Какво да хапваме по време на Work and Travel програмата: Гост блогър: Михаела Иванова

Work and Travel, За Orange, Пътувания 2016/07/20

За нас е удоволствие днес в блога ни да посрещнем Михаела Иванова. Тя е една от любимите ни участнички, защото упорито следва страстта си да готви и всеки ден ни споделя прекрасни рецепти за домашно приготвена храна. В статията си Михаела ни отвежда в света на американската кухня и ни запознава с нейните непознати вкусове и съставки.

Пържени картофки, хамбургери, кока кола! Това е асоциацията, която правят повечето хора, когато чуят за aмериканска кухня. За някои тя е най-добрият синоним за неправилно хранене и бързо затлъстяване, други я асоциират с манията по био продукти. За мен американската кухня е изпълнена с най-разнообразни вкусове – като започнем от полуфабрикатите, минем през невероятно ароматните телешки стекове и завършим с разнообразието от рибни специалитети. Трябва да се докоснеш до тази кухня и култура, за да я разбереш.

work and travel food
Миналото лято успях лично да се докосна до тайните на хубавата американска храна. Прекарах го в щата Масачузетс, Кейп Код по време на Work and Travel програмата си. Там живях в Брустър – много малко, но китно градче. Всичко е подредено и е толкова спокойно. Разходжайки се, е напълно нормално да видиш сърнички и лисици, да минават покрай теб,  а абсолютно задължително ще срещнеш и катерички и зайчета. По-голямата част от града заема Ocean Edge Resort – огромен хотелски комплекс,  където беше основната ми работа. Много добър и сериозен работодател.

Като човек, на който кулинарията заема огромна част от живота, отивайки на това място се чувствах като истински откривател. Бързо намерих втора работа в малко магазинче за риба Breakwater fish and lobster. Нека думата “малко” не те заблуждава. Там открих един нов свят. Незабравими моменти, които промениха завинаги отношението ми към морската храна.

Кои морски дарове задължително трябва да опиташ?

За пръв път опитах лобстер, или по-познатия в България като омар, в толкова разновидности. Разнообразието от риба и миди също ме впечатли. Но омарът определено остана моят личен фаворит. Спечели ме не само с интересната си анатомия, легендите и противоречивите мнения за консумирането му, но и заради разнообразните вариации на приготвяне.

Знаеш ли, че зъбите на лобстера се намират в стомаха, но тъй като той е в голяма близост с устата му, често биват обърквани? Да, аз също не го знаех. Носят се много легенди за тези водни обитатели. Например евреите отказват да ги ядат, защото според тях това са „прасетата на океана”. Защитниците на животните от своя страна твърдят, че готвенето на омар е нехуманно, тъй като се слага жив във вряща вода. Нека ви успокоя – поради факта, че омарът няма мозък, той не може да изпитва болка.

Ако съм събудила любопитството ти достатъчно, вероятно в главата ти се върти само един въпрос – как да го приготвиш? В рибния магазин предлагахме няколко варианта: жив омар, сварен омар, колд лобстер рол, хот лобстер рол и лобстер динар. В зависимост от големината на лобстера, той се вари различно време. И за двата вида ролове, след сваряване, месото се вади. За колд рола месото се нарязва на ситни парченца и се смесва с майонеза, бял пипер, сол, селари. Взема се питка за хот дог и се намазва с масло и от двете страни, леко се запича и се пълни със сместа.

PicMonkey Collage

Друго нещо, което опитах за пръв път бяха стридите. Този вид миди се ядат най-често сурови или пържени. Има специална машина за отварянето им. Тях може да опиташ отворени, гарнирани с лимон и табаско.

Нека не забравяме и пушената риба, която също е много вкусна, но не се приготвя лесно. Първо рибата се нарязва на парчета, после се измива хубаво и се овалва в смес (кафява захар, бял пипер, морска сол, червен пипер), нарежда се на решетки и се слага в хладилника за една нощ. На следващия ден се измива от сместа и се слага в машината за пушене. Чакането определено си заслужава.

Типичното американско барбекю

И накрая, но не на последно място, нека отново споменем неповторимите телешки стекове. Както и да ти звучи, никъде на друго място телешкото няма такъв вкус! Има различни видове стекове, кой от кой по-вкусен. Барбекюто е неизменна част от американската култура и това не е случайно. Телешки стек на барбекю, малко гриловани аспержи – толкова лесно и вкусно ястие, което можеш да приготвиш и в домашна обстановка.

rsz_mihaela_3
Това е само малка част от необятния кулинарен свят на Америка, далеч от картофките и бургерите. Ако и твоето лято те е отвело в страната на неограничените възможности, не пропускай да опиташ или дори да си приготвиш сам някои от ястията споменати по-горе. Наистина няма да съжаляваш.

Тагове: , , , , ,