No gain..no pay, или как да платиш таксата на университета чак след като завършиш?

Образование в чужбина 2013/02/13

   Вече си кандидатствал за бакалавърска програма във Великобритания и си получил предложения от престижни университети. Поздравления. Първата стъпка към заветната цел е направена. Но има и други важни неща, за които да помислиш. Финансовата част например е следващата ти задача. Спокойно, не е с повишена трудност. А и ние ще ти подскажем как да я решиш. За целта ще ти трябват добра организация, концентрация и разбира се  информираност.

Вярваме, че редовете по-долу ще те заинтригуват, затова отдели малко време и ги прочети   внимателно.

  Таксaтa за студентите от ЕС в по-голямата част от университетите в Англия, е £9000. Има и такива институции, обаче, при които студентите заплащат по-малко, като London Met например, където таксата е между £6,100 и £7,600, в зависимост от програмата.

  В Шотландия пък таксата за обучение за бакалавърски програми е £1,820. Важно е да  знаеш, че тази такса се покрива изцяло от шотландското правителство. Това на практика означава, че студенти от ЕС, записани в бакалавърски програми в шотландските висши учебни заведения, не трябва да заплащат такси.

    За разлика от Шотландия, обучението в Англия се заплаща. Но това не трябва да те плаши, тъй като кандидатите от ЕС се възползват от възможността да не плащат нищо по време на обучението си. Какво означава това?

   Основаната през 1989 година правителствена организация Student Loans Company предоставя финансова помощ на студенти, обучаващи се в университети в Обединеното кралство под формата на студентски кредит, с който да покрият таксата си за обучение. Сумата се изплаща директно на университета, в който се обучава студента, което е огромно улеснение.

   Процедурата по кандидатстването започва през месец април, като документите се обработват от Student Loans Company в рамките на шест седмици от подаването им. Препоръчително е да се кандидатства колкото се може по-рано, за да бъде възможно сумата да бъде изплатена на университета преди започване на учебната година.

   Как се възстановява този кредит? Започваш да го изплащаш след като завършиш обучението си. Но това не е всичко. Важно условие е да имаш годишен доход от минимум £21,000. В случай, че доходът ти е под тази сума, не си задължен да плащаш.

   Не забравяй, че всеки университет предлага различни допълнителни възможности за финансова помощ под формата на разнообразни стипендии. Университетите следват политиката да информират студентите за подобни възможности, като друг важен момент е и фактът, че Student Loans Company се свързват директно със студента, за да го информират за допълнителна финансова помощ ако той отговаря на условията.

   И така, в момента си във важен етап от своя живот. Знаем колко е важно да избереш правилния университет, затова те съветваме да вземеш информирано решение. Не отлагай за последния момент и кандидатстването за студентско финансиране и не забравяй, че твоят Orange консултант е с теб във всеки един момент.

Тагове: , , ,