична възможност да се срещнеш лично с бъдещия си работодател и да го разпиташ в най-малки подробности за работата, за която кандидатстваш. Job shop опцията, от своя стана, е подходяща за по-притеснителните и затворени студенти, които се страхуват от среща с работодател.

Най-важното в случая е да избереш своята работна оферта и да се съобразиш с начина, по който можеш да я получиш.

2.    Какви въпроси задава работодателят на интервюто? – въпросите са лесни и доста класически, като при всяко интервю за работа: какво учиш, какъв опит имаш, защо искаш да работиш точно това, какви качества притежаваш, и т. н.
Не забравяй, че това е интервю за работа. Ти се конкурираш с други студенти и за да успееш да ги пребориш е важно да изтъкнеш качествата и опита си пред работодателя.
3.    Как да се облека за интервюто? – спортно-елегантното облекло винаги прави добро впечатление на работодателите. Те разбират, че ти си се постарал и че за теб това  събитие е важно. Ако замениш дънките с панталон и тениската с риза това няма да остане незабелязано и ще бъде оценено.
4.    Как да се държа, ами ако много се притесня и блокирам? – изключително важно е да се усмихваш! Широко, в началото може би малко насила, заради притеснението ти, но усмивката автоматично ще те отпусне. Имай предвид, че кандидатстваш за позиция, при която, малко или много, ще имаш досег с клиенти. Изключително важно е да си усмихнат и приветлив, и всеки работодател наблюдава първо това в студента пред себе си, по време на интервюто.
5.    Може ли да работим 2, 3, 4, 5 човека на едно място? – Да. Работодателите наемат повече от 1 студент и това дава възможност да работиш заедно с приятелите ти.
6.    Какво да направя, ако на мен ми предложат работа, а на приятеля/приятелите ми-не? – ако това се случи на Job fair – ти разбираш за това на момента, по време на интервюто. От теб зависи дали да се разделиш с приятелите си, или да откажеш предложената ти оферта и да кандидатствате за друга, за да бъдете заедно.
Винаги съветваме студентите си да дават максималното от себе си и ако са в група, всички да се стараят да се представят добре, за да получат всички офертата, която искат. Това е много важно, особено при групи от студенти с различно ниво на владеене на английски език.
7.    Кога разбирам, че съм одобрен за работата, за която кандидатствам? – Ако кандидатстваш за работна оферта на Job-fair – още по време на интервюто разбираш дали си нает, защото работодателят ти казва това. Ако кандидатстваш за работна оферта на Skype-fair – разбираш дали си нает до 2-3 дни след интервюто.
8.    Мога ли да си помисля дали да приема работата, която ми предлагат? – Всяко решение, било то дали да приемеш или не дадена работна оферта, трябва да бъде взето по време на интервюто ти. Не на следващия или по-следващия ден. Затова се запознай добре с офертата, за която кандидатстваш, задавай въпроси, и се обръщай към нас, ако имаш нужда от съвет.
9.    На каква позиция мога да работя? – work and travel позициите са разнообразни, и всички работни оферти, които предлагаме, са съобразени с естеството на програмата ти. Списък със забранените WAT позиции можеш да откриеш тук.
10.    По колко часа на седмица ще работя? – всяка работна оферта е индивидуална. В повечето случаи работодателите гарантират средно по 32-35 часа седмично.
11.    Как ще ми плащат? – плащането става или с поименен чек, или чрез банков превод в посочена от теб американска банкова сметка. Ти избираш кой от двата варианта предпочиташ да използваш.
12.    На колко време ще ми плащат? – на една или две седмици, като това е посочено в описанието на работната ти оферта.
13.    Как да си намеря втора работа? – втора работа се търси „от врата на врата”. След като вече си пристигнал, ориентирал си се в района, в който работиш и живееш, започнал си вече работа при първия си работодател и си преценил, че имаш време и сили, можеш да си потърсиш втора работа на място в хотелите и ресторантите в района на първата ти работа или квартирата ти. Не забравяй, обаче, че имаш основен ангажимент към първия си работодател и втората работа не трябва да пречи на основната ти работа.
14.    Мога ли да работя на повече от 2 места? – Да, стига допълнителната работа да не пречи на ангажимента ти към основния ти работодател.
15.    Ще имам ли осигурена квартира? – това зависи от конкретната работна оферта, за която кандидатстваш.
16.    Ако работната ми оферта е без осигурена квартира, вие можете ли да ми съдействате? – Да. Интракс, ние и работодателят ще ти предоставим т.нар. housing leads – адреси на къщи, квартири, мотели или хотели, в които можеш да се настаниш. На теб оставяме да прецениш кой вариант е най-подходящ, според изискванията и финансовите ти възможности, и да си направиш резервация.
17.    Колко струва квартирата? – цените варират, в зависимост от района, в който се намираш, и това колко човека живеете в една стая/къща. Цените варират от $80 до $150 на седмица.
18.    С какво ще се придвижвам от квартирата до работодателя? – в зависимост от това на какво разстояние се намира квартирата от работното ти място, можеш да ползваш колело, градски транспорт или кола. В повечето случаи колелото е най-евтиния и удобен транспорт.
19.    Защо, след като ходих на Job Fair и ме одобриха за дадено място, нямам договор? Мога ли да получа такъв? – не получаваш копие на офертата, която си подписал на място, защото това не е необходимо. Подписаната от теб бланка остава при работодателя ти, като след това той я предава на нас. Когато ние отразим информацията в системата на спонсора, ти ще се подпишеш виртуално, през личния си профил в сайта на Интракс под условията на офертата, която си избрал, и това е с най-голяма тежест. Малко след джоб феъра ще можеш да видиш всички детайли по офертата, която си подписал, в профила си в my.orange.bg, за да се увериш, че това е твоята оферта и за да имаш детайлите по нея във всеки един момент.
20.    На коя позиция се изкарват най-много пари? – действително позициите с бакшиши са най доходните. За да получаваш бакшиши, обаче, трябва да ги заслужиш, и това изисква да си с отличен английски, изключително любезен и приветлив.
21.    Ще ме вземат ли от летището? – някои работодатели предлагат посрещане на летището при предварителна уговорка, други предоставят пълни детайли за това как точно да стигнеш от летището до работното си място. Тази информация е описана във всяка работна оферта.
22.    Мога ли да си сменя работната оферта, ако си харесам друга? – не позволяваме смяна на работна оферта, без да има сериозни и обективни причини за това.
23.    Какво трябва да кажа на работодателя, като пристигна? – работодателят знае кога точно пристигаш, защото ти си публикувал детайлите за полета си в личния си профил в сайта на спонсора Интракс и той има достъп до тази информация. Когато пристигнеш, трябва да му се представиш по име и да носиш със себе си паспорта и разрешителното си за работа DS-2019.
24.    Имам ли право да работя нощни смени? – Не. Държавният департамент на САЩ забранява студенти по програмата Work and Travel да работят в часовете от 22:00 до 6:00.
25.    Мога ли на напусна работодателя си по всяко време? – можеш да напуснеш работодателя си само след разговор с него и разрешението на спонсора ти Интракс. Това е едно от условията ти за участие в програмата. Това е налага с цел да се разбере защо не искаш да работиш там, дали и какви проблеми срещаш и как може да ти съдействат за разрешаването им.

Очаквай още въпроси и отговори в следващата блог-статия.

 

Тагове: , , ,