Личният опит на Orange консултантите: Стела избра High Sierra Pools, surely the best pool company in USA!

Work and Travel, За Orange, Пътуване след WAT, Пътувания 2013/11/28

За петото си WAT приключение в САЩ реших буквално да се гмурна с главата надолу в дебрите на непознатото и сега, няколко месеца по-късно, мога със сигурност да кажа – не съжалявам!  С ръка на сърцето споделям, че High Sierra Pools оправда очакванията ми като работодател. Нещо повече – подари ми незабравими мокри спомени, добре примесени с жаркото американско слънце. Голямата доза весел детски глъч, огромното количество ароматно плажно масло и не на последно място приятната за освежаване вода бяха само малка част от нещата, до които успях да се докосна и да изживея благодарение на Orange и High Sierra Pools

След четири поредни лета в САЩ, изпълнени с безброй шарени емоции, пътувания, изпитания и усмивки, признавам – този път имаше момент на колебание дали да прекося океана за пети път. Въпросите, които в не малка степен ме тормозиха, логично бяха свързани с това в коя част на Щатите да отида, какво да работя, да заминавам ли въобще… въпроси, които са до болка познати на всеки един участник в програмата, без значение дали вече е пътувал или не. Изборът всъщност не беше лек. От една страна имах необходимост да сменя обстановката и може би да предизвикам съдбата да ми поднесе нещо ново, нещо различно. Освен това изпитвах и нуждата да прекарам малко време с любими за мен хора, които от няколко години живеят в САЩ и чиято липса определено се усеща всеки ден. От друга страна обаче не смятах, че ще ми е зле и ако си остана в България, имайки приятна работа и страхотни приятели, с които да се насладя на черноморските вълни, на родното слънце… на всичко онова, което ние, българите, май най-добре умеем, особено когато сме заедно и сме на маса! И така… събудих се една сутрин, уверена в това, че всъщност имам възможността да комбинирам всички тези неща и решението беше едно-единствено – High Sierra Pools.

За High Sierra Pools бях чувала като цяло добри отзиви от приятели и познати, което ме правеше до голяма степен спокойна и сигурна в решението си. Знаех от тях, че наистина предоставят достатъчен брой работни часове, което определено е важно от гледна точка на възможността да възвърна инвестицията си за пътуването. Наред с това исках да работя на открито – мечтаех да почувствам ласките на лятното слънце, някак да усетя, че е лято. Като добавим и факта, че обожавам водата и обичам да плувам, нещата доста сериозно започнаха да клонят към това да работя като спасител на басейн. Нещото, което със сигурност окончателно ме спечели, беше това, че High Sierra Pools ти дава избор от няколко опции за това в кой щат и район искаш да работиш. Това за мен беше основното, защото исках да отида на точно определено място във Вирджиния, за да мога да прекарам цялото си свободно време с моите любими хора, които живеят там, и заедно с тях да се наслаждавам на летните емоции. Благодарение на съдействието на Orange и High Sierra Pools така и стана… прелетях океана за пореден път и влязох в ролята на спасител за няколко месеца… роля, от която не знам дали изобщо вече мога да изляза някога, а фразата „No running!“  определено се налагаше да ползвам повече от поздрава „Hi, how are you?“

Настана 23 май и заминах за Virginia, като работих и живях в градче на име Reston. То не е голямо, но е много китно – с разнообразни магазинчета, ресторанти, няколко бара, кино, места за разходки. Намира се на около половин час с кола от Washington DC, което определено беше предпоставка за чести пътешествия до столицата.

Бях доволна от факта, че къщата, в която живеех, беше в непосредствена близост да  Reston Downtown и често се разхождах там в почивните си дни за по един Starbucks, поничка или огромен сладолед.  Специфично за този район е, че ти трябва задължително кола, за да отидеш някъде по-далече, защото разстоянията са огромни. Често това е неудобство за студентите, включително и за мен в началото, но с времето се свиква, а и се сприятеляваш с хора, които при добро желание могат да те закарат там, където желаеш. Мога да кажа, че районът е много спокоен и със сигурност не е типична почивна дестинация или курорт, но си има своя чар, който с времето се усеща и оценява. Има доста бизнес сгради, огромни къщи, пръснати наоколо, и  семейства с много деца, които всъщност са по-голямата част от посетителите на басейните там. Работа за спасители има в изобилие, защото лятото е много горещо и влажно и всеки търси разхлада в приятните води на басейните.

Веднага след пристигането ми в САЩ се премених в красивата си червена униформа и влязох в длъжност.  Да си спасител на басейн е предизвикателство… малко по-надолу в редовете ще разберете защо…

Няколко думи за работното място: определено нямаше нищо общо с офис атмосферата, на която бях свикнала до този момент, и това ме радваше… бях навън по цяяяяял ден. Басейнът, на който трябваше да работя, беше близо до вкъщи и ходех на работа с колело. High Sierra Pools осигуряват посрещане на летището и настаняване в квартирата. Аз не се възползвах от тази възможност, но имам приятели, които са изключително доволни от това удобство.  Не мога да споделя лични впечатления от осигурената от работодателя квартира, защото живях при своите близки, но мога да кажа, че компанията бе коректна относно заплащането и работните часове, както и че всички служители бяха услужливи в случай на нужда. Ако ми се налагаше, беше възможно да взема няколко почивни дни, както се случи през август, за да отида на почивка в Северна Каролина. Ако исках да работя допълнително, беше също окей, стига да има възможност за това и графикът на останалите спасители да го позволява. Какво повече да искам от добро приятелско отношение, достатъчно работни часове, но и свободно време за забавления?! High Sierra Pools предоставят всичко това и ето защо спокойно ги наричам the best pool company in USA. И не на последно място – за най-добрите има бонус, а ако пристигнеш навреме в периода 17-22 май и работиш до края на сезона, който приключва на  3-и септември, също получаваш бонус. Това е нещо, което не всяка компания може да си позволи, и според мен е важно да се отбележи.

Това, което ми направи силно впечателние, е, че High Sierra Pools е мултинационална компания. Запознах се с различни по народност техни служители, работещи на различни позиции. Българи, американци, чехи, поляци, украинци, руснаци са само малка част от хората, които срещах по пътя си до басейна. Без значение от народността, всички ние бяхме едно цяло и се познавахме от далече – червени къси панталони и шапки, бели тениски и свирка на врата. Това само доказва колко голямо, разнообразно и всъщност обединено е семейството на High Sierra Pools. Компанията организира периодично различни културни и спортни мероприятия, както и групови разходки до някои забележителности в района – това е предимство за хора, които не искат да проспят почивния си ден, но им е трудно да се придвижват сами, страхувайки се да не се загубят.

Работното ми време беше от 10:00 до 20:00 часа, пет или шест дни в седмицата. Като човек, който не обича ранното ставане, това работно време ме устройваше идеално. Всичко беше прекрасно, а и работата наистина не беше тежка. В ежедневните ми задължения, освен да гледам някой да не се удави, което всъщност не е никак маловажна задача, влизаше и подръжката на басейна от гледна точка на чистота и безопасност, както и следене и подържане на химикалите във водата – chlorine и pH.  Басейнът ми не беше голям, но за сметка на това имах огромен брой посетители – всеки ден и по всяко време… и най-вече деца … нещо, което бях пропуснала в предварителните си планове …

Не е, че не обичам децата – напротив! Но когато са толкова много на брой, цамбуркащи във водата по цял ден, непослушни, викащи и тичащи от радост, че са там, имаше моменти, в които буквално ушите ми се пукаха по шевовете :). Тези моменти обаче лесно се заличаваха от доволните усмихнати лица на послушните дечица, които доста изпълнително слушаха моите препоръки за безопасност в плуването и водните игри. По-възрастните посетители (родителите) обикновено ми се радваха и ме хвалеха в моментите, когато надувах свирката, за да направя някоя забележка на палавите дечурлига. Това работно място е уникално – предлага всякакви емоции, а скуката е непознато явление.

Работата като спасител е отговорна и си има моменти на напрежение, особено когато имаш доста хора във водата. Веднъж се наложи да скоча за едно тригодишно момиченце, което, учейки се да плува в плиткото (3 feet), се измори и изненадващо потъна. Да, вярно, водата ми беше до кръста, но за него бе достатъчно дълбоко, за да не може да си поеме въздух отново. Без да се замисля и за секунда, скочих да го извадя, преди да е станало нещо по-сериозно. Бе доста странно изживяване и затова наистина трябва да си винаги, ама винаги нащрек. След тази случка някак се чувствах като герой, макар и малък… помогнал си на някого все пак. Хората като цяло бяха много мили, включително и служителите в комплекса, на чийто басейн работих. Често се шегувахме и им разказвах за България, те се радваха и определено беше весело.

Както набързо реших да замина за САЩ, така неусетно дойде времето да стегна куфара и за България. Нямах възможност да пътувам много в края на програмата си, защото трябваше да се връщам в родното гнездо. Ала след 4 предходни лета в САЩ смятам, че съм пътувала не малко и с радост мога да кажа, че вече съм била на най-желаните от мен места – Сан Франциско, Лос Анжелис, Чикаго, различни градчета и интересни места в Северна Каролина и в Колорадо… списъкът е дълъг. Големият каньон, Вегас, Ню Йорк и Вашингтон са дестинации, които съм посещавала минимум по два пъти. Според мен това е и най-голямото богатство на WAT програмата – да пътуваш и да опознаваш света, както и себе си, а не толкова купчината долари, които ще изхарчиш без и да разбереш кога и за какво.

В заключение ще обобщя – аз не съжалявам, че избрах САЩ, не съжалявам, че избрах Orange, не съжалявам, че избрах High Sierra Pools. Гмурнах се в дълбокото и излязох на повърхността доволна, щастлива, изпълнена с нови мечти и очаквания, опознала повече себе си и готова за нови приключения.

Яхни вълната,

гмурни се и ти,

смело сбъдни своите мечти

и едно от мен помни:

Once you have been a lifeguard, you will always be a lifeguard!!

 

Тагове: , , , , , , , , ,