Кои са 10-те нестандартни специалности, за които не си подозирал, че съществуват

За Orange, Образование в чужбина 2017/02/24

Не си сигурен какво да учиш в университета? Определено това е проблем, с който се сблъскват много от кандидат-студентите. Не позволявай обаче това да те отведе до масова специалност, която хиляди други студенти ще завършат. Вярвай, че перфектният курс е някъде там навън, ти просто все още не си го открил.

По – нетрадиционния и специализиран курс е добър начин да разграничиш себе си, завършвайки с по-конкретна програма, която подхожда на личността, приоритетите и личните ти цели. За да ти помогнем да откриеш някои по-малко утъпкани пътеки, ти предлагаме десет нетипични бакалавърски и магистърски програми, възможни за изучаване в Швеция, Великобритания или Холандия. Запознай се с тях, възможно е да се окажат твоето признание.

23karsten-wurth-55271

1. Магистърска програма по мир и наука за конфликтите

Какво е това? Тази магистърска програма се преподава в Uppsala University, който заема 98-мо място в ранк листата на QS World University Rankings за 2016-2017г. Той е създаден да те подготви за кариера на анализатор или изследовател в частния и публичния сектор. За малко повече от две години ще изучаваш методики за опазване и създаване на мирни взаимоотношения, разрешаване на международни конфликти, причини за възникване на размирици и войни и други важни проблеми, включително и опазване на цивилни.

В Швеция са живяли и учили миротворци като Олоф Палме, Раул Уаленберг и Дах Хамарсколд. Ако сме събудили любопитството ти, можеш да намериш подобни програми в Umeå University и Malmö University. Във Великобритания сходни специалности ще откриеш в The University of Manchester, University of St. Andrews, Lancaster University и Coventry University.

jason-blackeye-139308

2. Mагистър по екотехнология

Учейки екотехнология в University of Groningen ще имаш възможност да работиш в един от най-бързо растящите сектори в света: Зеленият бизнес. Екотехнологията ти дава възможност да се занимаваш с предприемачество в природните, социалните и инженерните науки. Този уникален курс ще те подготви за различни кариери в зеления бизнес, справяйки се с екологичните предизвикателства, пред които сме изправени. Ако искаш да учиш подобна специалност във Великобритания можеш да се насочиш към Imperial College London и City University of London.

3. Бакалавър и магистър по дизайн на игри

Няколко шведски университета предлагат уникални курсове в гейминга с тесни връзки до някои от водещите играчи в индустрията. Три годишната програма на Uppsala University например засяга основите на гейм дизайна, включвайки рисуване на герои, компютърна графика и 3D моделиране. Във финалната година ще имаш възможност да приложиш наученото като разработиш своя собствена игра. Подобни програми насочени към игрите и разработването им можеш да откриеш още и в UCLAN University of Central Lancashire, Staffordshire University и Brunel University London.

4. Магистърска програма по комуникации за развитие

Едногодишната програма в University of Malmo е интердисциплинарен курс, включващ антропология, социология, психология и науки. В специалността се изучават методи на медийните комуникации и технологии като средство за устойчива промяна на глобалните неравенства. Завършилите тази специалност работят като комуникационни специалисти, консултанти в НПО сектора, в Обединените нации и в Световната банка. Сходни специалности можеш да откриеш и в City University London и University of Reading.

23glenn-carstens-peters-204767

5. Магистър по електронно правителство

Двугодишната програма на Stockholm University в растящото поле на публичните организации, ще те подготви за водеща роля в дигитализирането на правителства. От дизайн на услугата и иновации до сигурност в електронното правителство и демокрация тази програма подготвя държавните служители на утрешния ден с мултидисциплинарна основа. В допълнение тази програма е изцяло онлайн така че може да се включиш от различни точки на света.

6. Магистърска програма по образование на открито

Ако предпочиташ прекарваш времето си на открито, то тази магистърска програма е много подходяща за теб. А какво по-подходящо място за учене на открито от Шотландия и The University of Edinburg. С фокус върху ученете чрез преживяване в природата, културата и обществото, тази едногодишна програма ще ти помогне да научиш как заниманията на открито допринасят за здравето и устойчивото развитие. В University of Wales пък тази програма е обогатена с катерене с колело във френските Алпи, катерене в Гърция и Испания и каране на кану в Канада и Шотландия.

7. Магистърска програма по автомобилно инжинерство

Тази двугодишна програма по автомобилно инженерство в Coventry University се фокусира върху три сфери на автомобилното инженерство: задвижващи системи, динамика на автомобила и сигурност. Ще бъдете обучени да се справяте с проблеми паралелно с приоритети на индустрията като сигурност на пътя, природни предизвикателства и глобално затопляне. Ако Холандия в по-привлекателна дестинация за теб, препоръчваме същата програма в Technishe Universiteit Eindhoven.

23alessio-lin-179549

8. Бакалавърска и магистърска програма по космически дизайн

Тази тайнствена двугодишна програма в Lulea University of Technology в Швеция, ще те научи как да проектираш космически кораби, включително как да интегрираш сложни технически системи, които трябва да работят във възможно най-извънземната среда от всички: космоса. Тази специалност преподавана в Стокхолм, космическата столица в Швеция, включва доста интересни предмети като Spacecraft Design Project, Space Flight Attitude Dynamics, Space Communications и Introductions to Space Mechanics and Electronics. Подобни програми можеш да изучаваш още в University College London, Imperial College London и в Delft University of Technology в Холандия.

9. Магистърска програма по енергия за умни градове

Тази магистърска програм е колаборация между четири европейски университета Grenoble Institute of Technology, KTH Royal Institute of Technology, KU Leuven и Universitat Politècnica de Catalunya И ще те даде всички технически и инженерни знания, които ти трябват, както и бизнес находчивост и мениджмънт познания , за да изиграеш ключова ропя в проектитането и развитието на зелени градове.

viktor-kern-65655(1)

10. Магистърска програма по инженерство на водните ресурси

В тази магистърска програма ще се занимаваш с водна сигурност, повишаване на хранителния запас и намаляване на процента на детската смъртност. Специалността е двугодишна и можеш да следваш в EIT Inno Energy в Холандия. Част от изучаваните предмети са разхищение на водата, мениджмънт на питейната вода, крайморска хидравлика и моделиране на хидроложки процеси. Подобни програми в Холандия се предлагат и от University of Twente, Delft University of Technology а във Великобритания – University of Surrey.

Ако въпреки нестандартните ни предложения, все още се чудиш какво специалност да избереш, ти препоръчваме да направиш кратък академичен тест в офиса ни, за да оцениш най-силните си страни и интереси.

 

Тагове: , , , ,