Как да избереш правилната работна оферта

Work and Travel 2014/11/10

Портокали, канела, Коледа… Месец декември наближава с пълна сила. Съвсем скоро празниците ще станат повече от делниците, a празничното настроение ще превземе ежедневието ни. Преди това да се случи обаче, две страхотни събития се задават на хоризонта – нашите job fair-и във Варна и София.

Както може би вече знаеш от своите Ориндж консултанти, тези събития ще бъдат наистина големи и интересни. Възможността да вземеш работна оферта още през декември има редица сериозни предимства – голям брой работодатели и позиции, от които да избираш, ранно визово интервю, по-ниски цени на самолетните билети и много други.

 

Мотивацията

Ние знаем, че изборът на работна оферта е една от най-важните и отговорни стъпки по пътя към приключението WAT. Точно затова винаги сме на разположение да отговорим и на най-странните въпроси, които ти хрумват, но всъщост само ти си човекът, който може да реши коя оферта и кое място биха ти паснали най-добре. За да стигнеш до правилното решение, на първо място е добре да бъдеш сигурен, че знаеш къде и защо искаш да прекараш лятото си. Когато отидеш на интервю, знаейки, че вече си открил своя работодател, всичко ще мине много по-лесно, отколкото предполагаш.

Това е и причината в две поредни статии да те запознаем с „тънкостите” при избора на работна оферта, както и с особеностите и възможностите, които всеки щат ти предлага.

Детайлите

На първо място, преди да се спреш на конкретен работодател или позиция, е добре да се запознаеш с всички оферти и чак след това да вземеш решение. За повечето студенти основен критерий при избора на оферта е заплащането, но моят съвет е да огледаш добре всички подробности, защото „дяволът се крие в детайлите”. Докато си в Щатите, голяма част от времето си ще прекарваш на работното място, така че е много важно да се чувстваш добре там.

Местоположението

East Coast, West Coast, Аляска, Флорида, Калифорния… Най-вероятно вече си събрал много впечатления и препоръки от познати, но САЩ е огромна по територия страна и в много от случаите участниците в WAT изпитват сериозни затруднения при избора на локация. В следващата статия ние ще те запознаем с особеностите на всеки регион, а с възможностите, които днес интернет предлага, можеш да „пътуваш” до всяко място отвъд океана още преди да си получил виза.

Позицията

Изборът на позиция нерядко се оказва най-трудната част. Често един и същ работодател наема студенти за повече от 5 различни работни места, което може да бъде много объркващо. Това, което е наистина важно да вземеш под внимание, не е само заплащането, а и вида и естеството на съответната работа, както и дали физически би могъл да се справиш с нея. Позиции като housekeeper, server assistant, busser и други изискват доста сила и не биха били подходящи за всеки. Съветвам те да не правиш компромис именно с това, за да не навредиш на здравето си или да провалиш престоя си в Щатите. Естеството на самата позиция е друг важен момент. За да избегнеш разминавания между очаквания и реалност, е добре искрено да си отговориш дали този тип работа ти допада и дали би се чувствал добре, ако това е основното ти занимание през тези 4 месеца.

Стартовата дата

Стартовата дата е друг важен момент при разглеждането на работните оферти. Основна причина студентските бригади да се провеждат през лятото е те да не пречат на образованието ти. Ако много искаш да пътуваш в началото на май, но нямаш възможност да вземеш изпитите си преди това, може би е добре да се замислиш дали това би си струвало. Евентуалното пропускане на изпитната сесия може да ти донесе доста главоболия след като се върнеш, както и да възпрепятства заминаването ти за следващото лято. В същото време при доста от работодателите сезонът започва по-късно, което е добра възможност да приключиш учебната година и чак след това да заминеш.

Нивото на английски език

В днешно време всички младежи и студенти имат ежедневен досег с филми, музика и книги на английски. Това е едно от най-големите предимства на новите технолигии, но тук трябва да си отговориш на въпроса дали ти самият се чувстваш достатъчно спокоен да контактуваш и обслужваш клиенти изцяло на английски. Това изисква богат речник и увереност и би било наистина важно за доброто ти представяне на работното място. Ако не се чувстваш достатъчно сигурен в способностите си, е най-добре да се насочиш към позиции, които изискват ниво на владеене на английски conversational, за да бъдеш сигурен, че позицията пасва на възможностите ти. Не забравяй, че до лятото остават още доста месеци, които можеш да използваш да подобриш английския си!

Средният брой часове и възможностите за втора работа

Според правилата на Department of State всеки работодател е длъжен да гарантира минимум 32 часа седмично на служителите си. При повечето работодатели се работи на смени, което дава възможност на студентите да съчетаят основната си работа с работа на друго място. Освен това графикът на смените най-често се прави за седмица напред, което дава възможност двете позиции да се съчетават много лесно. Ако все пак работиш повече от 40 часа, всеки следващ час се води като overtime и понякога се заплаща на по-висока ставка.

Настаняването (housing)

Един от най-често задаваните от студентите въпроси е „Ще имам ли къде да живея?”. Отговорът, разбира се, не е еднозначен. Някои от американските работодатели осигуряват настаняване за студентите си. Това могат да бъдат малки мотели, бунгала, общежития, дори и част от хотела, в който се работи. Размерът на седмичния наем е предварително определен и ти ще бъдеш информиран за него още преди самото интервю с работодателя. Важно е да знаеш, че при нанасянето си най-вероятно ще трябва да заплатиш депозит. Той варира от 50 до 300 долара, а целта му е да покрие евентуални щети върху имуществото. Ако студентите са поддържали добре мястото и в края на лятото няма поражения, този депозит се възстановява. В случай че работодателят не осигурява настаняване, спонсориращата организация съдейства за намирането на такова още преди заминаването. Съществуват много канали и начини за намиране на housing преди да тръгнеш от България, така че не бива да гледаш на това като на пречка.

Надявам се, че след като си прочел тази статия, нещата не ти се струват толкова объркани. Не забравяй, че информираният избор е в основата както на отличното представяне на интервюто, така и на цялостното ти прекарване в Страната на неограничените възможности.

 

Тагове: , , , , , , , , , ,