Един от най-посещаваните градове в света, Лондон, предлага за всекиго по нещо: от история и култура до невероятна кухня и забавления. Тук живеят хора от над 270 различни националности и всички тези култури вдъхновяват с идеи и въображение. Централен Лондон е мястото където се намират едни от най-големите музеи, галерии и емблематични забележителности. Тук са Биг Бен, Бъкингамският дворец, Тауър Бридж, Уестминстър Аби и много други. Ако твоят полет на връщане от Work and Travel лятото ти минава през Лондон, задължително остани, за да го разгледаш.

London

Град на младостта, на церемониите, на страхотната бира, на минижупа и пънка, въпреки прочутия британски консерватизъм. Времето в Лондон е толкова мрачно, колкото и английското чувство за хумор. Това обаче не спира туристи от цял свят да се любуват на многобройните безплатни атракции и панорамни гледки, а Хайд парк е една голяма глъдка свеж въздух насред столицата.

Транспорт от и до летището

Едно от най-натоварените в световен мащаб е летище Хийтроу, намиращо се в западната част на Лондон. Има много експресни влакове, които стигат до центъра на града, но най-евтиният начин е да се ползва метрото, където за сметка на това закъсненията са често срещани.

Обозначената в лилаво линия „Piccadilly” спира на всички терминали на летището и функционира от 5:00ч. до около 23:00ч. От летището до Лондон се стига за около 50 минути.

Ако ти се струва прекалено сложно и продължително пътуването с метро, то можеш да стигнеш до центъра на Лондон чрез влак.  Heathrow Connect е влак, който се движи на всеки 30 минути (в неделя честотата е 1 час) между летището и Падингтън. Пътуването е за около 25 минути. Влакът тръгва от Терминал 1, 2, 3, спира на Хейс, Саутхол, Хануел, Уест Илинг, Илинг Бродуей и накрая на Падингтон. Закупуването на отделен билет струва между 4.50 и 8.59 лири за еднопосочен билет.

Heathrow Express е алтернативен метод за придвижване, който се движи от Хийтроу до Падингтън на всеки 15 минути. Тръгва от терминалите 1, 2, 3 и 5 и отнема само 15 минути, за да стигнеш до крайната дестинация. Разбира се, билетите са по-скъпи (около 18 лири за еднопосочен билет) и Ойстер карта не важи.

С автобус също можеш да стигнеш бързо до центъра на града, но пътуването отнема около 60 минути.  На всеки 3 часа оперират автобуси между летище Хиитроу до гара Виктория. Билетите трябва да се купят предварително от гие или онлайн. Цената в посока е между 5-6 лири.

Възможност за съхранение на багаж на летището

За да се насладиш максимално на посещението си, ти препоръчваме да оставиш големите пълни куфари за съхранение на летището. Всеки терминал разполага с гишета за съхранение на багаж в продължение на няколко часа или до 90 дни. Всички принадлежности са обект на рентгенова проверка и ръчно претърсване, ако е наложително.

Багажната услуга се извършва от Excess Baggage Company. Цената за първите 2 часа е £6.00, от 2 до 24 часа е £11.00, от 24 до 48 часа е £18.50, от 48 до 72 часа е £26.00. Работното време на гишетата е от 05:30 до 23:00ч. Има възможност за предварителна резервация на телефон: +44 (0)20 8759 3344  или онлайн.

London

Безплатни събития в града

Броят на безплатните музеи и забележителности, предлагани за туристи в Лондон е голям. Със сигурност ще намериш какво да правиш във всеки един момент, прекаран в един от най-космополитните градове. Списъкът е наистина дълъг, но не забравяй да се отдадеш на любопитството и приключенския си дух, защото сме сигурни, че ще откриеш още много впечатляващи места.

Borough Market

В Brought Market се организират различни събития на вкусна тематика. Открит е през 13-ти век и е известен с кулинарните си състезания и многобройни дегустации. Това е една от най-големите атракции в южната част на Лондон. Отворен е от четвъртък до събота.

British Museum

Колкото и да е невероятно, е истина! Един от най-големите и известни музеи в света е напълно безплатен. Основан е през 1753г. и забележителната му колекция надвишава 6 милиона експоната. Прочут е с египетските си мумии, мраморите на Елгин, съкровища от различни кътчета на света, Розетския камък и др. Работно време на музея е между 10:00 до 17:30ч., а в петък до 20:30ч.

British Film Institute’s Mediatheque

Британският филмов институт разполага с четири безплатни кина и възможността да се насладиш на разнообразната колекция от британски филми.

Houses of Parliament

Дворецът на Уестминстър, известен също като Камарите на парламента е чудо от средата на 19 век. Той е седалище на двете камари на Парламента на Обединеното кралство. Дворецът е разположен на северния бряг на река Темза, близо до правителствените сгради в Уайтхол. В двореца има над 1100 стаи, 5 км. коридори, които можеш да разгледаш безплатно от понеделник до петък, а през лятото и в събота от 9:00 до 17:00ч.

download564

National Gallery

В Националната галерия ще откриеш над 2000 западноевропейски картини от Средновековието до 20-ти век. Прозведенията на Ботичели, Леонардо да Винчи, Рембранд, Микеланджало са сериозна причина да посетиш лондонската галерия. В сградата има компютърна зала, където ще намериш информация за художниците, за самите картини и тяхната история. Работното време започва в 10:00 до 18:00ч., а в петък до 21:00ч.

Museum of London

Музеят на Лондон предлага едно незабравимо пътешествие през бурното минало на столицата. Открий праисторическия Лондон, виж как градът се е променял по времето на римляни и саксонци. Много от туристите пропускат това уникално място, въпреки че музеят е сред най-големите забележителности на града.

Natural History Museum

Природнонаучният музей е любим на всички туристи. Със сигурност ще се хареса и на теб, ако обичаш да разглеждаш животни и птици от различни епохи. В музея са изложени модели на изчезнали същества преди милиони години, скелети на динозаври и още много интересни експонати от световната флора и фауна. Работното време на музея е от понеделник до неделя, от 10:00 до 17:30ч.

St. Paul’s Church

Тази църква на западния фланг на Covent Garden Piazza е известна като „църквата на актьорите“. Там има множество паметници на известни актьори, като Рали Чаплин, Вивиан Лий и други.

Вдигането на бариерата на Темза

Веднъж годишно, през септември, се прави пълен тест на съоръжението против наводнения. За точното време и място може да провериш на този сайт.

Hop-On Hop-Off Tours

Автобусният билет Hop-on Hop-off е идеален за посетителите, които искат да видят възможно най-много от известните забележителности в един ден, като Уестминстърското абатство, Бъкингамския дворец, Тауър Бридж, Лондонската кула, площад Трафалгар, сградата на Парламента и много др. Спирките са над 60 на брой и има 4 различни маршрута. Автобусите тръгват от основните туристически обекти на всеки 05-10 мин. През цялото време на обиколката ще имаш възможността да чуеш едни от най-интересните факти за всяка една забележителност. Това еднодневно приключение струва 22.50 паунда на човек.

Не забравяй да се забавляваш много, да правиш много снимки и да ги споделяш с нас на Facebook страницата ни. А ако е необходима смяна на полета ти или удължаване на престоя ти в Лондон непременно се обърни към своя Orange офис поне месец преди пътуването ти.

Тагове: , , , ,