Пълно слънчево затъмнение в САЩ на 21 август 2017 г.

Work and Travel, Събития в САЩ 2017/08/15

August, 21st, 2017: Two minutes of darkness.

Да, точно така! На 21 август 2017 г. (понеделник) за първи път от 40 години на територията на Съединени американски щати ще се наблюдава пълно слънчево затъмнение. Ще настъпи невъобразима красота, където Луната напълно ще покрие Слънцето, денят ще потъне в дълбок полумрак, а слънчевата корона ще заблести в затъмненото небе. Work and Travel програмата предоставя на висчки участници възможността да станат част от над 200-те милиона души, които се очаква да наблюдават рядкото астрономическо явление.

AmericanEclipseUSA-banner-1

  • Къде затъмнението ще се вижда най- добре?

От червените гори на Орегон до бреговете на Южна Каролина, там където времето е ясно и безоблачно. Където и да отидете, изберете място, което ще бъде с благоприятни условия за наблюдаване на астрономическото явление. За да се запознаете от къде другаде ще се вижда най- добре затъмнението, кликнете тук.

32b21b1bfc12450692186fc68bd3d885

  • Какво ще ти бъде необходимо, за да наблюдаваш пълното слънчево затъмнение?

Един от най- важните аксесоари за наблюдение на затъмнението са специализираните слънчеви очила. Така че не забравяй да се снабдиш с чифт слънчеви филтриращи стъкла, които отговарят на подходящите стандарти, определени от Международната организация по стандартизация (ISO).

 

Eclipse App

О, да! Какво по- вълнуващо от това, с насочване на телефона ти към небето да можеш да идентифицираш съзведия, планети и други пространствени обекти? Има приложения, които позволяват да следиш пътя на затъмнението и дори да пресъздава симулация в реално време, в случай, че не можеш да пътуваш или ако времето е облачно на 21 август.

 

Заредете с търпение… и храна!

Заснемането на затъмнение ще изисква от вас да сте навън, вероятно за по- дълго време. Подготви се с храна, вода, и естествено одеало, на което да се настаниш удобно с приятелите ти докато чакате заветния момент.

 

Фотоапарат + филтър

Ако искаш да направиш перфектните снмки от затъмнението, ще ти бъде необходима камера, която да е DSLR или има пълен ръчен контрол. Ще имаш нужда и от специален филтър, който да предпазва от слънчевата светлина. Ако искате да заснемете затъмнението, разгледайте това ръководство тук.

Повече информация за нужните принадлежности, може да намерите тук.

eclipse2

 

Колкото и развълнуван и изпълнен с еуфория за престоящото събитие да си, не забравяй, че безопасността е на първо място, за това придържай се към тези две правила:

  1. Когато някоя част от Слънцето е видима, не се вглеждай директно без слънчеви филтри. Използвай само одобрени такива, като затъмнени очила от реномиран източник. Неспазването на това правило може да доведе до трайно увреждане на очите.
  2. По време на двете минути от пълното слънчево затъмнение, наистина е безопасно да погледнеш директно короната на Слънцето с очите си или през бинокъл. Но когато всичко свърши и изведнъж се озарява, веднага обърнш поглед и незабавно постави очилата за затъмнение или филтрите.

Слънчевите затъмнения през годинитите са допринесли изключително много за развитието на астрономията. За да научите повече до какви изводи са стигнали учените и какво са открили под сянката на лунната светлина с течение на времето вижте във видеото!

Solar eclipse

Не изпускайте възможността да наблюдавате пълното слънчево затъмнение на 21 август 2017 г., защото това е явление, което не се вижда всеки ден!

Тагове: , , , , , ,