5 малко известни факта за образованието в Дания

Образование в чужбина 2014/03/07

Когато отивате да учите в Дания е добре да сте предварително подготвени и да знаете какво да очаквате. Едно от най- важните неща е фактът, че няма семестриални такси за образование.

1. SU (state educational support) е стипендия, за която могат да кандидатстват и граждани на Европейския съюз, които:

  • Са студенти редовно обучение в Дания
  • Работят 10 до 12 часа седмично в Дания

Размерът на стипендията е 750 евро месечно брутно възнаграждение за самостоятелно живеещи студенти.

2. В случай, че намерите работа, с която правите повече часове на седмица, е добре да знаете за така нареченото „double household”. Двойното местожителство, означава,че се водите на постоянен адрес в родината си, докато живеете и плащате данъци в Дания. В този случай имате право да получите облекчение на данъците, които ви удържат от заплатата.

3. В допълнение, всеки работещ (над 18 годишен) има право на “Personal allowance” – първите 42,900 датски крони спечелени в Дания са необлагаеми.

4. Когато става въпрос за студенти, които вече учат в университет в Дания, но са решили да прекарат един семестър в друга държава по програма за обмен, има различни частни фондове, които предлагат стипендии в допълнение към Еразъм стипендията. Тук трудността идва от това, че сайтовете и информацията за условията за кандидатстване са на датски. Изискава се упортво с превода, търсенето на онези стипендии на чийто изисквания отговаряте и подготвянето на пакета от необходими документи.

  • www.legatnet.dk/
  • www.so.dk/studie/legater

5. Полезни могат да бъдат и групите създавани от студентските общности в Дания, в които често се обменя информация: I study in Denmark (facebook page); Bulgarians in Scandinavia (facebook page); Scholarships & Fellowships for Eastern European and Central Asian Students (facebook page)

Тагове: , , ,