Неочаквано в Денвър – пътувай след WAT

Work and Travel, Пътуване след WAT, Пътувания 2013/08/15

Пътуването в САЩ е наслада само по себе си, а когато неочаквано се озовеш на завладяващо място, разбираш защо си заслужава да използваш всяка възможност да пътешестваш по време на Work and Travel лятото си. Въпреки че вече не мога да участвам в най-популярната обменна програма, през лятото на 2013-та имах възможност да посетя няколко щата, а откритието на това пътуване безспорно се оказа Денвър. И както винаги се случва, имах твърде малко време, за да се насладя на този град. Постарах се обаче да постигна максимума, за което можеш да прочетеш в следващите редове.

Стигни до Денвър

Денвър се гордее с най-голямото по територия летище в САЩ – Denver International Airport (IATA: DEN), често съкращавано и като DAI. Имай предвид, че летището е доста отдалечено от града, така че трансферът не е толкова лесен.

До града можеш да стигнеш с автобус, като станцията на Greyhound е на удобно до центъра разстояние, което спокойно можеш да извървиш. Очаква се скоро Денвър да се сдобие с нова, огромна гара, която да обедини автобусния и железопътния транспорт.

Започни с разходка в парка

Едно от първите неща, което може би ще те изненада, е колко много паркове има в Денвър. Безспорно сутрешна разходка с чаша кафе или фреш в някой от тях е един отличен начин да започнеш деня си.

Washington Park е най-големият в града и предлага много зеленина, сянка, за да се скриеш от слънцето, и спокойствие, на което да се насладиш до насита.

Наслади се на добрата храна

Дълго време на кулинарната сцена в Денвър се е гледало по-скоро с насмешка – градът не е на океанските крайбрежия, няма chefs, които да печелят престижни конкурси, и въобще с какво би могъл да блесне Западът… Всичко това на практика е далеч от реалността. В последните десетина години Денвър е изградил самобитна и безкрайно интересна местна кухня, повлияна от близостта на юга, но и достатъчно независима. Сега градът е пълен с ресторанти, получаващи най-високи отличия и световно признание. Така че смело се наслади на храната и в никакъв случай не се насочвай към познатите вериги за хранене.

Разходи се в сърцето на града

Започни разходката си от 16th street mall – на тази улица се намират всевъзможни магазини, ресторанти, кафенета. Централната алея предлага дървета, сянка, пейки и дори възможност да поиграеш шах на открито. Ако се измориш, има и безплатен автобус, който минава по цялата дължина на улицата.

Посоката, която мога да ти препоръчам, е към Civic Center. Това е неголям парк, около който са разположени някои от интересните места в града, например US Mint – едно от 4-те места в Щатите, където се секат монети; Town Hall, State Capitol – сгради, които има с какво да те впечатлят; Denver Public Library и може би едно от най-важните места – Денвърския музей на изкуствата, който освен постоянни изложби, предлага многобройни събития и показва разнообразни тематични сбирки.

В центъра на Civic Center е разположена открита сцена, която често приютява музиканти и артисти. Така неочаквано станах свидетел на фестивал на колумбийската музика и опитах някои от най-вкусните им летни специалитети.
Не пропускай да разгледаш и Live Performance Center, който отново ще те отведе към реката и ще ти разкрие някои от най-популярните гледки в града. А на самия бряг те очаква увеселителен парк – Riverside Theme park. Този атракцион е от малкото, запазили автентичния облик на това традиционно американско забавление.

Слушай музика

Денвър освен всичко казано дотук е и една от най-прогресиращите музикални сцени в страната. Рок, поп, уърлд и етно са малка част от нещата, които можеш да чуеш. Много музиканти са започнали кариерите си именно от Денвър и само едни от тях са The Lumineers – няма начин да не си ги чувал през това WAT лято:

Така един град, създаден около Златната треска, на миля надморска височина, в средата на американския Запад, намира съвременния си образ в изкуства, паркове и прекрасна храна. Ако поне едно от трите е страст и за теб – не пропускай столицата на Colorado Denver. Където и да те отведат Work and Travel приключенията, не забравяй да споделяш с Orange – така е по-весело!

Ivo Borisov

Тагове: , , , , , ,