5 съвета за перфектен международен полет

Work and Travel, Доброволчески проекти, Езикови ваканции, Самолетни билети 2014/05/10

На Work and Travel, езикова ваканция, за да продължиш образованието си или на доброволчески проект – независимо защо си избрал да пътуваш, ще се насладиш на поне един международен полет! И не се съмнявам, че веднага ще станеш почитател на летенето, самолетите и всичко свързано с тях, и то завинаги. Така че ще се опитам да ти помогна да извлечеш максимума от твоя полет с няколко съвета.
samoletni-bileti-boarding-passes

Запиши се в бонус програма

Регистрирай се за FFP (Frequent Flyer Program). Накратко това е програма за лоялни клиенти, каквато предлагат почти всички авиокомпании. Тези програми дават възможност за събиране на мили, които можеш да размениш за безплатни полети или за пътуване в по-висока класа в определени случаи. Събираш мили всеки път, когато летиш на полет, отговарящ на съответните изисквания на авиокомпанията, когато отсядаш в определени хотели или наемаш кола.
Глобализирането на авиационния бизнес и обединенията на авиокомпаниите в алианси ти дават възможност да събираш мили и на полети с останалите авиокомпании в съответния алианс. Така на практика е необходимо да се запишеш във FFP програма на само една от компаниите в алианс, за да трупаш мили с всички. Трите най-големи обединения са oneworld, Star Alliance и Sky Team. И тъй като ще започваш пътуването си от Европа, е най-разумно да се запишеш в програмата на някоя от европейските компании в алиансите, например British Airways или Air Berlin в oneworld; AirFrance/KLM или Alitalia в Sky Team и Lufthansa /Austrian в Star Alliance. Така и след това ще получаваш релевантни промоционални оферти с тръгване от София.

Програмите за лоялни клиенти имат различни статути и допълнителни преимущества за най-често пътуващите си клиенти, но дори и да не ги постигнеш с няколко полета в годината, ще можеш да обменяш мили за award билет. Следи промоционалните предложения на авиокомпаниите и се запознай с условията им, защото така можеш да намериш наистина добри сделки. Например British Airways позволяват издаване на билет на къс полет (включително и на техен партньор) срещу само 4900 мили в посока. Лично аз успях да взема междуконтинентален полет за едва 17500 мили. Имай предвид, че самият билет ще е безплатен, но е възможно да се наложи да платиш летищни или държавни такси. В моя случай те бяха 50 евро, което е безкрайно малко за два полета с обща продължителност над 16 часа!

Избери си място и се чекирай онлайн

Повечето авиокомпании дават възможност за чекиране онлайн, като принтираш бордната си карта на обикновен принтер, а на гишето им на летището оставяш само багажа си. Това спестява време, а и дава възможност сам да избереш мястото си в самолета!
Има няколко сайта, които събират схеми на разположението на седалките в повечето самолети, както и отзивите на пътниците, така че да избереш място, което наистина ти харесва: Seat Guru;  Seat ExpertSeat Maestro

Научи повече за самолета, на който летиш

Всеки самолет е технологично чудо, но най-актуалните модели са А380 на Airbus и 787 на Boeing. Първият е бегемотът на пътническите самолети, разполага с 2 дека, а в изработването на втория са използвани някои от най-модерните материали в самолетостроенето. Можеш да се натъкнеш на тях по следните маршрути:

  • Air France (AF) на Airbus A380 от Париж (CDG) до Лос Анджелис (LAX), Ню Йорк (JFK), Сан Франциско (SFO) или Вашингтон (IAD)
  • British Airways (BA) на Boeing 787 на полети от Лондон (LHR) до Остин (AUS) или Ню Йорк  (EWR) и на Airbus A380, ако летиш от Лондон (LHR) до Лос Анджелис (LAX)
  • Lufthansa (LH) на Airbus A380 от  Франкфурт (FRA) до Хюстън (IAH), Маями (MIA) или Ню Йорк (JFK)
  • LOT Polish Airlines (LO) на Boeing 787 от Варшава (WAW) до Чикаго (ORD) или Ню Йорк (JFK).


Това са само част от авиокомпаниите, които оперират двата самолета, и данните са актуални към май 2014 г. А моделът на самолета, който изпълнява твоите полети, е отбелязан в самия самолетен билет. Остава само да го потърсиш в интернет.

Приложенията, които помагат

Идеята на тези приложения е да улеснят следенето на по-продължително пътуване. След като се регистрираш, можеш да препращаш на имейл резервации за хотели, самолетни билети и дори за билети с големи железопътни и автобусни превозвачи, а приложението оформя информацията в удобен и разбираем вид. Освен това напомня преди пътуването, а в премиум версиите и при промяна на полет. Двете най-популярни приложения са tripit.com и worldmate.comОсвен уеб-базирана услуга, предлагат версии за Android и iOS.

Запази спомен за всеки полет

Flightmemory.com предлага точно това, което името му подсказва – възможност да запазиш подробна ифрормация за всеки свой полет, за да следиш общия им брой, продължителност и например колко пъти си обиколил земята. Имаш удобни карти, за да не забравяш кои летища си посетил.

Остава само пожеланието за многобройни и приятни полети!

Ivo Borisov

Тагове: ,