На гости в блога: Димитър Рангелов – Едно пътуване в Холандия

Образование в чужбина, Пътувания 2017/07/04

Здравейте, Аз съм Димитър Рангелов, но щом четеш това едва ли те интересува кой съм аз, интересува те какво видях при обиколката на университетите в Холандия и какви съвети бих могъл да ти дам.20161116_091443

Все още не уча в Холандия, но през ноември 2016 я посетих за 1 седмица , за да видя университети, които бях харесал предварително. Препоръчвам на всеки да го направи. Отидете, вижте базата им, питайте хората дали са доволни от специалността, която учат и вижте дали и на вас ще ви харесва това, което сте си избрали. Успях да посетя много университети и градове. Ще ви разкажа за една малка част от градовете, в които бях – Breda, Eindhoven, Enschede, и Rotterdam. Лично аз бих могъл да ви помогна като споделя малко за приключенията си там и да ви дам полезна информация.

Докато бях в Eindhoven имаше Glow festival или Фестивал на светлините. Този фестивал се случва един път годишно и е голям купон. Има какви ли не светещи неща и какви ли не студентски купони. Преди да сте си го помислили, не, не съм участвал в студентските купони, тогава целта ми беше да намеря университета, който е най-добър за мен.

Бях във Fontys University of Applied Sciences (Фонтис) и посетих лабораториите им, които според мен са много добри, но не бих казал блестящи от гледна точка на технологии.

Независимо от това още на този етап останах с впечатлението, че повечето хора в Холандия са амбициозни хора, които искат да си намерят добра работа и това е главната им цел в този живот.

Бях в TU Eindhoven или както там го наричат „ТЮ Айндовен“. Впечатлява с материална база. Библиотеката е една отделна сграда на няколко етажа, пълна с какви ли не интересни книги за каквото си помислите.

Като цяло в TU повечето хора са амбициозни хора, които искат да допринесат с нещо към света. Големи теоретици са, със значително по-малко практика. Повечето хора, с които се запознах бяха направили следното: завършват бакалавърската си степен в Fontys University of Applied Sciences и след това магистърска степен в TU. Като се замислих според мен това е най-удачният вариант, защото така ще си се докоснал до практиката и теорията.

За хората, избрали Eindhoven споделям няколко facebook групи, в които може да задавате много въпроси.

Две групи където има само българи:

Bulgarian Students in Fontys Eindhoven и другата е Bulgarian Students in Eindhoven

Също така две групи, от където може да си купите всичко в Eindhoven:

Commodity Market Eindhoven и другата е Second hand Eindhoven!

Друго полезно, което мога да кажа е фактът, че квартирите от TU Eindohoven са много добри, но са на сравнително по-високи цени и не са за всеки джоб. По-високи цени означава 450 евро. За квадратурата, която те предлагат това е скъпо, но е много по-лесният вариант да си намерите квартира вместо да дебнете по facebook групи или пък да плащате такси на агенциите да ви намерят квартира.

Аз лично не си избрах нито един от тези университети в Айндовен, избрах си в Enschede (това е град) и университетът е Saxion University of Applied Sciences. Преди няколко дни се върнах от там. Отидох, за да си намеря квартира и да се запозная с колкото се може повече хора.

Преди да замина за Холандия се запознах с едно момче и едно момиче, които живеят в града, – Марио Николов и Йоанна Чурчулиева – споменавам ги и с двете им имена, защото те ми помогнаха адски много. Писах си известно време с Марио и той ме покани да отседна при него тази една седмица. Възползвах се от възможността. Беше една къща в края на града, почти извън цивилизацията. Градчето е малко странно, не е типично немско градче, но пък е типично холандско градче, а не някакъв хибрид между двете, имайки предвиш, че се намира точно на границата с Германия.

Това са няколко групи, където може да следите за свободни стаи, квартири и обзавеждане:

Има само едно„НО“ и то голямо, относно квартирите, там са на принципа ‘кой превари той завари’ – никой не ти пази квартирата, която си харесал/а. Веднага щом си харесаш квартира пишеш на наемодателя, и ако взаимно се харесате трябва да имаш едно на ум, че трябва да си си подготвил документите да подпишеш договор. Ето някои от тях:

Copy of valid ID

Proof of study

Guarantee Statement

Copy of valid ID guarantor

Proof of income guarantor

Последните три не всеки път ги искат, но в повечето пъти са задължителна част. А те са – декларация, че имаш гарант, който ще плаща квартирата, неговата лична карта и годишен финансов отчет на семейството.

Най-лесният и по-скъпият вариант е да използвате агенции, които взимат най-малко 200 евро за услугата и 20% ДДС.

Моята квартира струва 350 евро, но навсякъде изискват да платите депозит на стойност един месечен наем. Така е възможно първоначалната вноска да се калкулира по следния начин:

първият месечен наем + депозит (=един месечен наем) + таксата на агенцията, (ако сте с агенция) + ДДС (или както те го наричат VAT). Лично на мен ми излезна 942 евро при условие, че моята квартира е сравнително евтина.

Прекарах и един ден в лабораториите на Saxion. Бях много впечатлен от материалната им база. Много добра и нова. Тогава цял ден ми течаха лигите по цялата тази електроника.

Все пак ако мислите, че студенският живот е само купони и също така е охолен и живеете на широко, то това не е така. Има много купони, но има и много за учене.

За повече безмислени разговори или монолози можете да ме намерите тук :

Димитър Рангелов или за Вас Митака

Тагове: , , , , ,