Сан Франциско в 7 лесни стъпки

Work and Travel, Пътуване след WAT 2013/07/28

Да пътуваш след Work and Travel е просто задължително и в зависимост от региона, който си избрал за програмата, ще можеш лесно и без да влагаш твърде много да стигнеш до изключително интересни места. Ако WAT приключението те е отвело близо до Западното Крайбрежие, то Сан Фран най-логичното място за посещение. Въпреки че самият град е неголям, според американските стандарти, предлага удивително разнообразие от култури, архитектура и възможности за забавление. И в случая клишето „няма как да опознаеш града за ден-два” е напълно вярно, но какво пък, важно е да опиташ.

Моят ден в Сан Франциско определено беше по-скоро добро начало, отколкото завършено опознаване на града, но определено си струваше.

1. Как да стигнеш до Сан Франциско

Разбира се най-лесния начин е със самолет. Голямото летище в града е SFO и има удобни международни и вътрешни полети. До центъра можеш лесно да стигнеш с метро мрежата BART, спирката ѝ е на международния терминал, а до него можеш да стигнеш от всеки друг с удобно (и безплатно) влакче. В града също има и голям автобусен хъб, както и спирка на железниците. Ако пътуваш от по-близко място е добра идея да провериш и тях.

2. Избери настаняване

Препоръката ми е да избереш хостел, в центъра на града (около Union Square). Така ще си гарантираш достъпно настаняване, ще спестиш от разходи за транспорт в града, а и ще се запознаеш с интересни хора. Аз обикновено отсядам в HI – Hostelling International – голяма верига хостели, които предлагат относително еднакви условия, добра цена и много добри локации. В Сан Франциско мога да препоръчам HI Downtown, където можеш да разчиташ на неголяма обща спалня (от 4 човека), със собствени баня и тоалетна. Можеш да разчиташ и на закуска.

3. Започни с обиколката

Обикновено не бих препоръчал туристическите автобуси, но ако имаш ограничено време и много места да видиш, са добро решение. През юли 2013 най-изгодно предложение имаха SF Deluxe Tours. За $30 ($31 ако платиш с карта) получаваш двудневен билет, с който можеш да се качваш и слизаш в автобусите им. В най-активната част от деня можеш да очакваш автобус на около 20 минути, но имай предвид, че приключват обиколките си в 17:00.

4. Разгледай Little Italy и China Town

Добра идея е да започнеш обиколката си именно от тази част на града, защото по-късно става препълнена от туристи. И макар че двете места са на практика едно до друго, предлагат напълно различно изживяване. Сан Франциско е първият град, официално приел китайски имигранти и безспорно се гордее с това си наследство. Не пропускай азиатския културен център, изграден на мястото, където е открито и първото злато в района.

Можеш да се възползваш от безкрайно многото опции за обяд, които Чайна Таун предлага. Препоръчвам ти Capital и техните панирани пилешки крилца, както и омлетите им.

5. Премини по Golden Gate Bridge

Градът е известен с прохладното си лято и многото мъгла, която често го покрива, така че когато и да го посетиш има голяма вероятност да не видиш целия Golden Gate, но пък мъглата придава особена атмосфера на моста и околността. Туристическите автобуси, които преминават по него, дават по около 20 минути време, за да направиш достатъчно снимки. Ако имаш повече време, можеш да преминеш моста и с колело.

6. Отбий се на Pier 39

На връщане от Golden Gate задължително спри на едно от най-посещаваните места в града – Pier 39, където освен безброй възможности за хранене, ще може да се насладиш и на тонове улично изкуство. Докато си там не пропускай да се отбиеш в Boudin Bakery и през огромните им витрини да погледаш как превръщат тестото в забавни форми, можеш да говориш с пекарите и да разбереш всичко за занаята, както и в култовото Hard Rock Café, където освен хапване ще можеш да откриеш и тон rock n roll артефакти. И на двете места ще срещнеш свои WAT колеги, защото това са едни от най-популярните работодатели в програмата.

7. Опитай местна бира

Дори няма да се опитвам да ти препоръчам micro brewery – бирария, която прави собствено уникално пиво, защото са безбройно много и удивително добри. Просто наслуки избери една и се наслади! Наслади се на San Fran, направи тонове снимки и не пропускай да споделиш всичко с Orange!

Ivo Borisov

Тагове: , , , , ,