4 юли наближава – включи се в празненствата

Work and Travel, За Orange, Събития в САЩ 2014/07/02

Лятото вече е в разгара си, а ти почти си преполовил престоя си в Страната на неограничените възможности. Успял си да се докоснеш до американската култура и начин на живот, а като посланик на нашата страна те също са се докоснали до теб.

Както знаеш, след няколко дни предстои най-големият американски празник – 4-ти юли или Денят на независимостта. Цялата страна вече е завладяна от предпразнична треска, скоро държавните институции ще затворят врати, а всички хотели и увеселителни паркове ще бъдат препълнени с туристи. Ето защо и ти може би ще си максимално ангажиран с работа. Аз обаче искам да ти дам един съвет: празнувай и ти, колкото и уморен да си след работната си смяна! Само така ще усетиш истински, че си в Съединените американски щати.

Ако си си задавал въпроса какво всъщност се е случило на 4-ти юли, от какво са били зависими американците и кой ги е „освободил”, аз ще ти дам малко отговори заедно с някои интересни факти и предложения за празника.

Преди 238 г., на 4-ти юли 1776 г., във Филаделфия е подписана Декларацията за независимост на САЩ. Тя е написана от Томас Джеферсън и одобрена от Континенталния конгрес. С този акт се създават Съединените американски щати такива, каквито ги познаваме днес. Преди това на картата на Северна Америка се намирали 13 колонии, управлявани от Великобритания. Първа възникнала колонията Вирджиния, запазила името си до днес. Интересен факт е, че по време на управлението на Чарлз II земите на Новия свят са използвани основно като подаръци за поддръжниците на краля. Така са създадени Каролина, Ню Йорк, Ню Джърси и Пенсилвания. През 1733 г. в Северна Америка вече имало 13 английски колонии. Именно те се обединяват около изготвянето на Декларацията за независимост. След нейното подписване те се самообявяват за свободни и независими щати.

Зад самия празник обаче се крият доста интересни и забавни факти:

  • Точната дата на празника би трябвало да бъде 2 август. Именно на този ден са събрани всички нужни подписи върху Декларацията за независимост.
  • Подписът на John Hancock върху нея е дълъг близо 13 см. Еха!
  • Средната възраст на мъжете, подписали Декларацията, е 45 години. Най-възрастен бил Бенджамин Франклин, който бил на 70, а най-млад – Edward Rutledge, тогава 26-годишен.
  • В годината, през която е обявена Независимостта, населението на страната наброява 2.5 млн. души. Днес то достига 314 млн.
  • 4-ти юли е обявен за национален празник едва през 1941 г.
  • През 2014 г. 41 млн. американци ще посрещнат празника в домовете на други хора, а междувременно 150 млн. хот-дога ще бъдат изядени :).
  • 87.5% (2.8 млн. долара) от внесените в САЩ флагове са произведени в Китай :).
  • 97%  от внесените в страната фойерверки за празника идват от Китай :).

Ето и моя Топ 3 на незабравимите начини да отбележиш Деня на независимостта:

  1. Полети над фойерверките. Всички свързваме 4-ти юли с фойерверките. Ако това не е първото ти лято в Щатите, най-вероятно вече си ставал свидетел на зарите, които осветяват небето в този ден. Едва ли обаче си се сещал да прелетиш със самолет над тях. Купи си самолетен билет за някоя близка или далечна дестинация, избери място до прозореца и се наслади на гледка, каквато никога не си виждал. Освен че ще изживееш нещо незабравимо, ще имаш възможност да си направиш малка екскурзия и да отмориш за ден или два от работата.
  2. Стани доброволец. Ако се намираш някъде по Източното крайбрежие, не пропускай възможността да участваш в организацията на най-големия парад по случай 4-ти юли – National Independence Day Parade. Той се провежда всяка година в Washington D.C. пред многохилядна публика. В реализирането му вземат участие много доброволци и ако ти искаш да си един от тях, влез на страницата на парада и дай най-доброто от себе си :). Освен удовлетворение, участието ти в доброволчески проект ще ти остави и любопитна добавка в резюмето.
  3. Shop ‘till you drop! Направи си обиколка по магазините, за да се възползваш от най-ниските цени на всички стоки – дрехи, обувки, козметика и т.н. Ако имаш притеснения, че няма да се справиш с тежестта на торбите, пълни с покупки, винаги можеш да пазаруваш онлайн. Това е само един от многото сайтове, които събират най-добрите предложения от намаленията по случай празника.

Забавлявай се! Ще се радваме да ни изпратиш снимки, видео и разказ за преживяното!

 

Тагове: , , , , ,