5 съвета как да извлечем най-доброто от годините в университета

За Orange, Образование в чужбина 2014/10/27

След като страстите около избора на специалност, кандидатстването и приема в мечтания университет утихнат, шеметно се понасяш на вълните на студентския живот. Наред с лекциите, упражненията и (неизбежните) изпити, те очакват и няколко невероятни, често безгрижни години, споменът за които винаги предизвиква замечтана усмивка и онзи озарен поглед, символ на добре прекарано време и безброй незабравими моменти. Семестър след семестър, увлечен в динамичното студентско ежедневие, нерядко осъзнаваш с изненада, че отново си на прага на промяна. Университетът е почти зад гърба ти, остават може би няколко последни щрихи, преди да започнеш да пишеш нова страница от живота си.

Как обаче да направиш преживяването в университета не само приятно, но и максимално полезно? Макар че няма идеален сценарий или по-скоро той зависи от изобретателността на всеки автор, определено си заслужава да отделиш известно време и да скицираш някои основни „съставки” в рецептата за това как да извлечеш най-доброто от годините в университета. Ето и нашите предложения.

 

Това е само началото

Понякога е лесно да забравим, че годините в университета и дипломата, която ще получим, са всъщност не края, а само началото. Затова и преживяването, опитът и уроците, които ще научим, ще са точно такива, каквито сами определим и оформим. Използвай това време конструктивно и с ясен поглед в бъдещето – твоето бъдеще!

Оценките са важни, но по-важно е любопитството

Често – и не без основателна причина, разбира се, – сме поощрявани да преследваме високи оценки, които почти като сертификат за гаранция пряко свързваме с успеха след университета. Години след получаване на заветната диплома се оказва, че почти никой не обръща съществено внимание на средния ни успех, а на това какъв потенциал и хоризонт за действие ни разкриват натрупаните знания. Целенасочено и упорито развивай познанията си, излез извън рамките на програмата, търси отговори и не спирай да задаваш нови въпроси!

С поглед към голямата „картина”

Никога не е твърде рано да планираме бъдещето си и да поставим ясни цели за професионалното си развитие и реализация. Университетът е едно от идеалните места за тази цел – освен очевидния потенциал за натрупване на ценни знания, не трябва да забравяме възможностите за среща с нови хора с различен опит и възгледи, споделяне на идеи, намиране на съмишленици и изграждане на социални мрежи. Затова не пропускай нито една възможност, която ти дава университета, участвай в различни клубове и общества, споделяй плановете си, формулирай мечтите си като конкретни цели и започни изпълнението на плана още днес.

 

Пътят невинаги е само напред и нагоре

Независимо от усилията, които инвестираме, пътят към осъществяване на личните ни цели нерядко ще е комбинация от върхове и спадове. Разумно е да съсредоточиш усилията си в избягване на неуспехите, но истинската награда се крие в това да откриваш положителното във всяка ситуация и да помниш, че всеки урок ти носи нещо полезно за в бъдеще.

Промяна

Следването на определен план често дава усещане за сигурност и посока, след известно време дори може да се превърне в удобството на навика. Това обаче съвсем не означава, че не трябва да анализираме първоначалния замисъл и да си зададем въпроса дали целите, които сме си поставили в началото, са все още валидни. Дали наистина това, което искахме преди години, все още предизвиква същия ентусиазъм и мотивация? Ако отговорът е положителен – добре, ако пък не – не се страхувай да промениш плановете и посоката. Предстоят точно толкова възможности, колкото сам решиш да видиш!

Тагове: , , , , , ,