Ако участваш в Work and Travel, има доста документи, с които ще се сблъскаш, и I-94 е един от тях. Добрата новина е, че от 30-ти април до 21-ви май 2013 г. U.S. Customs and Border Protection поетапно автоматизира издаването на I-94 Arrival/Departure Record на всички свои международни летища и пристанища. Формуляр I-94 представлява доказателство, че пътуващият чуждестранен гражданин е влязъл законно в САЩ, и е необходим, когато трябва да бъде потвърден имиграционния му статус. Автоматизирането на процедурата по издаване на I-94 означава, че чужденците, влизащи в САЩ, няма да попълват повече хартиената версия на този документ и да я пазят в паспорта си, предавайки я при напускане на страната.

Когато кацнеш на първото международно летище в САЩ, ще преминеш през проверка при U.S. Customs and Border Protection (“Immigration”). Служителят ще сканира паспорта ти и данните ти ще бъдат автоматични въведени в системата на тази служба, включително на коя дата и с какъв тип виза влизаш в страната, както и колко дълго можеш да останеш.
Веднага след тази процедура можеш да изтеглиш своя I-94 на следния адрес: cbp.gov/i94. Необходимо е само да въведеш личните си данни от международния си паспорт, с какъв тип виза и на коя дата си влязъл в страната. Ако имаш възможност, направи го още докато си на летището. Ако електронната версия на I-94 не може да бъде свалена, те съветваме да потърсиш за съдействие служба “Deferred Inspection” на летището.

Ако нямаш възможност да изтеглиш електронния I-94, преди да отпътуваш за работодателя си, и в продължение на дни системата не ти го зарежда, обади се на U.S. Customs and Border Protection на телефон 1 877 227 5511.

I-94 Arrival/Departure Record ще ти бъде необходим, за да направиш своята SEVIS регистрация при някои спонсори, при кандидатстване за социално-осигурителен номер и при започване на работа.

При напускане на САЩ не е нужно да предаваш хартиено копие от електронния си формуляр I-94 на авиокомпанията, с която летиш. U.S. Customs and Border Protection получават информация от превозвачите кои чуждестранни граждани и кога са напуснали страната.

U.S. Customs and Border Protection е служба за граничен контрол под юрисдикцията на Department of Homeland Security, която е отговорна за контрола и защитата на държавните границите и територията на САЩ.

Тагове: ,