Мария, доброволчеството и ЮАР

Доброволчески проекти, Пътувания 2015/01/15

Какво мислиш за перспективата да се занимаваш, макар и за кратко, с мониторинг на популациите на лъвове и слонове, поправяне на огради и спасяване на осиротели животни в резерват в ЮАР? А ако към това добавим и доброволчество? Да, получаваме екзотичен микс, който звучи много различно и още по-далечно, дори стряскащо. Мария обаче не мисли така. След броени седмици тя заминава за ЮАР, където ще бъде доброволец в Wildlife Conservation Program на Kwantu Game Reserve. Мотото на домакините й е „Experience Africa. Experience Life. Experience Kwantu.“ Мария ще направи точно това. Ще я очакваме с нетърпение да се върне от Черния континент и да ни разкаже за научените уроци, получените отговори и разбитите стереотипи по зелените хълмове на Африка. Преди това обаче с нея си поговорихме за доброволчеството, за предстоящото й приключение, за очакванията и притесненията й. Bon voyage, Мария, и – предай нататък, защото доброто е заразно!

Коя е Мария и с какво се занимава?

Мария е пътешественик от София, който в момента се занимава с реклама.

Защо реши да доброволстваш в чужбина и защо избра ЮАР?

Отговорът е лесен – обичам слонове и винаги съм искала да се докосна до тях на живо. И за мен Африка е подходящото място. Чисто и просто увлечение, а що се отнася до доброволчеството, то дойде от само себе си. Просто се случи и намерих програмата, без да я търся конкретно. Допадна ми идеята и реших, че това е по-добър и истински начин да се докосна до този стил на живот на друг континент и с друга култура.

Какви са очакванията ти от доброволческия проект, от който ще бъдеш част?

Да си призная нямам очаквания и не се стремя да имам, но имам надежди да бъде невероятно изживяване.

Участвала ли си в други доброволчески инициативи?

Никога не ми се е случвало да взимам участие в подобни инициативи, но подкрепям такива каузи и бих участвала в други проекти.

Какво е доброволчеството за теб?

Доброволчеството може би е любов, желание и вяра, които влагаш в дадена кауза, без да очакваш нищо в замяна, освен вероятно лично удовлетворение. Донякъде е и начин на мислене, а същевременно е абсолютно нормално и обикновено нещо.

Кое е най-голямото ти притеснение?

Нямам такова, опитвам се да мисля позитивно.

Какво би казала на всички, които се колебаят дали да се включат в доброволчески проекти?

Да не изпитват колебание, защото подобна дейност може само да ти даде, не да ти вземе. Освен това е добре да се популяризират такъв тип доброволчески проекти сред хората – това обогатява, дава опит и друг поглед върху нещата.

Тагове: , , ,