На гости в блога: Деси разказва за Гронинген

Образование в чужбина 2018/09/17

Казвам се Десислава, на 19 години съм и съм студентка в Hanze University, Groningen, Холандия. От август 2017 съм в града, когато започнах първата си година и спокойно мога да кажа, че посвикнах и от известно време насам не се губя.

WhatsApp Image 2018-02-01 at 15.42.05

Града Гронинген

Градът е средно голям, от порядъка на Пловдив може би, студентски е, изключително зелен с много уютен център и доста кафенета, всякакви магазини, ресторантчета, клубове и каквото още се сетиш. Има пазар няколко пъти в седмицата. През зимата имаше дори ледена пързалка на централния площад. Има поне две кина (в две съм била) като едното е с купол и гледаш филма на част от купола.

Хората в града са много дружелюбни и почти всеки говори английски, което си е от голямо значение. И около 1/3, а може би и повече от живеещите тук са студенти.

Нощният живот е най-активен в четвъртък вечер, но хора има и в сряда, както и през уикенда. Какво представлява – много клубчета бих ги нарекла, в центъра са и са с различна музика. Могат да се обикалят пеш, нямат нито вход, нито задължителна консумация и са като барове, но с място за танци.

Hanze University Groningen

Относно университета, моята специалност е международни комуникации (International Communication). Много съм доволна. Програмата е разнообразна и доста интересна. Учим на четири блока. Всеки блок през първата година е свързан с различна сфера на общуването и комуникациите. Първият блок е връзки с обществеността (PR), вторият е маркетинг, третият – предприемачество и четвъртият е организиране на събития. Имаме теория и лекции, но по-голямата част от времето се занимаваме с практически задачи от всякакъв вид (презентации, писмени задачи, работа със софтуерни инструменти като фотошоп и илюстратор, фотография, проекти и всякакви такива неща.) Класът ми е с хора от целия свят, а преподавателите са професионалисти в сферата си и извън университета работят или за фирми, или имат собствен бизнес.

Кампусът

Кампусът е много хубав и голям. Има няколко сгради на университета. Има много кафенета, където можеш просто да седнеш с твоя храна, библиотека, места за учене с контакти, компютри и доста принтери. Има паркинги за колела от всяка страна на университета. В двора е много зелено, има пикник маси и фонтан.

Спорт

В Гронинген има много възможности и за спортуване – два спортни центъра в кампуса, или по-скоро две сгради. Те са само за студенти, предлагат каквито се сетиш спортове и са на доста достъпна цена. Аз пробвах фектовка, ходя да се катеря на стената в единия център, а в другия – на хип хоп танци.

Превоз

Основен превоз ми е колелото. Най-удобно и най-бързо е да се движиш с него. Навсякъде има алеи и светофари за велосипедистите, движението е добре устроено. Също така е и добре осветено по всички алеи.

Заключителни думи

Като цяло мога да кажа, че определено си струва да учиш в Холандия. С толкова различни хора и култури, страхотни университетски програми и красиво градче можеш да намериш много нови приятели и да прекараш едни невероятни и незабравими студентски години. А също и да попътуваш!

 

Тагове: , , , , , ,