Как да стигнеш до Talkeetna и Trapper Creek, Alaska

Work and Travel, Пътувания 2016/04/18

И ето че след интервютата, събирането на документи, посещенията до офиса, разговорите с твоите консултанти и ориентациите най-сетне си на стартовата линия на своето WAT лято. Остава ти само да прелетиш половината свят (буквално!) и да кацнеш на Ted Stеvens Anchorage International Airport в Анкъридж, за да усетиш с пълна сила, че дългоочакваното приключение започва.

Наред с хубавите емоции обаче, попадането на едно толкова далечно и – както по-късно ще се убеждаваш през цялото лято – толкова различно място може да породи у теб и притеснение, че си толкова далеч от дома, че никога през живота си не си стъпвал там, че не си сигурен дори как да се придвижиш от летището до работодателя или квартирата си.

Спокойно! Първо, преди теб хиляди други студенти са преживели тази първа среща с непознатото и са успели да се справят. Второ, хората в Аляска са толкова мили и отзивчиви, че дори те ще питат теб дали имаш нужда от помощ. И трето, тази статия е направена точно затова – да ти даде представа, информация и насоки за мястото, което ти предстои да опознаеш, от някой, който вече е бил там.

Alaska (8)

В Анкъридж

И така, прелетял си почти 10 000 километра за около 24 часа, пристигаш най-сетне в Анкъридж, взимаш си куфарите, намираш нет и звъниш на родителите си, и излизаш от летището около 22:00 часá. Хубавата новина е, че през лятото в Аляска дните са толкова дълги, сякаш имаш време за всичко и в 10 вечерта ще е още светло. Когато излезеш от летището, пред самия вход има спирка на автобус номер 7, който ще те отведе до Downtown Transit Center на „6-то авеню“ и „H Street“. Можеш още при качването си да помолиш шофьора на автобуса да ти каже, когато стигнете до Transit Center – той ще го направи с най-голямо удоволствие. Другият вариант да се придвижиш от летището е да си хванеш такси. В зависимост от това къде точно ще нощуваш в центъра на Анкъридж, таксито би ти струвало около 15-25 долара.

Ориентирането в Анкъридж е повече от лесно, защото улиците са перпендикулярни, ориентирани на север–юг и изток–запад. Улиците, които са в посока изток–запад са авенюта и са с номера, започващи от 1 (1st Avenue/First Avenue/1st Ave), а улиците, ориентирани север–юг, са обозначени с букви: A Street, B Street, C Street и т.н. Центърът или Downtown попада в участъка между 1st Ave и 15th Ave и от А до L Street.

Хората, които преминават през Анкъридж и след това отиват към друга дестинация, общо взето имат нужда само от няколко места в Downtown и това са:

  • Social Security Administration. Това е службата, в която кандидатстваш за издаване на Social Security Number – изключително важен документ, който всеки студент с J1 виза трябва да си извади първия път, когато отиде да работи в САЩ. Social Security Administration се намира на 8-мо авеню и С Street (W 8th Ave and C Street).
  • Bent Prop InnТова е един от подходящите хостели, в които можеш да пренощуваш. Има два такива хостела в Анкъридж. Удобният за теб се намира отново в Downtown на 7th Ave and H Street и е буквално на 50 метра от Downtown Transit Center. Ако пътуваш с автобус от летището, ще ти бъде много удобно да се настаниш в него. Нощувката е около $30 за стая с 4, 6 или 8 легла. Има и възможност за самостоятелна стая, но на цена от $89. Съветвам те да си направиш резервация предварително, за да не се окаже, че няма свободни места, когато пристигнеш изморен, недоспал и с куфар.
  • LOFTSОтново предложение за нощувка, в случая хотел. Цената за двойна стая е $89, малко по-висока от хостела, но пък и условията са по-добри. Намира се на 4-то авеню и С Street.
  • 4th AvenueТова е главната улица в Анкъридж. Там се намират много заведения и будки за бързо хранене, много магазинчета за сувенири и ресторантчета. Там е и единственият магазин с хранителни продукти в центъра, в който можеш да намериш хот-дог, фъстъчено масло, консерви и др.
  • Anchorage 5th Avenue Mall. Както се подразбира от самото име, молът се намира на 5-то авеню и С Street. Освен че на последния му етаж има заведения за бързо хранене, молът е важен и защото в него е офисът на банка Wells Fargo. Аз избрах да си отворя сметка в тази банка, защото има онлайн банкиране, чрез което можех да следя лесно баланса по сметката си, а и служителите й винаги бяха изключително мили. Не на последно място, в клона на Wells Fargo в Анкъридж от години работят със студенти на Work and Travel програма – или както те ни наричат J1 students. Задължително като отидеш в банката кажи, че си с J1 виза и че ще останеш в САЩ само до края на лятото. Така служителите ще знаят какво да ти предложат и ще ти отворят сметка, подходяща за теб. Другата банка, която можеш да намериш в Аляска, е First National Bank, чиито услуги обаче не съм ползвала и не мога да споделя впечатления. Съветът ми е да разгледаш сайтовете на двете банки, за да събереш повече информация за себе си.

Alaska (5)

Транспорт до Talkeetna и Trapper Creek

Талкитна и Трапър Крийк са малки градчета на около 180 км от Анкъридж. Препоръчвам ти да разгледаш обстойно информационния сайт на Аляскакъдето има изключително интересна и полезна информация за щата, а в секция „Transportation” ще научиш повече за вариантите за пътуване по различни дестинации.

До Талкитна можеш да стигнеш с автобус или с влак. Рейсът пътува около 2 часа и половина, а влакът около 3 часа, като понякога е възможно да има и забавяне, тъй като има една железопътна линия и когато трябва да се разминат двата влака (този, който тръгва от север, и този, който тръгва от юг), единият трябва да изчака другия. Работодателите от Трапър Крийк обикновено посрещат студентите на автобусната спирка/гарата в Талкитна.

С автобус

Две автобусни компании обслужват направлението Анкъридж – Талкитна.

Автобусът на Alaska/Yukon Trails тръгва в 7:00 от Egan Center в Анкъридж и пристига в Талкитна между 10:15 и 10:30 часа. Цената на билета е $62. Разписанието е в сила от 21 април до 30 септември 2016 г.

Автобусът на Alaska Park Connection тръгва от Anchorage Museum в 15:00 и пристига в Талкитна (пред Talkeetna Alaskan Lodge) в 17:30. Цената на билета е $65. Разписанието е в сила от 16 май до 15 септември 2016 г.

За студентите, които ще работят в McKinley Princess Wilderness Lodge, има удобен автобус, който спира пред хотела по маршрута си до Денали Парк. По разписание тръгва от Egan Center в Анкъридж в 7:00 сутринта и пристига пред McKinley Princess Wilderness Lodge в 9:45, като цената на билета е $55. Този автобус пътува само в периода 1 юни – 13 септември 2016 г.

С влак

Вторият вариант е да пътуваш с влаковете на Denali Star или Princess Rail Tours.

Denali Star тръгва в 8:15 от депото на 1-во авеню в Анкъридж и пристига в Талкитна в 11:05.

Влаковете на Princess Rail тръгват от Анкъридж в 9:15 сутринта и пристигат в Талкитна в 12:15.

Този транспорт е малко по-бавен, но пък можеш да се наслаждаваш на гледката по-дълго време, а тя определено си заслужава! 

Alaska (7)

 

Какво да вземеш със себе си в Talkeetna и Trapper Creek

Като човек, който вече е бил там, бих те посъветвала следните неща:

  • Не носи прекалено много „официални“ дрехи – първо, защото отиваш да работиш и това ще правиш през доста голяма част от деня, и второ, в Аляска като цяло, а още повече в Талкитна и Трапър Креек, просто няма закъде да се „издокарваш“.
  • Носи си поне един чифт къси панталони/поли – да, в Аляска е студено, но през зимата. Лятото температурите варират между 18-28 градуса, като има и доста топли дни, така че ще имаш нужда и от летни дрехи.
  • Носи си топло яке. През лятото става доста топло, но все пак отиваш на място, намиращо се доста близо до Полярната окръжност, и през месеците май и септември си е за яке.
  • Носи си удобни обувки. Ако има нещо, което казвам на всичките си приятели, които отиват за първи път на бригада, това е да си носят удобни обувки, тъй като през доста голяма част от времето се налага да стоим прави. Неудобни, твърди или обувки с тънка подметка биха допринесли за доста по-голям дискомфорт на краката.
  • Използвай своя WATaGuide – ако отиваш за първи път, тази малка книжка ще ти бъде страхотен помощник, тъй като синтезирано ти представя много полезна информация.
  • Пази документите си на сигурно място! Хубаво е родителите ти да имат копие от документите ти (DS-2019, визата, паспорта ти), но все пак внимавай паспортът ти да не влезе в пералнята примерно.

Пиши ни как си, забавлявай се, трупай опит, споделяй снимки и не забравяй, че винаги можеш да разчиташ на нас. Надниквай често и в нашия WATaGuide – за твое удобство събрахме на едно място всичко най-важно за твоята студентска бригада.

Тагове: , , , , , , , , ,