4 въпроса за Social Security Number

Work and Travel 2014/06/04

Документи, регистрации, още формуляри… Досадно е, знам. Сигурно си уморен от попълване на бланки навсякъде. В задълженията ти обаче има още една съществена стъпка, за да продължиш успешно своята Work and Travel програма – трябва да кандидатстваш за социално-осигурителен номер (Social Security Number). Той служи като идентификатор на всяко физическо лице, имащо законно право да работи в САЩ. Затова и на теб ти е нужен. Добрата новина е, че само веднъж ще ти се наложи да подаваш документи за издаване на социално-осигурителен номер. Ако вече си участвал в Work and Travel и имаш социално-осигурителна карта, този текст не е предназначен за теб :-).

Да кандидатстваш за Social Security Number е безплатно и лесно. Ето кои са 4-те най-задавани въпроса.

1. В какъв срок да кандидатствам за SSN?

Вече знаеш, че първото ти задължение, след като пристигнеш в САЩ, е да се регистрираш в SEVIS. След като го направиш, изчакай около 10 дни и отиди в най-близкия офис на социално-осигурителната администрация с всички необходими документи (изредени са по-долу). Така ще има достатъчно техническо време Department of Homeland Security да обработи всички данни и е по-малко вероятно издаването на социално-осигурителната ти карта да се забави.

 

2.Къде да кандидатствам за SSN?

Твоят работодател ще те насочи къде се намира най-близкият офис на Social Security Administration. Можеш също да провериш и тук . Става бързо и лесно. Нужен ти е само пощенският код на града, в който живееш/работиш.

 

3. Какви документи трябва да представя?

  • Международен паспорт (оригинал и 1 копие);
  • Виза (оригинал и 1 копие);
  • Формуляр DS-2019 (оригинал и 1 копие);
  • I-94 (Arrival/Departure Record);
  • Копие от работната оферта;
  • Формуляр Social Security Application (SS-5);

Два съвета от мен:

- При попълване на Social Security Application (SS-5) внимателно напиши личните си данни точно както са по паспорт (имена, месторождение). Датите в този формуляр се посочват в американски формат месец/ден/година (например 12/31/1990).

- Докато си все още в офиса на социално-осигурителната администрация, учтиво помоли за удостоверение, че си кандидатствал за SSN. То ще ти послужи като доказателство, че твоя SSN e в процес на издаване.

 

 4. Кога ще получа своя SSN?

За издаването на SSN нерядко са необходими 4-6 седмици, тъй като идентичността и имиграционния ти статус трябва да бъдат потвърдени от Department of Homeland Security. Социално-осигурителната администрация ще изпрати твоята социално-осигурителна карта по пощата на адреса, който си посочил в Social Security Application (SS-5). Затова е препоръчително във формуляра да напишеш адреса на работодателя си.

Ако в рамките на 8 седмици не получиш своя SSN, свържи се с администрацията на безплтания им телефон за информация 1-800-772-1213. А ако твоята социално-осигурителна карта по някаква причина не пристигне на посочения от теб адрес, но си сигурен, че имаш номер, помоли в офис на администрацията да ти я преиздадат или да ти предоставят документ, че този номер е на твое име.

Надявам се, че съм ти била полезна! Ако имаш още въпроси, не се колебай да се свържеш с твоя Orange офис.

Тагове: , , , , , , , ,