Човекът е толкова пъти човек, колкото езици знае

Езикови ваканции, За Orange, Образование в чужбина, Пътувания 2014/10/29

 

قالوا للريّس: من حتودّع الشعب؟

ردّ الريّس: الله! هو الشعب رايح فين؟

Сигурна съм, че в момента сте отворили широко очи, убедени, че никога няма да можете да прочетете и преведете този текст. За най-любопитните, бързам да споделя превода и транскрипцията:

[Aaloo lel rayyes: mosh hatwadda’a esha’ab? Radd el rayess: Allah! Howwa el sha’ab rayeh feen?]

They asked the President: aren’t you going to bid farewell to the people? The President replied: God! I didn’t know the people were going away!

Арабските шеги обикновено са обвързани със социални проблеми, а тези на политическа тематика също са широко разпространени. В средния изток например, често обект на шеги стават кралят, принцът или шейхът, който не иска да освободи поста, въпреки че вече е прекалено възрастен да управлява.

Споделям това не просто защото ми се стори интересно. Да си представим само как владеенето на чужди езици обогатява общата ни култура, развива мисълта ни и не на последно място дава увереност в комуникацията ни. А владеенето на чужди езици, освен всичко друго, е едно от удоволствията да пътуваш – да комуникираш на езика, който се говори на местата, които посещаваш… или поне да можеш да кажеш „здравей“. Днес за щастие всичко това се постига много лесно.

Огромните възможности за пътуване, които имаме, дават шанс да се възползваме от най-ефективния начин за изучаване на чужд език – да се потопим напълно в културата, изучавайки езика в естествената му среда.

Ето пример – всички като мен, които приемат арабския език за едно сериозно предизвикателство и биха искали да го опознаят, могат да се възползват от атрактивни предложения в Рабат, Мароко. Тук, освен напълно нова култура и начин на живот, ще откриете и много красота.

А говорейки за красота, няма как да подмина Малта – средиземноморски рай с невероятна атмосфера и спиращи дъха гледки. Не е случаен фактът, че с всяка изминала година тази дестинация за изучаване на английски език става все по-популярна. Тук можете да получите отлична подготовка по общ английски или пък подготовка за явяване на международно признатия изпит по английски език IELTS от преподаватели native speakers, които се грижат да получите най-доброто от престоя си.

Езикови курсове в Малта

Имах възможността лично да посетя едно от най-предпочитаните училища за изучаване на чужди езици в St. Julians, Малта – Sprachcaffe. Техният принос към чуждоезиковото обучение е безспорен с над 70 000 ученици от цял свят за миналата година във всички техни дестинации. Внушаваща цифра! Това, разбира се, се дължи както на прекрасните условия, които училището предлага на своите ученици (сред тях е и великолепният басейн, който краси кампуса в St. Julians, вж. снимката по-долу), така и на професионалистите (native speakers), които са отдадени изцяло на идеята да дадат най-доброто на своите ученици. Всичко това говори, че все повече се осъзнава необходимостта от владеенето на колкото се може повече чужди езици.

Езикови курсове в Англия

А какво ще кажете за изучаване на английски в добрата стара Англия? Чудесен избор. Предлагам Брайтън. Това е втората дестинация, която проверих лично и която категорично определям като едно от най-подходящите места за изучаване на английски. Брайтън е изключително спокоен град, разположен на южното английско крайбрежие, предлагайки много очарование и забавление. Тук несъмнено можете да усетите автентичния английски дух и атмосфера.

Езикови курсове в Германия

И щом като преминах към най-разпространените езици, нека хвърлим едно око и на немския – друг важен език, който привлича огромен брой ученици от цял свят. Сред най-предпочитаните дестинации за изучаването му безспорно се откроява Франкфурт. Той впечатлява с огромна сила всеки дръзнал да го посети и види с очите си. Тук ще откриете очарователна смесица от прекрасни места, пропити с много история, модерни сгради и внушителни небостъргачи. Градът, разположен на река Майн, е важен икономически център в Европа.

В моите очи Sprachcaffe са се погрижили учениците им да се чувстват максимално комфортно в тяхното училище. Казват го и самите ученици, които срещнах там по време на един учебен час, в който се включих и аз. Модерна база, централно разположение и сърдечен и всеотдаен екип от професионалисти – всичко, от което имате нужда, събрано на едно място.

Подарете си това незабравимо изживяване, което ще ви помогне да подобрите езиковите си познания, да създадете приятелства, да обогатите общата си култура и да се потопите в немската неповторима атмосфера.

Това обаче са само някои от дестинациите, които си струва да посетите с цел изучаване на чужд език (и не само :)). Общата тенденция сочи, че места като Ница, Барселона, Рим и Лондон също привличат ученици и студенти от цял свят.

Екипите в училищата на Sprachcaffe в целия свят са водени от общата идея и вяра, че ученето на чужди езици развива мисълта, помага да станем по-уверени в комуникацията си и ни дава повече свобода – а всичко това неминуемо ни носи по-голяма удовлетвореност. Затова Orange съветва: учете чужди езици и внесете в живота си още повече смисъл.

P.S. Бъдете внимателни, когато практикувате своите езикови умения в чужбина, защото освен в забавни, можете да попаднете и в неприятни ситуации тип lost in translation :).

Don‘t try this abroad – Baffled in Barcelona

 

Тагове: , , ,