За култа към следобедната дрямка и други добринки

Доброволчески проекти 2013/05/23

Понякога най-кратката пътека за Родопите минава през Хималаите. Така смятам, защото през годините винаги в последния момент  се разминавах с Беглика, което и допринесе да си формирам от земята до небето противоречиво мнение. Такова, каквото ходилите на едноименния фестивал приятели, са ми посяли.

А така не се прави! Иди и виж!

Та, през Хималаите, защото много случайно се озовах на една презентация – напоследък на пук на паралелния живот в социалните мрежи, все по-често се случват тези реални срещи и инициативи. Пътуваме и после се събираме да си споделяме.

Едни хора разказваха за техните навъртяни 1200 км с колела из Great Himalaya Trail. Хубаво…то, пътешественици – много; истории, които чертаят непознати хоризонти – още повече.

НО винаги има значение как са разказани тези истории. Има ли я идеята? Като усетиш, че тези хора имат какво да кажат. Без излишности.

Оказа се, че това са същите хора, които се грижат от няколко години за защитенените местности Чатъма и Беглика – дружина Байкария.

Същите са запланували куп Родопски проекти на добра воля за идните месеци, така че като те налегне летният ентусиазъм, грабваш всичките си таланти, спалния чувал, топли дрешки и челник и отиваш да видиш една Беглика без тълпи и фестивал.

И понеже не вярвам, че доброволчеството е моментно начинание, с което очистваме потребителската си съвест, а по-скоро „то нас обръща и ние него обръщаме” си мисля, че постоянно трябва да се забъркваме в подобни начинания.

Там да не очакваме да се глезим като туристи, а ще отмятаме работа: посрещаме изгреви и изпращаме залези,

а в промеждутъка ще бъде хубаво да се събере боклука около Язовира; да се ремонтират няколко постройки; да се подкрепи една вълшебна Баба Добринка в кухнята; да се случват едни детски лагери с дъх на смола, които учат децата да живеят в хармония с природата; да се събират билки и горски плодове и не на последно място, да научим колко важно е човек да си подремва по пладне.

Ако може да се похвалиш със сръчност, отговорност, повече свободно време и мъжки пол, обърни внимание, че най-ценен ще бъдеш, ако останеш като хижар на Чатъма поне за 2 седмици.

Прочети подробностите на bikearea.org как всички ние можем да бъдем полезни това лято на западния бряг на язовир „Голям Беглик” на 7 километра от стената, където ни оставя един автобус, тръгнал от София за Доспат в понеделник, сряда или петък.