10 съвета за успешно интервю за работа

Work and Travel, Образование в чужбина 2015/03/10

Ето я желаната работа. Ето те и теб в ролята на кандидата, който търси верния път към получаването на тази работа. А между вас стои работодателят, зареден с въпроси, правещ мълчаливи заключения дали си подходящ за позицията. Как би могъл да увеличиш шансовете си? Как да представиш себе си и качеставата си в положителна светлина?

Съществуват многобройни публикации, изследвания и съвети по темата, които биха били полезно четиво за някой бъдещ момент. В настоящия текст обобщихме няколко кратки насоки, които може би ще те направят по-уверен по време на интервю за работа.

 

Облечи се подходящо

Имаш само една възможност да направиш добро първо впечатление! Хубаво е да имаш предвид тази мисъл, когато подбираш дрехите си за интервюто. Определено можеш да заложиш на по-консервативно облекло, което е за предпочитане в бизнес средите. Бъди пестелив с аксесоарите, които не трябва да отвличат вниманието или да са твърде предизвикателни.

Не закъснявай

Опитай се да пристигнеш на мястото на срещата поне 5–10 минути преди началния час на интервюто. Добре би било да имаш време да се увериш, че изглеждаш добре и спретнато, да подредиш мислите си и поне малко да намалиш усещането за напрежение.

Бъди себе си

Ако наистина си ентусиазиран от работната позиция, не се притеснявай да го покажеш! Всеки работодател би оценил положително кандидат, който е мотивиран, заинтересован и въодушевен да започне работа във фирмата.

Бъди уверен

Съвсем нормално е си нервен и да се притесняваш как ще протече интервюто. Ала това не означава, че трябва да позволиш на напрежението да ти направи лоша услуга. Опитай се да си представиш, че разговаряш с познат и му разказваш малко повече за себе си. Разбира се, тонът ти трябва да е професионален, а подробностите, които споделяш – не твърде лични. Добре е да поддържаш зрителен контакт с работодателя и да говориш спокойно и ясно.

Внимавай с езика на тялото

Според някои изследвания над 50% (а понякога и повече) от цялата комуникация се предава чрез езика на тялото. Тези тихи послания, които отправяш често несъзнателно, могат да изиграят ключова роля за изхода на интервюто. Затова е важно да седиш спокойно и да не жестикулираш твърде много. Можеш да помолиш свой приятел да сподели дали е забелязал характерно за теб движение или жест, които отвличат вниманието или не са подходящи за професионалната среда.

Подходи професионално

Усмихвай се, поздрави учтиво и изключи звука на мобилния си телефон. Добре е да носиш допълнителен екземпляр от CV-то си, както и препоръки, които може би не си имал възможност да приложиш към кандидатурата си. Особено добро впечатление ще направиш, ако си проучил компанията и имаш въпроси, свързани както с позицията, така и със самата фирма и организационната й култура.

Слушай внимателно и задавай въпроси

Съсредоточи се върху разговора и слушай внимателно въпросите на работодателя, за да можеш да предоставиш подходящо формулиран отговор. Aко все пак не си сигурен дали разбираш въпроса правилно, по-добре е да попиташ за уточнение, а не да разчиташ на предположения, които могат да те поставят в неловка ситуация.

Покажи силните си страни

Ако погледнем интервюто от позицията на работодателя, то определено едно от главните неща, които той би искал да разбере, е с какво ти можеш да допринесеш за работната позиция и фирмата като цяло. Затова сподели опита и постиженията си, като подчертаеш как те ще те направят ценен служител. Можеш да изтъкнеш и качество, умение или предишни успехи, с които се гордееш.

Два пъти мисли, веднъж говори

Един от добрите съвети тук е да си подготвиш примерни отговори на най-често задаваните въпроси. Можеш да помолиш приятел или близък да ти зададе въпросите, за да чуеш сам информацията, която си подготвил. По този начин значително ще намалиш риска да кажеш нещо необмислено по време на интервюто или пък да споделиш твърде лични подробности.

Цени времето

След като интервюто приключи, можеш още веднъж кратко да отбележиш интереса си към позицията, да уточниш как и в какъв срок ще се свържат с теб и да благодариш за отделеното време.

Съветите за успешно интервю за работа са предоставени от няколко водещи бизнес университети. Можеш да обсъдиш спецификите на интервюто с работодатели по програма Work and Travel с нашите консултанти, а за безплатна консултация за придобиване на образователна степен в чужбина можеш да се регистрираш тук. Успех!

Тагове: , , , ,