12 изпитани съвета за безпроблемно WAT лято

Work and Travel, За Orange, Пътувания 2014/05/27

Виза – checked. Самолетен билет – checked. DS2019 – checked. Работна оферта – checked. Телефон – checked. Куфар – checked. Еуфория – checked. Притеснение – checked.

Летище. Регистрация. Отвеждане към самолета. Полет. Кацане. Граничен контрол. Багаж. Часова разлика. Автобус. Настаняване и нормален сън. Най-сетне! Вече познат безкраен миг, нали? Трескаво преживяваме заминаването и пристигането. Място за случки извън плана за идеалното пътуване към Голямото Ново няма.

Всяка година хиляди студенти от цял свят участват в Work and Travel, без да се сблъскат с какъвто и да е проблем. Факт е обаче, че съществуват и обстоятелства, които няма как да предвидиш. Тук идва и моята задача – да ти дам съвет как да подходиш адекватно при създала се такава ситуация.

Запомни едно. Какъвто и проблем да възникне по време на твоето пътуване, запази спокойствие и тази страница! Решение има!

Изпуснат полет

В случай, че не можеш да стигнеш на летището навреме за своя полет, трябва да се свържеш с авиокомпанията си най-късно 1 час преди него (или преди приключването на чек-ин), за да ги уведомиш и да помолиш служителя да не отбелязва билета ти като „No show“. След като пристигнеш на летището задължително трябва да отидеш на гишето на авиокомпанията, с която е издаден самолетният ти билет. Точно и ясно обясни причината, поради която си изпуснал полета си, след което задължително се свържи с Orange, за да ни уведомиш. Ако имаш основателна причина, авиокомпанията ще прояви разбиране и ще направи всичко възможно, за да ти предложи алтернативен вариант за пътуване.

Забравен в България DS2019

Ако на междинното европейско летище установиш, че си забравил своето работно разрешително DS2019, спокойно и любезно обясни на служетел на авиокомпанията, че въпросният документ е останал у дома и помоли да бъдеш качен на презокеанския полет без него. При такава ситуация налично копие на DS2019 би било изключително полезно.
Влизането на територията на САЩ без DS2019 е възможно, като служителите на Департамента по вътрешна сигурност на граничния пункт дават срок от 30 дни документът да им бъде представен. Те ще ти обяснят и как да направиш това.
Ако си забравил своя DS2019 у дома, трябва да помолиш родителите си да ти го изпратят в най-кратък срок.

Изгубено разрешително за работа DS2019

В случай че си изгубил или повредил своя DS2019, трябва да се свържеш със спонсориращата си организация, респ. Intrax или GeoVisions. Документът ще бъде преиздаден и изпратен на посочен от теб адрес на територията на САЩ срещу минимална такса.
Това не е спешен случай, така че трябва да се свържеш със спонсориращата си организация в рамките на посоченото работно време.

Изгубен багаж

Колкото и неприятно да е, случаите на изгубен багаж са факт. Точно поради тази причина те съветвам да носиш в раницата си допълнителни дрехи, бельо и най-необходимото, за да ти послужат, докато куфарът ти бъде върнат.
При изгубен багаж трябва да намериш гише „Изгубен Багаж” / „Lost luggage claim” на авиокомпанията, издала твоя самолетен билет, или – ако няма такова – на оператора на самото летище. Там следва да попълниш необходимите за целта формуляри и да предоставиш адрес за получаване на багажа си. Съветвам те да посочиш адреса на работодателя си в САЩ.

Проблеми със SEVIS регистрация

След пристигането ти в САЩ основното ти задължение е своевременно да изпращаш на спонсориращата организация информацията, изисквана от системата SEVIS.
В рамките на 3 дни след влизането ти в Съединените щати трябва да се регистрираш в SEVIS. Това става на интернет страницата на твоята фирма-спонсор, респ. Intrax или GeoVisions.
Ако по една или друга причина не успееш да се регистрираш в SEVIS от сайта на спонсориращата си организация, трябва да го направиш по телефона на посочените за целта безплатни телефонни номера: за Intrax 1-888-224-0450 и за GeoVisions 1–888–830-9455.

Културен шок

Първите часове на ново място са изпълнени с еуфория, но през следващите дни е възможно да изпиташ носталгия, силно да ти липсват семейството и приятелите ти. В следствие на това е възможно несъзнателно да се самоизолираш. Това е състояние на културен шок, което е често срещано при такава промяна. Най-доброто решение за изход от него е да се отпуснеш да общуваш на английски с колегите си, да си припомниш причините, поради които си се записал за участие в програмата. Бъди отворен към различните култури и опитай да вземеш най-доброто от контакта си с околните. Често това състояние преминава за дни. Хубаво е при такава ситуация да пишеш и на нас, защото всички сме минали по този път – ще те изслушаме и ще ти дадем добър съвет.

Изгубени документи за самоличност

Ако изгубиш своите документи за самоличност, трябва да се свържеш с Посолството на държавата, чийто гражданин си. Eдинствено там могат да ти съдействат за издаване на временен паспорт (пасаван). Необходимо е да информираш и служителите на Orange по имейл.

Проблем с квартирата

Ако имаш проблем с квартирата, е важно да говориш за това с наемодателя си, ако си наел жилището самостоятелно. Ако квартирата ти е осигурена от работодателя, трябва да говориш за проблема с прекия си мениджър. Важно е да проявиш търпение и разбиране, да обясниш какъв е проблемът, какво не ти харесва и да помолиш за съдействие. Имай предвид, че американците са изключително отзивчиви и ще направят всичко възможно, за да разрешите ситуацията. Хубаво е да имаш реалистични очаквания за квартирата си. Затова бъди подготвен да не живееш в лукс и изобилие. При проблеми с настаняването можеш да уведомиш Orange по имейл или телефон в рамките на обявеното работно време.

Проблем с работодател

При евентуално възникване на проблем между теб и работодателя е изключително важно преди всичко да говориш с прекия си ръководител. Кратко, ясно и учтиво обясни какъв е проблемът, какво не ти харесва и какво би желал да се промени. Ако това не доведе до решаване на ситуацията, потърси за съдействие спонсориращата си организация (респ. Intrax или GeoVisions), разкажи аргументирано от какво естество е проблемът и какво си предприел. Важното в тези ситуации е да запазиш спокойствие, да бъдеш учтив и максимално конкретен – поясни името на ръководителя, с който си говорил, и на коя дата е възникнал въпросния проблем. Спонсориращата организация ще направи всичко възможно да ти съдейства и да ти помогне да изживееш едно приятно и безгрижно лято.
Проблемите често изглеждат по-фрапиращи, отколкото са всъщност. В никакъв случай не напускай работодателя си по свое усмотрение – това би довело до много по-сериозни неприятности! Задължително е да се свържеш и с Orange за съвет и съдействие.

Здравословен проблем

Медицинската ти застраховка е съобразена с условията на WAT програмата. Ако по време на престоя ти в САЩ се случи инцидент или здравословното ти състояние неочаквано се влоши, трябва да потърсиш квалифицирана – и спешна, ако е необходимо – медицинска помощ.
Ако състоянието ти го позволява, трябва да се свържеш със застрахователната си компания, за да ги уведомиш за настъпилото застрахователно събитие и да помолиш за съдействие. Техните служители ще те насочат към най-близкото медицинско заведение и ще ти дадат инструкции как да процедираш. Свържи се след това и с обслужващия те офис на Orange.

Арест

Законите на САЩ са по-различни от тези на Република България. Като посетител на Съединените щати си длъжен да ги спазваш. Нали знаеш, че незнанието на закона не оправдава никого?
Често пъти се стига до арест в следствие на пръв поглед безобидни ситуации – дребна кражба; употреба на алкохолна напитка на публично място; употреба на алкохол, ако си непълнолетен (21 години за САЩ); шумен купон или пререкание с представител на властта и др. Имай предвид, че в САЩ тези постъпки не остават безнаказани!
В случай че бъдеш арестуван, трябва да се свържеш на първо място със спонсориращата си организация (респ. Intrax или GeoVisions), а след това при възможност да информираш и Orange.
Важно е да запазиш спокойствие. Имай предвид, че ще ти бъде назначен обществен защитник и ще получиш подкрепата на множество професионалисти.
Най-добрият съвет по тази точка обаче е да се пазиш от подобни неприятности!

Грижи се за безопасността си!

Не забравяй, че:

  • В САЩ е забранена продажбата и употребата на алкохол от лица под 21-годишна възраст. В барове и дискотеки не се допускат непълнолетни (т.е. ненавършили 21 години). Употребата на алкохол на открито и пренасянето на неопаковани в непрозрачни пликове бутилки подлежат на сериозни санкции.
  • При придвижване с велосипед:

• Носенето на шлем е задължително.
• За да бъдеш лесно забелязван от останалите участници в движението, е добре да се обличаш в ярки дрехи и да носиш светлоотразителни елементи.
• Трябва да се увериш в изправността на спирачките и скоростите на велосипеда си.
• Трябва да имаш светлоотразители и работещи светлини.
• Трябва да установиш визуален контакт с шофьора на близкия автомобил, преди да предприемеш маневра или да пресечеш улица.
• Велосипедистите са пълноправни участници в движението и като такива трябва да спазват правилата. Всяко установено нарушение подлежи на санкции.
• Трябва да сигнализираш промяна в посоката на движение чрез сигнал с ръка.
• Трябва да спираш на червен светофар.
• Трябва да се движиш в лентата за велосипедисти, а ако такава няма – плътно вдясно.
• Трябва да се движиш в посоката на движение на автомобилите, а не срещу нея.
• Трябва да съблюдаваш безопасността и предимството на пешеходците.
• Информирай се какви са правилата за движение в конкретния щат, в който ще живееш.

  • При управление на автомобил носенето на предпазни колани е задължително за шофьора и за всички пътници в автомобила. Глобите за подобно нарушение са големи, а още по-сериозни са при шофиране в нетрезво състояние или без шофьорска книжка.

Последният съвет, който ще ти дам, е да вземеш със себе си WAT a Guide 2014! Тази малка WAT-Библия би ти помогнала много в непредвидени ситуации, при които не знаеш как да подходиш. Ако все пак в суматохата я забравиш, винаги можеш да си свалиш нейното онлайн издание от сайта на Orange WAT a Guide 2014.

Пожелавам ти care-free WATaSummer :)!

Тагове: , , , , , , , ,