Български студенти на три континента

Образование в чужбина 2012/07/31

Наскоро си припомних думите на великия Айнщайн : „Животът е като карането на колело: трябва да се движим напред, за да не загубим равновесие.” Колко важно е да не допускаме нито за миг да губим вяра в себе си и да не спираме да вървим уверено по пътя на мечтите си, за да запазим баланса.

На път към престижните университети

Образование в чужбина

Тези мисли, точно в този момент, са провокирани от скорошните успехи на млади хора, истински „експерти в карането на колело”. Става дума за български кандидат-студенти, които показаха отлични резултати и получиха своето достойно място в престижни университети във Великобритания. Сред тях са University of Oxford, University of Warwick, University of Edinburgh и University of Aberdeen.

А има и още. Университети в Австралия и Китай също видяха в нашите младежи способни и мотивирани хора и побързаха да ги привлекат към себе си, за да им дадат поле за изява и възможност за развитие в нелеки области като медицина и компютърни системи. Оказва се, че тези екзотични на пръв поглед дестинации са много атрактивни за международни студенти с достъпните си такси, високото качество на образованието и възможностите за развитие. И нещо много важно – приятелското отношение и лесно общуване с представители на университетите в тези държави, правят процеса на кандидатстване изключително приятен.

Ето това е повод за гордост

Изключително сме щастливи, че тези интелигентни и будни млади хора ще дадат образ на България пред света.

За нас остава удовлетворението, че бяхме с тях и ги подкрепяхме в моменти на трепетно очакване, напрежение и безкрайно щастие, като заедно изминахме пътя от училището до университетите, които в представите на повечето хора са абсолютно недостижими. Да, точно така, недостижими, защото трябва да признаем, че пътят до там никак не е лек и успяват само най-добрите.

Но как се стигна до тук? През последните години образователните програми в чужбина станаха много популярни и предпочитани от българските студенти, заради огромните възможности, които се откриват пред тях още по време на обучението им. Ниски такси, гарантирани стажове и професионални обучения, са основен критерий при избор на университет. Горди сме, че младите хора в България са все по-смели и осъзнати във важния избор на учебно заведение, което е отправна точка към бъдещото им професионално развитие.

Ами ти къде ще отидеш? Избра ли университет в САЩ, Австралия, Азия или Европа? Спокойно, ако все още не си решил, приеми следния съвет – без значение в коя държава или на кой континент ще се озовеш, важно е да се чувстваш истински щастлив там, защото успехът е в нас самите. И ако все още не можеш да караш колело, не се притеснявай, само помни „трябва да се движиш напред” и само напред.

Тагове: , ,