Настаняването – важна стъпка след прием в университета

Образование в чужбина 2014/08/22

Една от най-важните стъпки след приема в университета е организирането на настаняването. Вярваме, че съветите споделени по-долу ще ти бъдат полезни и ще отговорят на много от въпросите, които си си задавал.

Видове настаняване

Съществуват кампусно и извънкампусно настаняване. Кампусното настаняване обикновено включва сгради със самостоятелни и общи стаи (shared rooms), като вторите, например, са по-често срещани в Америка. В самостоятелните стаи обикновено има легло, бюро, шкаф, а понякога и мивка. На един етаж се намират обща кухня, баня и тоалетна, както и стая за релакс. Грубо между 4 и 12 студенти споделят един апартамент, който съдържа гореспоменатите стаи. В някои университети студентите могат да избират и стая със собствена баня и тоалетна.

Междувременно извънкампусното настаняване има различни форми. Може да бъде сграда, собственост на университета с подобни апартаменти или пък сграда, управлявана от трета страна. Често международните студенти си наемат къща или апартамент от частно лице или агенция, споделяйки я с до шест души. По този начин излиза по-достъпно във финансово отношение. В много от случаите университетите също са в състояние да препоръчат подобни агенции или частни наемодатели.

Съществува дори вариантът да отседнете при приемно семейство ; преживяване, което със сигурност ще помните винаги. Това е идеалният вариант ако искате да подобрите езиковите си познания или пък се стремите към по-добро опознаване на местната култура и бит.

Има ли риск да остана без настаняване?

Сигурни сме, че си задавате въпроса „Гарантира ли ми университетът настаняване ?“. В повечето случаи университетите подсигуряват кампусно настаняване за своите първокурсници. Това се прави с цел международните студенти да бъдат улеснени максимално в този процес, тъй като се предполага, че много от тях нямат възможност да посетят страната преди започване на самата програма, за да търсят квартири или общежития. От друга страна кампусното настаняване е по-удобно и дори препоръчително за международните студенти, тъй като по този начин те се чувстват много по-комфортно и спокойно близо до университета и в рамките на студентската общност. Важно е обаче да бъде спазен срокът за кандидатстване, защото университетите разглеждат документите на first come, first served basis.

Но има страни като Дания, Холандия и Германия , при които първокурсниците живеят преди всичко в извънкампусно настаняване. Това може и да означава, че университетите в тези страни не разполагат със свое кампусно настаняване. В тези случаи образователните институции са насреща за информация и съдействие.

Цените

Друг важен въпрос , който интересува всички студенти е колко струва общежитието или квартирата. Отговорът е: цените варират в зависимост от дестинацията.
Така например в различните райони на Англия цените са между £90 и £150 на седмица; за Дания са в границата 300-400 евро на месец, като за стая в частна квартира в повечето случаи се заплаща между 300 и 500 евро на месец.
Ситуацията в Холандия е следната. Настаняването е предимно извънкампусно, като студентите заплащат между 400 и 600 евро на месец в зависимост от типа стая и района, в който се намира университета. Обикновено в тази сума се включва интернет и режийни разходи.

Процес на кандидатстване

Обикновено регистрацията става онлайн на сайта на университета или в случаите, при които трета страна предоставя сградите, с тяхна индивидуална регистрационна форма. Процедурата е опростена и в никакъв случай не е притеснителна. Подробна информация за настаняване може да бъде открита преди всичко на сайта на съответния университет, като представители на т.нар. accommodation office, с какъвто разполага всеки университет, са на разположение за въпроси и съдействие. Можете да се свържете с тях по телефон или имейл, като те ще могат да предоставят и детайли на трети страни, които биха били полезни в предлагането на квартира или общежитие.

Съвет

Бъдете максимално гъвкави при избора си на място за живеене без значение в коя държава отивате. Достатъчно е да бъдете заредени с позитивизъм и реални очаквания, за да не останете разочаровани.

Автор: Славина Драгнева

Тагове: , , , , , , , , , , ,