Рецепта за невероятно лято в Talkeetna & Trapper Creek, Аляска

Work and Travel, Събития в САЩ 2016/06/24

Ако си любител на природатата, силните усещания и спиращите дъха гледки, то тогава несъмнено си избрал Аляска за крайна дестинация на твоята студентска бригада. Затова сигурно вече знаеш, че най-северният американски щат може да ти предложи голямо разнообразие от неповторими преживявания, които да направят лятото ти повече от специално.

Малък и приветлив, сгушен в подножието на най-високия връх на Северна Америка, Талкитна материализира представата за живописно градче в Аляска. Намира се в долина на 115 мили (185 км) северно от Анкъридж и е задължителна спирка при всяко пътешествие из щата. Ако се чудиш как да оползотвориш свободните от работа часове или дни в Талкитна или Трапър Крийк, следващите редове са точно за теб.

Welcome-to-Talkeetna-Alaska-studentska-brigada


Главната улица е единственият павиран път в града, който посреща посетителите с ръчно надписан знак „Добре дошли в красивата Талкитна“. Градът носи славата и духа на Златната треска от началото на 20 век. По време на Първата световна война и до построяването на железопътната линия населението е наброявало над 1000 души, след което е намаляло, а Талкитна се е превърнала в основна отправна точка за желаещите да се изкачат до едни от най-високите върхове. В околностите й се сливат три големи ледникови реки, което отваря възможности за много екскурзии – по въздух, суша или вода.

Да покориш връх Денали

Една от най-популярните атракции е да изкачиш връх Денали. Мястото, от което се тръгва, e Mountaineering Ranger Station. Рейнджърите на National Park Service водят множество експедиции през лятото и разполагат с кратка видео програма за всички, отправили се към най-високите върхове. Не забравяй обаче, че изкачването на шестхилядник не е шега и само тези, които имат нужния опит и екипировка, биха се справили с огромното предизвикателство. Ако все пак си категоричен, че ще се пробваш, помни, че е необходимо да се регистрираш два месеца предварително и да изчетеш внимателно всички правила и инструкции за безопасност. Ако се интересуваш от историята на планината, първите катерачи и района, то тогава не пропускай да посетиш Talkeetna Historical Society Museum.

Да полетиш над връх Денали

Атрактивна алтернатива на катеренето, която не изисква толкова физически усилия, е полет над върха с малък самолет. Тези flightseeing tours не са за изпускане! Пред очите ти ще се открият изключителни гледки над величествената природа на Аляска. Някои турове предлагат кацане на ледник, а може и да зърнеш катерачите по пътя им към върха.

Около Талкитна по вода

Талкитна изобилства от алтернативни възможности за забавление за любителите на екстремното. Вдигни адреналина в кръвта си с рафтинг в бързи води или пък се наслади на разходка с моторна лодка или каяк.

Rafting-in-Alaska

Около Талкитна на ATV 

Ако предпичиташ да си на земята, а не във водата, то тогава можеш да направиш обиколка с ATV в единствено по рода си приключение. Не забравяй да вземеш камерата със себе си – много е възможно да срещнеш по пътя си гризли, черна мечка или лос.

За рибари и златотърсачи

В Талкитна има за всекиго по нещо. Можеш да опиташ късмета си на риболов или да се превъплътиш в златотърсач за ден. Стискаме ти палци за богат улов :)!

Добра храна в приятна обстановка

Студентската бригада не е само работа. Спестените пари рано или късно ще бъдат похарчени. По-ценно е да ги инвестираш в съкровищница от спомени, приключения, вкусове, аромати и емоции. Наслади се на хубава храна в приятна обстановка в някое от заведенията по главната улица на Талкитна.

Talkeetna-Main-Street

Музика в парка

Всеки петък вечер в продължение на цялото лято можеш да слушаш безплатна музика в парка благодарение на фестивала Live at Five. Вземи си одеяло и кошница за пикник и се забавлявай в компанията на местното население и туристите в града.

По екопътеките около Талкитна

Само на крачка от града ще намериш чудесни екопътеки. Можеш да се разходиш и по брега на могъщата река Susitna, а в ясен ден ще се насладиш на величествените Alaska Range и връх Денали.

Разходка в Трапър Крийк

Само на петдесет километра от Талкитна се намира Трапър Крийк – градче с постоянно население около 400 души. В началото на XX в. във водите на близките реки е намерено злато, което довело до огромен наплив от златотърсачи и пълна промяна на облика на доскорошното индианско поселище. Ако искаш да разбереш повече за историята на Трапър Крийк, непременно посети местния музей.

Trapper-Creek-Alaska

Северното сияние

И все пак си в Аляска! Ще имаш уникалната възможност да се насладиш на един от най-красивите природни феномени – северното сияние. Снимай колкото можеш повече, запечатай в сърцето си великолепието на Аврора, а ние те очакваме с нетърпение да ни споделиш за своето WAT лято.

Northern lights, Aurora Borealis at Wiseman near Coldfoot Camp, Arctic, Alaska

Тагове: , , , , , , , , ,