Къде да уча… музика

Образование в чужбина 2014/12/01

Знаете ли кое е общото между Google и музиката? Запазете търпение до края на статията.

Сигурна съм, че няма човек, който да оспори огромната сила на музиката и влиянието, което тя има върху интелектуалното, социално и личностно развитие на хората. В моите представи музиката е мощен емоционален вулкан, който създава огромно количество енергия. Нещо повече. Tя ни допълва, радва и доставя истинска наслада. Музиката дори лекува. На някои италиански инструменти от епохата на Ренесанса може да се види надписът „Музиката лекува душата и тялото”. Още в Древния Египет и Гърция медиците са лекували със звуци и са имали обширни познания в тази област. Древнокитайските лечители пък са смятали, че музиката може да помогне при всяко заболяване и даже са изписвали „музикални рецепти” за въздействие върху един или друг орган.


Ако се абстрахираме от философията на влиянието на музиката върху човешката психика и душевност, ще достигнем до по-практичната страна на нещата. Музикалният бизнес се разраства с всяка изминала година, донасяйки огромни ползи на участниците в него – музиканти, продуценти, изпълнители. Оценява се на 50 млрд. долара годишно. Различни телевизионни музикални формати представят на публиката таланти, които успяват да достигнат музикалните върхове. Зад тези успехи, разбира се, не трябва да забравяме, че стои огромен труд и отлична подготовка – както практическа, така и теоретична/академична.

Тук трябва да споменем учебните заведения, които подготвят бъдещите таланти за музикалния свят. Именно там се раждат звездите от музикалния небосклон.

Сигурно вече се питате къде си струва бъдещите таланти да получат своето музикално образование.

Има едно място, което е уникално по рода си. Нарича се British and Irish Modern Music School и може да се похвали с много талантливи и изключително успешни възпитаници. С атрактивни локации като Брайтън, Бристол, Лондон, Манчестър и Дъблин, BIMM привлича към себе си даровити студенти с огромен потенциал и възможности.

За да отговори на актуалните нужди и потребности, престижното музикално училище създаде най-новата си специалност – Музикална журналистика, която ще предлага в Лондон, Брайтън и Манчестър.

Тук всеки знае, че успехът не идва лесно. Той е съвкупност от дарба, упорита работа и ценни контакти, които да направят пътя на талантите в музикалната индустрия значително по-лесен.

Ще дам пример с George Ezra – той успява да разгърне потенциала си и да достигне бленувания успех, а дебютният му албум “Wanted On Voyage” оглавява класациите в момента. Zara McFarlane, друг възпитаник на музикалната академия, спечели престижната награда MOBO.

Всички тези успехи и постижения не са случайни. Методите, които BIMM използва в подготовката на своите възпитаници, са изключително успешни. Това се доказва от огромния брой студенти, които успяват да реализират музикалните си стремежи и цели – най-голямото признание за училището, което ги е подкрепяло и е било тяхната отправна точка.

Това обаче не е всичко. BIMM е изградило здрави връзки с много от най-престижните музикални организации и компании в световен мащаб, като се старае да създава и развива учебна програма, която да отговаря адекватно на нуждите на потенциалните работодатели. Някои от партньорите на BIMM са имена като The Great Escape, Sontronics, Universal Music Group, Yamaha.

Още една известна компания има връзка с музикалното изкуство. Това е Google в лицето на изпълнителния си директор Лари Пейдж. В свое интервю той споделя, че все повече осъзнава колко много неговото музикално образование е вдъхновило създаването на изключително важни елементи от Google. „Чувствам, че по някакъв начин обучението ми по музика е допринесло за високата скорост на Google”, каза Пейдж наскоро. „В музиката времето е основното нещо.“

Пейдж, който израства в Мичиган, е свирил на саксофон и изучавал музикална композиция. По време на обучението си в University of Michigan той разработва бизнес план за компания, която да използва софтуер за създаване на музикален синтезатор. Този проект, който изисквал софтуерът да работи в реално време, отворил очите му за недостатъците в програмите на повечето компютри. „Твърдо вярвам, че това, което правим, съдържа и артистичен компонент“, казва той, съзнавайки, че този „артистичен компонент“ е свързан именно с музиката.

Това е и верният отговор на въпроса кое е общото между Google и музиката.

Тагове: , , ,