Романтика, елегантност, красота – Париж е една мечта, която си заслужава да бъде изживяна. Какво ли не би дал човек да прекара няколко дни или дори 24 часа в красивия, магнетичен и романтичен Париж. Ако след твоето Work and Travel лято, презокеанският ти полет те заведе именно в „града на любовта“ и за миг не си губи времето, а хващай първия влак или автобус към центъра на Париж и дерзай…! Разглеждай забележителности, прави снимки( и не се колебай да ги споделиш с нас тук), хапни охлюви и се потопи във величествената архитектура и обаятелния чар на най-посещавания град в света.

ParisТранспорт от и до летището

С влак

Най-бързият и евтин начин да стигнете от летище Шарл де Гол до центъра на Париж е с влаковете RER. Те тръгват от Терминал 1, 2 и 3 и имат няколко спирки в централната част на Париж. Първият влак тръгва в 4:56 ч. от Терминал 2, а последният в 23:56 ч. Графикът е един и същ за всеки ден от седмицата, включително и почивните дни. Навсякъде има табели, които ще ти помогнат да се ориентираш от къде трябва да хванеш влака. Билети могат да се купят от специални вендинг машини, разположени на летището, както и от билетни каси. Цената на билета в една посока е 9.50 евро.

С автобус

Вторият вариант е да пътуваш с автобусите Les Cars. Тръгват на всеки 30 минути, а времето, което им отнема да стигнат до центъра на града, е отново около половин час. Билети могат да се закупят онлайн, от каса на летището или от шофьора на автобуса. Цената е 17 евро в една посока.

Възможност за съхранение на багаж на летището

Може да дадеш багажа си за съхранение на летището за няколко часа или няколко дни. Офисът на фирмата за съхранение на багаж се намира на Терминал 2 и работи всеки ден от 6:00 до 21:30 ч. Цените са: от 0 до 6 часа – 7 евро; от 6 до 12 часа – 14 евро; 24 часа – 17 евро.

Забележителности и музеи

Най-хубавото на Париж е огромният брой спиращи дъха забележителности, които могат да се видят. Ако искаш да вземеш максималното от града, добрата организация е най-важна. Ако имаш не повече от 24 часа в Париж, ти предлагам следния Tour Fun Plan:

Започни разходката си от катедралата Нотр Дам (Notre-Dame de Paris) – шедьовър на готическата архитектура, построен през 12-ти век. Катедралата е една от най-старите сгради в града. Строителството й започва през 1163 г., a изграждането й отнема невероятните 185 години. Световната й слава идва благодарение на Виктор Юго, който през 1831 г. пише романа „Парижката Света Богородица“, в който се разказва историята на Квазимодо и Есмералда. Витата стълба, водеща към камбанарията, предлага зашеметяваща панорамна гледка на Париж. Катедралата е отворена всеки ден от 8:00 ч. до 18:45 ч. (до 19:15 ч. в събота и неделя), а входът е свободен.

Notre Dame-Paris-Work-and-Travel
Следващата спирка е музеят Орсе (Musée d’Orsay), който се слави с най-голямата колекция на импресионизма и постимпресионизма в света. Приема посетители от вторник до неделя мeжду 9:30 ч. и 18:00 ч. Входната такса е 9 евро, но за всички жители на страна-членка на ЕС от 18 до 25 год., както и всяка първа неделя на месеца, входът е безплатен.

Продължаваме с обиколка на Лувъра и Градините Тюйлери (Le Louvre et les Tuileries). Лувърът е най-големият и най-посещаваният музей в света. Известен е с това, че е дом на Мона Лиза на Леонардо да Винчи, но притежава хиляди други експонати, антики и произведения на изкуството. Входната такса е 8 евро и е отворен всеки ден. В понеделник и петък от 9:00 до 21:45 ч., а в сряда, четвъртък, събота и неделя от 9:00 ч. до 18:00 ч. Градините Тюйлери се намират между Лувъра и площад Конкорд. Създадени са през 1560-те години от кралица Катерина Медичи. Посетителите могат да се любуват на над 200 изключителни статуи и вази датиращи от 17-ти век. Многобройните дървета, храсти и килими от пъстри цветя предлагат безброй възможности за разходки и отдих по всяко време на годината.

Paris-studentska-brigada

След релаксиращата разходкa в градините Тюйлери, поеми по Шанз-Елизе (Champs-Élysées) – един от най-известните и скъпи булеварди в света, който ще те отведе до Триумфалната арка (L’Arc de Triomphe). Тя се издига на площад Шарл дьо Гол (Charles de Gaulle) и е построена в чест на френските войници, които са се борили и загинали във Френските революционни войни и Наполеоновите войни. Строежът на арката е поръчан от Наполеон Бонапарт след победата му при Аустерлиц, а фризовете около нея изобразяват известни битки по време на неговото управление. В основата на дъгата е гроба на Незнайния воин, където непрекъснато гори пламък като жив паметник на загиналите войници от Първата световна война. Работно време на арката е от 10:00 ч. до 23:00 ч., а входната такса е 8 евро.

Разположен в сърцето на Париж, на булевард Шанз-Елизе се намира и Дворецът на изящните изкуства Grand Palais. Създаден за Световното изложение през 1900 г., той е посветен „на Френската република за слава на френското изкуство“ и е бил обявен за исторически паметник през 2000 г. Отвън сградата е богато украсена от класическа и арт-нуво каменна зидария, а вътре е съчетана изключителна архитектурна комбинация от стомана, камък и стъкло. Над 40 художници са украсили фасадите със скулптури и фризове от мозайка и керамика. Смесицата от барок и класицизъм предава усещането за монументалност. Днес дворецът е художествен център, където се провеждат изложби, изложения, панаири, концерти на живо и др.

Няма как да говорим за Париж без да споменем и най-голямата му забележителсност – Айфеловата кула (La Tour Eiffel). Построена за световното изложение през 1889 г., тя се е превърнала в най-известната кула в света и символ на европейската култура с над 6 милиона посетители годишно. Работното й време е от 9:30 ч. до 23:00 ч., а от 13 юни до 31 август работи до 24:00 ч. Цената на билетите е от 8 до 13 евро, в зависимост до кой етаж искаш да се качиш.

Eiffel Tower-Work-and-Travel

Интересна спирка за ценителите на изкуството е и монографичният музей Роден (Musée Rodin ). В него е изложена най-голямата колекция от творби на скулптура и художник Огюст Роден. Музеят в отворен от вторник до неделя, между 10:00 и 17:45 ч. Цената на билет варира от  4 до 20 евро.

Дворецът Версай (Le château de Versailles) се намира на около 20 км. от Париж и е едно от най-красивите постижения на френското изкуство от 18-ти век. Първоначално е бил използван за ловна хижа на Луи XIII, а в последствие синът му Луи XIV, наричан Кралят Слънце, го превръща в резиденция на френските крале. Дворецът е известен с огледалната зала, където кралят е провеждал тържествените си аудиенции и балове с маски. Дворецът е отворен всеки ден, освен понеделник, от 9:00 ч. до 18:30 ч., а градините и паркът – между 7:00 и 20:30 ч. Входната такса е между 15 и 30 евро.

Едно от най-предпочитаните места за разходка или пикник е Люксембургската градина (Jardin du Luxembourg). Построена е през 1620 г. по желание на Мария Медичи, тя се намира пред Люксембургския дворец, където днес заседава Сенатът на Франция. От двете страни на алеите са наредени 106 статуи на древни божества и извесни личности. Има оранжерия с орхидеи, градина с уханни рози и овощна градина от ябълкови дървета. Входът е свободен.

Ако имаш достатъчно време и сили, може да посетиш също и Домът на инвалидите (L’Hôtel des Invalides), където да разгледаш музеи и паметници на военната история на Франция; Базиликата Сакре Кьор (Basilique du Sacré Cœur), в която се намира една от най-големите камбани в света; Елисейския дворец (Palais de l’Elysée), който е официалната резиденция на френския президент и семейството му; Парижките катакомби (Les Catacombes ); Пантеонът (PANTHÉON), където са погребани известни личности като Жан-Жак Русо, Волтер, Виктор Юго, Пиер и Мария Кюри, Александър Дюма и много други; Музеят на Пикасо (Musée Picasso) с огромна колекция от творбите на великия Пабло Пикасо; Площад „Бастилията“ (Place de la Bastille), където се е намирал известният едноименен затвор.

Автобусната обиколка на Париж или така наречените Hop-On Hop-Off Tours ти дават възможност да разгледаш града на свой собствен ход и да видиш забелижителностите, които най-много те интересуват. Маршрутът на автобусите минава през основните туристически забележителности на града и предлага над 10 спирки. Цените на билетите започват от 32 евро.

За да избегнеш тълпите от туристи по улиците, можеш да се качиш и на корабче по река Сена, което преминава покрай най-известните забележителности. Можеш да слезеш да разгледаш всичко, което искаш, и след това да се качиш на следващото корабче. Билетът е валиден за цял ден и няма ограничение в спирките, които ще направиш.

Разбира се, за да прекараш няколко незабравими дни в Париж ще трябва да отседнеш някъде. Не забравяй, че Orange предлага хотелско настаняване и ще получиш най-добрата оферта за хотел или хостел на достъпна цена. Необходимо е само да се свържеш със своя Orange офис поне месец по- рано, за да организираме най- доброто, а на най- изгодна цена за теб  настаняване.

Тагове: , , , , , , , , ,