5 неща, за които можеш да похарчиш данъците си от САЩ

Tax Refunds, Work and Travel 2013/09/05

С напредване на лятото все по-често получавам запитвания от нашите пътешественици относно данъците им – какви документи са необходими, как могат да ги върнат, колко от тях ще могат да възстановят и т.н. Имайки предвид, че данъците са не малка част от заработения от теб доход през лятото, честно казано и аз бих се замислила как мога да ги върна и най-важното за какво бих могла да ги изхарча.

Orange Team Tips за харчене на данъци:

  • Ако си преживял едно незабравимо лято и вече имаш планове за следващото, можеш да заплатиш WAT 2014 с данъците си. Използвайки услугата ни Tax Recycle, си гарантираш най-ниската цена за възстановяване на данъци,а и спестяваш от цената на програмата, ако се запишеш в самото начало на сезона;
  • В случай, че все още обмисляш дали да пътуваш отново, можеш да използваш някоя от другите ни Tax Refund услуги – Cash Refund и Check Refund, и да получиш данъците си директно по твоя банкова сметка или под формата на поименен чек.  Услугата от нас – изборът за какво да ги похарчиш от теб!
  • След тежкия сезон и много часове работа защо не се отдадеш на една заслужена почивка? Данъчната администрация обикновено обработва декларациите най-рано през м. март на следващата година, но това не ти пречи още отсега да планираш една ски ваканция в …. швейцарските Алпи например.
  •  Инвестирай в образованието си – колкото и да не ти се иска, връщайки се обратно в университета ще трябва да заплатиш следващия си семестър и да си набавиш необходимите учебници и материали. Отдели част от данъците за обучението си.
  • Запиши се на езиков курс – използвай данъците си, за да усъвършенстваш английския си или някой друг чужд език.  Езиковите курсове са чудесен начин да съчетаеш полезното с приятното – учиш чужд език в естествената му говорима среда, запознаваш се с нови хора и опознаваш нови култури. Повече за Езиковите Лагери в чужбина можеш да научиш от нашия уеб сайт или в своя Orange офис.

Необходимите документи за възстановяване на данъци:

  •   Паспорт
  •   J1 виза
  •  Social Security Card
  • Последен чек от всички работодатели, при който си работил
  • DS2019 и копие на I-94 (в случай, че имаш удържани Social Security и Medicare Taxes)

Полезни съвети преди да се прибереш:

  •  Пази не само последните, но и всички чекове, които получаваш от работодателите си, независимо колко време си работил за конкретна  компания.
  • Ако не си успял да изчакаш последния си чек, те съветвам да предоставиш наш адрес за получаването му в България. Можеш да се обърнеш към своя Orange офис, за да разбереш точния адрес за получаване.
  • Orange може да осребри всеки чек, който не си успял да осребриш в САЩ, и то в най-кратък срок и на най-ниски цени.
  • Можеш да кандидатстваш за възстановяване на данъците си веднага след като се прибереш в България, а през м. декември само да подпишеш данъчната си декларация.

*Въпрос от последния час какво е W-2?

Отговор: Всеки работодател е длъжен да издаде такъв документ в периода 31.01.2014г. – 15.02.2014г. и да ти го изпрати. В бланката W-2 е отразена общата сума на доходите ти и на удържаните данъци за 2013 финансова година. Информацията в тази форма се използва при съставяне на твоята американска данъчна декларация. За получаване на W-2 формата си отново можеш да използваш адреса на своя Orange офис.

Не се колебай да се свържеш със своя Orange офис свсички допълнителни въпроси, свързани с данъците ти. Желая ти успешен остатък от лятото и не забравяй да пътуваш!!!

Автор: Цветелина Христова


Тагове: , , , , ,