За Барселона с любов

Образование в чужбина 2013/07/10

Видях я. Обикнах я. Последвах я. Барселона. Нека ви разкажа за нея.  И за още нещо.

Барселона е забележително място, което дава огромно вдъхновение и изпълва сърцето с любов към живота. Това даде и на мен и остави цветен отпечатък. Такава е тя за мен – цветна, колоритна и интересна. Тя е място, на което се сбъдват мечти. И е щедра в това.

Аз я последвах, за да видя от първо лице как това великолепно място посреща млади хора от различни краища на света, привлечени от каузата за добро образование и личностно развитие. Водена от тази своя мисия усетих притегателната сила на Барселона и European University, които бяха мои любезни домакини. European University е един от водещите бизнес университети в Европa, класиран на 40-то място в престижната световна класация за бизнес училища – QS. Отлично място за обучение на бъдещи лидери с нови идеи, способни и мотивирани да променят света към по-добро.

European University е част от Барселона или Барселона е част от European University … всъщност няма значение, тъй като тук те имат обща роля и съвместен принос. Как така успяват да привличат към себе си толкова силно и неудържимо млади хора от различни краища на света? Няма еднозначен отговор, не може и да има. Има обаче мисъл, дълбочина, ясни цели и приоритети, които оказва се, олицетворяват механизма, движещ успешно тази система.

Усетих свобода и харизма, видях ясната визия на университета за това да помогнат на младите хора да достигнат до своето успешно бъдеще. Отдаденост и мотивация ме посрещнаха там и упорито преследване на мечти.  Това е едната страна на монетата.

Другата е перлата. Перлата  на Каталуня – Барселона.  Този изключително красив, динамичен град с хилядолетна история. Гостоприемен, инетересен, авангарден, модернистичен и готически, Барселона е средище на изкуство и архитектура. Известен е като града на Гауди, чието вдъхновение и работа имат основен принос за днешния облик на Барселона.

Необятен град, а щастливци са тези, които успеят да докоснат душата му. На какво могат да се насладят сетивата, потопени във вълшебството на Барселона ? Саграда Фамилия (Sagrada Familia), храмът, чието строителство е започнато през 1882 година и все още не е завършено; парк Гюел, творение на Антонио Гауди, изумително красив със своите мозайки и анатомични пейки;  къщите Батийо (casa Batllo) и Ла Педрера (La Pedrera); Националният музей на изкуствата MNAC и магическите фонтани на Монт Жуик (Montjuic); стадионът Ноу Камп и музеят на ФК Барселона.

Красота, великолепие и извор на неспиращо вдъхновение  – ето това е Барселона в моите очи. Аз я обикнах и знам, че е завинаги.

Спомняте ли си какво е казал Габриел Гарсия Маркес: „Винаги остава нещо, което да обичаш”!

Тагове: , , , ,