8 израза, с които да говориш английски още по-свободно

Езикови ваканции 2015/05/13

Има стотици чудесни изрази, с които британците се отличават в употребата на езика, и ако искаш да заблудиш поне част от тях, че си израснал на някоя от улиците на Източен Лондон или близо до Хайд парк, то трябва да усвоиш поне най-често използваните.

За да ти помогнем с това, ние предлагаме най-добрите курсове по английски език във Великобритания, винаги комбинирани с внимателно подбран самолетен билет. Защото, както всички знаем, език се учи на място!

Language courses abroad from Orange

В настоящата статия сме подбрали 8 популярни израза, с които ще звучиш като истински Brit:

„Bits ‘n bobs“

Как да го произнесеш? „bitts an bohbs“

Какво означава? Описва разни дребни неща, разхвърляни по пода.

Откъде произлиза? Това е още една форма за „odds and ends“, което е достатъчно самоописателно. Bits and bobs най-вероятно са били стари думи за бельо, което би могъл да намериш хвърлено на пода.

„Cheeky“

Как да го произнесеш? „CHEE-kee“

Какво означава? Описва човек или действие, което е неуважително или не трябва да се взима особено насериозно.

Откъде произлиза? Очевидно е свързано с всички интерпретации на „insolence“ и е свързано с движенията на челюсти, уста и бузи. За да добиеш по-добра представа, пусни в Google „to turn the other cheek“.

„Gobby“

Как да го произнесеш? „gkobbee“

Какво означава? Да изразиш мнението си по начин, който може да бъде обиден за околните.

Откъде произлиза? Никак не е изненадващо, че думата идва от впечатлението, че някой говори твърде много – „gob“ е жаргон за уста (я виж ти… получи се 2 в 1 урок за жаргонни изрази!).

Идиоми

„Knackered“

Как да го произнесеш? „NAKK-erd“

Какво означава? Силно изморен, буквално изтощен.

Откъде произлиза? Има няколко обяснения. Едно от тях е „knacker’s yard“, което обозначава кланица за коне (тъжният вариант). Друга версия свързва произхода на израза със скандинавското „hnakkur“, което означава седло. Да, и аз не успях да го схвана.

„Minted“

Как да го произнесеш? „MINN-tidd“

Какво означава? Да си наистина богат.

Откъде произлиза? Свързано е с процеса на монетосечене (minting) и няма нищо общо с билката „мента“. Иначе щеше да е доста смешно, не мислиш ли?

„Mental“

Как да го произнесеш? „MEN-toll“

Какво означава? Зависи от коя част на Великобритания си, но може да означава или страховит, луд (в смисъл на емоционално нестабилен), или вълнуващ и необичаен.

Откъде произлиза? От латинската дума „mentis“ за ум, разсъдък. Въпреки това, не ми е ясно как е стигнала до значението си в наши дни.

British English Idioms

„Fit“

Как да го произнесеш? „fyt“

Какво означава? Това е начин да опишеш човек, когото намираш за много готин (обикновено е свързано с вида му).

Откъде произлиза? Много е вероятно да идва от описанието на някой много активен физически и следователно привлекателен в атлетичния, six-pack смисъл на думата. Това е всъщност истинското значение на думата „fit“. Да не се бърка с „fit“, означаваща нещо, което пасва точно като цел, размер или форма. Стана ли достатъчно объркано?

„Miffed“

Как да го произнесеш? „MYFF-d“

Какво означава? Когато се чувстваш едновременно ядосан, разстроен и обиден за нещо.

Откъде произлиза? Отново има различни истории, но би могло да е имитация на звука, който издаваме, когато сме раздразнени („mfffh!“), или има връзка със старата немска дума „muffen“, означаваща „цупя се“. И в двата случая е много хубава дума да опишеш потенциално избухливи емоции.

С това нашият урок е „done and dusted“ (ето още един идиом).

Ние можем само да те посъветваме да използваш всеки момент от своя езиков курс в чужбина и да разговаряш с местните, за да чуеш те какви изрази използват. Питай за значенията и произхода на тези, които не знаеш, запази си тези, които най-добре ти пасват, и подхождай внимателно с неясните идиоми, за да не се получи неприятно недоразумение. Успех!

Тагове: ,