Данъците в САЩ

Tax Refunds 2012/06/07

Данъчната система в САЩ

Според системата на данъчно облагане в САЩ, федералната данъчна администрация и отделните щатски администрации изискват плащане на данъци. Затова доходите на всички лица, работили в САЩ, се облагат с федерален и щатски данък , а в някои щати се удържат и местни данъци. След подаване на данъчна декларация обаче голяма част от удържаните данъци се възстановява. В много редки случаи работодателят удържа по-малко данъци от необходимото. Тогава е необходимо неудържаните данъци да бъдат платени на съответната данъчна администрация.

Подаването на данъчна декларация е задължение на всеки, работил в САЩ. Според американските данъчни закони декларация трябва да се изпрати до 15 -ти април на следващата година. След проверка на декларация съответната администрация излиза с решение за необходимото данъчно възстановяване или задължение.

Видове данъци

За чужденците, работили в САЩ с визи от тип J, F, M и Q, данъчното облагане е различно от това за постоянните жители.  Доходите на пребивавалите в САЩ с тези типове визи се облагат с федерален, с щатски и в някои случаи с местен данък.

Данъците, които не би трябвало да се плащат, са за социално (Social Security) и здравно осигуряване (Medicare), но е възможно тези данъци да бъдат удържани поради незнание от страна на работодателите или грешка в счетоводната система.

Американска данъчна декларация

Тя е задължителна за всеки, получавал доходи в САЩ. Обикновено повечето чужденци, които работят в САЩ, получават обратно по-голямата част от плащаните данъци.

Крайният срок за подаване на данъчна декларация е 15-ти април на годината, следваща тази на престоя в САЩ. Изпращането на декларация след тази дата може да доведе до начисляване на глоби за късно подаване и лихви. Лихви се начисляват и при наличие на стари задължения към данъчната администрация.

Нашият съвет е да не изчакваш, а да подадеш документи колкото се може по-рано, дори и преди пристигането на формуляр W2. Това дава възможност за по-бърза и по-безпроблемна обработка на декларацията и по-бързо получаване на сумите от надвнесени данъци.

Ако все пак си закъснял или не си знаел какъв е срокът за изпращане на данъчна декларация, Orange може да подаде такава за максимум 3 години назад. Процесът за предишни години обаче може да отнеме малко повече от обичайното време.

Тагове: , ,