Дом далеч от вкъщи. Език се учи на място

Езикови ваканции, Пътувания 2015/04/21

Знаете ли, че по света се говорят повече от 7 000 езика? А че владеенето на повече от един език повишава когнитивните възможности, като по-лесно справяне с проблеми, креативност или по-добра памет? Добавяме и още един любопитен факт – поне два чужди езика владеят 56% от европейците, 35% от канадците, 17% от американците и 66% от световното население.

Никога не е късно да научите нов език. Затова добийте нужната увереност и започнете още днес!


Осъзнаването на тази потребност е първата стъпка към впускането в езиково приключение. Хубавата новина е, че все повече хора тръгват по този път и постигат огромен успех в усвояването на нов език.

Къде ще отседна?

Покрай това обучение обаче има много неща, за които трябва да се помисли внимателно. Едно от тях, разбира се, е настаняването. В повечето случаи видовете настаняване са еднакви за различните дестинации. Ала винаги трябва да се вземат предвид и културните особености на съответната държава.

Със сигурност е по-лесно да комуникирате, да обменяте впечатления и да откривате нова култура около вас, когато се чувствате като у дома си. В приятна атмосфера ще имате възможност да се насладите максимално на езиковото обучение и престоя си в новата страна. Именно поради тази причина съществуват различни опции за настаняване, които са прецизно проверени и преценени и съобразени напълно с изискванията и потребностите на учениците.

Семейство-домакин

В зависимост от това къде отивате, имате възможност да отседнете в училищна резиденция или у семейство-домакин. Това е начин, който ще ви позволи да изживеете едно истински обогатяващо преживяване в международна среда. От друга страна, уютът на семейството, ежедневната употреба на местния език и опознаването на новата култура са само някои от предимствата на семействата-домакини. Каквато и опция да изберете, пред вас се открива прекрасната възможност да практикувате активно новия език.

Всички семейства-домакини се подбират внимателно от екипите на езиковите училища. Важно е да се знае, че ако ученик има специфични предпочитания по отношение на типа семейство, в което иска да бъде настанен (например семейство с/без деца или непушачи), училищата се опитват да отговорят на тези изисквания. Взима се предвид и това дали учениците имат някакви алергии или специални изисквания към храната.

Ако се питате какви са предимствата на настаняването в семейство-домакин, ще кажем веднага, че основната привилегия на това преживяване е възможността да се отдадете изцяло на езика, който изучавате, и да се потопите напълно в местните култура и обичаи. Това, разбира се, неминуемо ще доведе до ефективното му усвояване и по-бързото усъвършенстване на езиковите умения.

Училищна резиденция

Училищните резиденции са прекрасен избор за всички онези, които имат желание да комбинират настаняване с отлично качество, комфорт и социална атмосфера. Обикновено училищните резиденции разполагат с много добри условия, като WiFi, полупансион или пълен пансион, а в някои случаи на разположение на учениците има дори спортна зала или фитнес. Това е и причината този тип настаняване да е малко по-скъпо от останалите опции, за които ще стане дума по-долу, но за сметка на това пък цените са all-inclusive и включват много допълнителни екстри за удобството на учениците. Например, обикновено в цената се включва спално бельо, почистване веднъж седмично, както и почистване в края на престоя ви. Ако учениците нямат хранителен план, могат сами да приготвят храната си, тъй като резиденциите е възможно да подсигурят условия за готвене.

Споделен апартамент

Друг вариант за настаняване е т.нар. „shared student apartment“. Това означава споделяне на апартамент с други международни ученици от съответното езиково училище. Тези апартаменти не са луксозни, но разполагат с напълно оборудвани кухни и бани, предоставяйки настаняване на размуни цени.

Въпреки предимствата на всеки тип настаняване, аз с удоволствие бих избрала престоят ми да бъде при семейство-домакин. А вие какъв избор ще направите?

Тагове: , , , ,