Вече е август, а усещането за идващата есен предвещава и края на Work and Travel лятото . Но това не бива да те натъжава, защото ти предстои най- приятната част от програмата, а именно пътешествията.

В САЩ има безброй много интересни места и забележителности, които да посетиш и знаем, че програмата се оформя трудно. Не забравяй обаче, че ти предстои и презокеански полет с прикачване в някои от най-желаните европейски дестинации. Това значи, че може да направиш перфектния завършек на лятото си в Мадрид, например.

Столицата на Испания винаги е била must-see в списъка на всеки пътешественик, но не само заради това, че е главен административен център и седалище на правителството, а и защото дори само на снимка, Мадрид разкрива пред очите на пътешественика аристокрация и съвремие в една удивителна комбинация.

studentska brigada-MadridРазположен по бреговете на река Мансанарес, Мадрид впечатлява с изкуството, което лъха от много сгради и със забавленията, които може да предложи. Въпреки че градът няма излаз на море, списъкът с места, които може да посетиш, не е никак малък. Не затваряй страницата, ако искаш да прочетеш повече за тях!

Транспорт от и до летището

  • С влак

Летище Барахас (MAD) е разположено само на около 10 километра от града и е удобно свързано с него чрез метро, което ще те откара за 5 евро в посока. Спирките му може да откриеш на терминали 2 и 4, а тръгване към града има на всеки пет минути с линия номер 8. Метрото е с удобни работни часове между 6 часа сутринта и 2 часа след полунощ.

  • С автобус

На разположение на пътниците е и експресен автобус, който може да хванеш на всеки 15 минути през деня и на всеки 35 нощем. Той има три спирки в града, а цената отново е 5 евро в посока. Автобусът спира на терминали 1, 2 и 4.

  • С такси

Ако си с компания може да помислиш и за придвижване с такси. Компанията AeroCity предлага изгодни превози до града на цена от 23 евро за група от 3 човека и 26 евро за група от 4 човека. Ако ти се наложи да използваш услугите на такси по време на престоя си в Мадрид, ще ти е от полза да знаеш, че таксито е свободно освен когато свети зелената лампичка, и когато има табела с надпис „Libre”.

Повече информация за транспорта от и до летището ще откриеш тук.

Съхранение на багаж

Ако си решил да отделиш само няколко часа за своята разходка из Мадрид, то непременно използвай услугите на летището за съхранение на багажа. Там ще може да оставиш нещата си на сигурно място, а това ще ти струва 6 евро за куфар/сак/чанта до 2 часа съхранение и 10 евро за куфар/сак/чанта ако часовете за съхранение са между 2 и 24.

Забележителности и музеи

Ако се притесняваш за спестяванията си и искаш да ограничиш разходите до минимум, може да хвърлиш око на няколко забележителности, посещението на които няма да ти струват дори 1 евро.

Такова място е Кристалният дворец (Palacio de Cristal). Красивата стъклена конструкция е разположена в парк Ретиро, най-големият в града. Строежът й преди почти 130 години е бил с цел изложба на тропически растения. Може да съчетаеш разходката в двореца с разглеждането на парка, където да се полюбуваш на патиците и лебедите в езерото или на множеството паметници и скулптори. Не пропускай да фотографираш една от най-известните сгради в Мадрид – Вратата Алкала (Puerta de Alcalá), която се намира откъм северозападния изход на парка, на голямо кръстовище, в която се обединяват някои от най-натоварените булеварди.

Park-Retiro-Madrid-Work-and-Travel
Мислил ли си някога, че ще имаш възможност освен да видиш, но и да се разходиш из Congreso de los Diputados или парламента на Испания? Всички се възхищават на внушителните бронзови лъвове, поставени на входа му, но със сигурност обиколката по коридорите на тази така важна сграда е много по-вълнуваща. Сега имаш шанса да „надникнеш“ в Парламента на Испания и то напълно безплатно! Възползвай се от организираните групови посещения всеки ден между понеделник и петък.

Храмът на Дебод (Templo de Debod) е забележителност с интересна история – той е построен в Египет преди повече от 2200 години. Точно така, това не е печатна грешка. Египет! Какво прави този храм в Мадрид ли? Историята разказва, че след продължително рушене заради близкия язовир, храмът не може да бъде запазен в пълния си блясък и египетското правителство решава да го дари на Испания преди около 50 години. От тогава той се посещава от стотици туристи ежедневно и открива прекрасна гледка по залез слънце. Най-хубавото е, че може да го посетиш напълно безплатно.

Други интересни места, които не изискват входна такса са San Jerónimo el Real – красива църква близо до парк Ретиро, La Casa Encendida – арт център с интересни изложби и още много други.

Madrid-Work-and-Travel
Мадрид е толкова голям, а времето толкова малко! На всеки пътешественик му се иска да види възможно най-много по време на посещението си. Точно за това през последните години изключително популярен начин за разглеждане на големите градове са Hop-on-hop-off автобусите. Те са удобни, евтини, минават покрай най-желаните места и разкриват страхотни гледки от открития си втори етаж. С такъв автобус ще можеш да се насладиш и на красотите в Мадрид и то само срещу 21 евро за еднодневен пропуск и 25 евро за двудневен такъв. Спести време и се любувай на испанската столица от „първия ред“! Повече информация можеш да намериш тук.

Ако обичаш обиколките из музеите и разглеждането на безброй шедьоври от всички епохи, непременно трябва да отделиш време за разходка по Paseo del Prado. Това е булевардът, на който ще откриеш трите най-големи художествени галерии в Мадрид – El Museo de arte Thyssen-Bornemisza, Museo del Prado Madrid и Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía. В тях са изложени някои от шедьоврите на Пикасо, Ел Греко, Дали и много други емблематични имена в изкуството. Ако държиш да разгледаш и трите музея ще трябва да си отделиш поне ден и е добре да си закупиш комбиниран пропуск, с който ще спестиш част от сумата. Отделно билетите за всеки от трите музея са на цена от 6 до 10 евро.

Palacio Real de Madrid е най-големият кралски дворец в западна Европа и един от най-големите в света. След като пожар изпепелява предишната сграда, той е наново издигнат, по-изящен от всякога. Със своето великолепие и внушителните 3418 стаи, Кралският дворец е отворен за посетители, които се допускат до почти всички точки на сградата. Входът е 8 евро, а в сряда граждани на ЕС се възползват от безплатен вход.

Дори да не си футболен фен сме сигурни, че ще ти е доста интересно да посетиш Estadio Santiago Bernabéu - стадионът на легендарния испански футболен отбор „Real Madrid”. Завършен през 1947г., „Santiago Bernabéu“ е оценен от УЕФА с най-високите 5 звезди. Спортното съоръжение е домакин на всички мачове на „Real Madrid”, а със закупения билет от 19 евро ще имаш възможност да разгледаш и музея на отбора с всички трофеи.

Santiago-Bernabeu-Madrid-studentska-brigada
Катедрала Алмудена (Santa María la Real de La Almudena) е католистическа катедрала с изключително красива архитектура. В тази част на града можеш да разгледаш и две особено известни базилики – Базилика Св. Мигел (Basílica San Miguel) и Кралска Базилика Сан Франсиско Ел Гранде (Real Basílica de san Francisco el Grande). И двете са римокатолически църкви и представляват особен интерес за туристите.

Несъмнено разходките и обиколките ще те отведат до трите най-известни площата в Мадрид – Площад Сибелес (Plaza de Cibeles), известен със своя фонтан, Plaza Mayor, към който гледат 237 балкона и La Gran Via (Големият булевард) с прочутата сграда Metropolis. Не пропукай да отделиш поне минутка, за да се огледаш и да се насладиш на забързаното столично ежедневие.

Ако ти се отдаде възможност не пропускай да се насладиш и на някое от фламенко представленията, които се изнасят в Мадрид. Този характерен испански танц бързо завладява чужденците и оставя траен спомен в съзнанието на всеки посетител. Повече информация тук за събитията можеш да откриеш тук.

 

Ако си решил да се впуснес в приключение в испанската столица не забравяй, че Ориндж може да ти съдейства и с намиране на хотели на изгодни цени . Не се колебай да ни пишеш за плановете си!

Какво по-хубаво от едно страхотно американско лято със завършек в Мадрид? Стягай багажа и кажи ¡Hola на твоето испанско приключение!

 

Тагове: , , , , , , ,