5 полезни съвета преди да се върнеш в България

Work and Travel, Пътуване след WAT, Пътувания, Самолетни билети 2016/09/09

Чувал ли си израза „You will never be completely at home again, because part of your heart always will be elsewhere. That is the price you pay for the richness of loving and knowing people in more than one place.”? А спомняш ли си как преди 4 месеца мястото, където си сега, ти беше толкова чуждо, непознато и плашещо? Да, тези 4 месеца са напълно достатъчни, за да си готов да оставиш част от сърцето си от другата страна на океана.

studentska-brigada-saveti

Септември обаче наближава, а с него идва и краят на програмата ти. Тепърва ти предстоят последните работни дни, последните събирания на по бира след работа, разговорите до късно вечер с хора от къде ли не. В това море от емоции обаче има и някои важни неща, за които е добре да помислиш преди да тръгнеш към България. В следващите редове събрахме няколко полезни съвета за теб, които ще ти помогнат по-лесно да се подготвиш за голямото пътуване в обратна посока.

Банковата сметка

На първо място, преди да тръгнеш към България, е добре да помислиш какво ще правиш с банковата си сметка и парите в нея. Нашият съвет е да се възползваш от така наречения wire transfer. Това означава да прехвърлиш спестяванията от сметката ти в Щатите директно по твоя сметка в България. Всяка банка предлага този вид услуга срещу определена такса. Всичко, което трябва да направиш, е да посетиш най-близкия клон и да попълниш необходимите документи. Имай предвид, че преводът отнема няколко дни, така че е добре да направиш трансфера поне седмица преди да напуснеш страната, за да си сигурен, че парите са постъпили в сметката ти в България.

Освен това, трябва добре да помислиш дали искаш да оставиш сметката активна или искаш да я закриеш преди да заминеш. Ако обмисляш да се върнеш в САЩ следващата година, то можеш спокойно да не закриваш сметката си. Добре е само да оставиш някаква малка сума, около 20 долара например, в случай че банката удържа месечна такса за обслужване. Ако не си сигурен в плановете си – то по-добре е да закриеш сметката, за да не се окаже след време, че банката е удържала такси, които ще се наложи да заплатиш.

И още един съвет – ако имаш намерение да теглиш пари в България или Европа от картата, която ти е издадена там, говори със служителя в банката за това. Понякога се налага той да отбележи това в системата на банката, за да не бъде блокирана картата при теглене от банкомат тук.

Работна оферта за лято 2017

Знаем, че 2017-та все още изглежда ужасно далеч. В същото време обаче, ако си доволен от работодателя си, имаш възможност още от сега да вземеш работната оферта за следващото лято. Това, което трябва да направиш, е да дадеш бланката за работна оферта, която можеш да откриеш на my.orange.bg, на работодателя си. Той ще я попълни и подпише още докато си там. Така ще пропуснеш излишното разменяне на имейли или съобщения във Фейсбук, а и подсигурявайки си сам работна оферта, спестяваш не малка сума пари.

studentska-brigada-usa

Медицинската застраховка

В случай че по време на престоя ти в САЩ се е наложило да използваш медицинската си застраховка, увери се, че си запазил всички документи, които си получил от лечебното заведение – рецепти, епикриза, фактури и други сметки и т.н. Застрахователната ти компания изисква да ги  предоставиш до 5 дни след като се върнеш в България, така че обърни внимание дали слагаш всичко необходимо в куфара. Добре е, също така, да говориш с работодателя или хазяйна си и да ги предупредиш, че е възможно да пристигат още документи от съответното медицинско заведение. Помоли ги да сканират и изпратят към теб всичко, което е пристигнало след като си тръгнал.

Шопинг – Полети – Багаж

Всички знаем, че връзката „Това-което-искам-да-купя/Място-в-куфара“ е обратно пропорционална. Колкото по-малко място в багажа ти остава, толкова повече неща искаш да си купиш. Краят на лятото е времето за шопинг, а намаленията и промоциите са толкова много… Добре е обаче да помислиш дали реално можеш да събереш всички нова и стари неша в куфара си. Както знаеш, позволеният чекиран багаж, който можеш да носиш, е 1 куфар до 23 кг., а всеки килограм над това ограничение следва да бъде заплатен. Разбира се, винаги можеш да добавиш още един чекиран куфар, но не забравяй, че за това също ще има допълнителна такса. Съветваме те да си направиш предварителен план за това с какво количество багаж ще пътуваш и съответно колко неща да купиш и колко да отложиш за следващото лято. На сайта на твоята авиокомпания можеш да видиш  каква е таксата за втори чекиран куфар, а тук – съвети как да спестиш място в куфара си докато опаковаш.

studentska brigada-usaПодаръците

Купуването на подаръци безспорно бележи официалния завършек на програмата ти. След като си приключил работа, сложил си ред в документите и почти си стегнал багажа, остава само да помислиш за сувенирите и подаръците за близките ти хора. Изборът определено е труден – книга, нов телефон, козметика или просто магнитче от страхотните места, на които си бил. Решението е изцяло твое. Това, което ние можем да те посъветваме, е да избираш внимателно.

  • Увери се, че техниката, която купуваш ще работи в България. Телефоните, които се продават на американския пазар, често са заключени и не могат да работят с български СИМ карти. Затова винаги купувай телефони, които са Factory unlocked.
  • Ако искаш да спестиш пари, не купувай сувенири от най-посещаваните от туристите места. В по-малките и не толкова претъпкани магазинчета магнитите, ключодържателите или тениските се продават много по-евтино, а качеството е не по-лошо от това в останалите магазини.
  • В случай че поръчваш стоки от интернет, обърни внимание дали пратката ще пристигне на време преди да напуснеш хаузинга или града. Препращането й към България би ти струвало много главоболия и пари.
  • Ако си се спрял на козметиката като опция за подарък, имай предвид че в така наречените duty free магазини на летището цените понякога са много по-изгодни от тези в останалите магазини. Освен това, нещата, които купиш от тях, можеш да носиш със себе си в самолета. Така няма да се налага да търсиш допълнително място за тях в чекирания куфар.

Нещата, за които се налага да мислиш преди да тръгнеш към България, наистина не са малко. Доброто планиране обаче може да ти спести много притеснения и нерви. Не забравяй също, че винаги можеш да се обърнеш към твоя Ориндж офис за помощ и съвет.

Тагове: , , , ,