Halloween – лакомство или номер

Work and Travel, За Orange 2012/10/23

Знаеш ли кой е денят, в който дори и да срещнеш призрак, дракол или чудовище по улицата няма да се уплашиш;  денят, в който не може да откажеш лакомство на децата, почукали на вратата ти, тъй като рискуваш да намериш цветната градина, за която толкова си се грижил опустошена;  денят, в който спестяваш електричество тъй като домът ти е осветен от тиквени фенери? Да, това е Halloween.

Въпреки че Halloween се чества главно в англоговорящите страни, в последните десетилетия празникът набира все по-голяма популярност и в България.

Halloween от офисите на Orange

История на празника

От къде всъщност идва името на празника и кой е измислил страшната светеща тиква като негов символ. В миналото древните келти празнували своята Нова Година (Samhain) в края на месец октомври, когато прибирали и последната си реколта. Те вярвали, че в нощта срещу Нова Година се отваря границата между живите и мъртвите и сенките на починалите навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят от сенките, хората се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно, обличали животински кожи и рисували лицата си; оставяли храна пред домовете си, за да нахранят духовете и те да не настояват да влизат в къщите им, палели огньове и произнасяли молитви. На средновековен английски език празника се наричал All Hallow’s Eve, но с течение на времето името било съкратено на Halloween, както се нарича празника и до днес.

Любопитен факт

Знаеш ли, че тиквата всъщност е била ряпа…тиквеният фенер се нарича Светещият Джак и е кръстен на ирландски пияница, който успял три пъти да надхитри дявола. Според последната им уговорка, Джак трябвало да живее още 10 години, но той внезапно починал. Поради многобройните си грехове той не можел да отиде в Рая, а поради сделката си с дявола не можел да отиде и в Ада. На прага на отвъдното, дявола дал на Джак въглен от Ада, който той поставил в издълбана ряпа и тръгнал да скита по света в очакване на Страшния Съд. Когато празника се прехвърлил и в Америка, ряпата се заменила с тиква, но каква е причината за това, тук историята мълчи.

Halloween по света

Украсяването на дома с тиквени фенери, обличането на страшни костюми, играта „trick-or-treat”, партита с безброй организирани игри са част от обичаите на празника, които са общоприети във всички страни, в които той се отбелязва. Интересен е обаче факта, че честването му във всяка страна се характеризира и с нещо различно и уникално.

В Китай например на празника пред снимките на мъртвите се поставят вода и храна, а по вода се пускат хартиени лодки, някои, от които много големи, за да показват пътя на изгубените души.

В Мексико в началото на ноември се чества Los Dias De Los Muertos, Денят на Мъртвите. Наред с другите обичаи, мексиканците поставят на олтара на всеки дом  храна, вода, цветя и свещи, а вечер пият текила на гробището под звуците на мариачи, свирещи в чест на мъртвите души.

Германците пък крият ножовете си в нощта на Halloween, страхувайки се, че могат да бъдат нападнати от скитащите мъртви души.

В Чехия в навечерието на празника се редят столове около огъня както за живите така и за мъртвите членове на семейството.

Шведите до такава степен са приели празника като свой, че празненствата продължават чак до 6 ноември. Денят там се нарича Alla Helgons Dag” и Петъка преди честванията дори е неучебен ден, а повечето хора работят до обяд.

Е въпреки, че ние нямаме привилегията да работим до обяд в Петъка преди Halloween, все пак си заслужава да отбележим празника подобаващо. И напук на всички противоречия дали този иначе католически празник би трябвало да се празнува в България, съм сигурна, че вече си измислил костюма си и си организирал празненство за тазгодишния Halloween, който по традиция отбелязваме на 31 октомври. Католически или не, това е забавен празник, който обединява деца и възрастни и по един или друг начин разведрява иначе мрачното есенно настроение, което ни наляга в началото на октомври.

И така, какво избираш – лакомство или номер?