Да запазиш хотел на Mac може да е по-скъпо, отколкото под Windows

Пътувания, Самолетни билети 2012/07/27

Преди няколко седмици The Wall Street Journal публикува интересна статия за онлайн продажбата на хотели. В статията се разкрива, че голям портал за хотели, почивки и самолетни билети показва по-скъпи стаи на потребителите, които влизат в него от компютър с операционната система на Apple, отколкото на тези с Windows.

Онлайн агенцията забелязала, че притежателите на Mac харчат с $20-$30 повече за резервиране на хотелско настаняване. Oсвен това биха предпочели 4 или 5 звезден хотел с 40% по-често от потребителите на Windows. Средната цена на резервация в този сайт е около $100 и при такава значима разлика компанията започнала да тества различни резултати, за различните си потребители.

В крайна сметка представители на компанията казват, че една и съща стая не се предлага на различна цена, но на потребителите на Mac първо се показват по-скъпи възможности. Остава обаче по-дълбокият проблем, че онлайн търговците имат огромен достъп до информация за потребителите си и освен таргетирани послания, могат да предлагат и таргетирани цени.

И в България сме свидетели на изчезване на най-ниската цена за даден полет след няколко последователни търсения или запълване на местата по най-изгодна оферта точно преди натискането на бутона запази. При такива случаи е нормално потребителите да имат чувството, че не получават най-добрата сделка, просто защото най-вероятно е така.

Може би това е и причината в България традиционно да се доверяваме на човек, а не на компютър, планирайки закупуването на самолетен билет и хотел за следващото си пътуване.

Снимка: backpackingmatt.com

Ivo Borisov

Тагове: