Едно лято в Аляска и много сбъднати мечти. Гост-блогър: Петя Петрова

Work and Travel, За Orange 2016/10/24

За нас е удоволствие днес в блога ни да посрещнем Петя Петрова. С 24-каратова усмивка и бликаща позитивна енергия, чаровната ни участничка успя да ни предаде вълнението и емоциите, които е преживяла за четирите си месеца в Аляска. Авантюристичният й дух и жаждата за нови приключения я отвеждат в малкото, но китно селце Талкийтна, което не само, че е „управлявано“ от кмет, който е…котка, но е и посещавано от дядо Коледа през август. Наслади се на разказа на Петя за нейното невероятното Work and Travel приключение и не забравяй, че и твоето лято може да е също толкова запомнящо се и вълшебно!

Привет! Приключи най-вълнуващото и незабравимо лято, което съм имала досега! Щастлива съм, че Orange ми даде възможността да осъществя една от мечтите си и да видя Аляска.

Studentska brigada v Alaska

Началото

След обстойно разглеждане на работни оферти с моя приятел се спряхме на Талкийтна – малко градче в сърцето на щата, в близост до Denali National Park. Интервюто за виза в Американското посолство мина успешно и за двама ни (не беше никак страшно, очаквах кръстосан разпит, който разбира се не се състоя). Приготвихме багажа със зимните дрехи (голяма грешка между другото!) и приключението за нас започна. Имах нагласата, че ще сме сред малкото българи в Талкийтна, тъй като смятах, че градчето не е толкова популярна дестинация за J1 студенти, но в последствие разбрах, че българите са добре познати там и са едни от най-уважаваните сезонни работници!

Мястото

Всъщност Талкийтна е едно китно селце, в което сякаш времето е спряло, а местните хора нямат никакви грижи. Показател за това бяха 80-годишният шериф и кметът на града, който беше котка! Господин Стъбс (така се кава кметът) „управлява“ мъдро Талкийтна от 19 години насам! Макар и дните в Аляска да бяха продължителни, а залезите – в полунощ, за мен това лято отлетя като един миг!

2

Работната оферта

Работната оферта, с която заминах, беше за позицията камериер в Talkeetna Alaskan Lodge – изискан хотел на 2 мили от градчето, със страхотна гледка към планината. Квартирата ни се намираше на 3 минути пеша от хотела и разполагаше с всичко необходимо за ежедневието. Работодателите ни организираха безплатни екскурзии до интересни дестинации като например планински маршрут, водещ до замръзнало езеро и наскоро изоставена златна мина. Не липсваха и филмовите вечери, в които можеш да обмениш културен опит с американските си колеги. Любопитна традиция, състояща се ежегодно в хотела беше Коледата през август (странен обичай, но пък кой друг може да се похвали, че е срещнал Дядо Коледа посред лято).

Втората ми работа беше като сервитьор в местната пицария. Екипът беше страхотен, а ако си от типа хора, които обичат да общуват, това е правилната позиция за теб! Да не говорим колко е полезна за усъвършенстване на езика и обмяна на опит и житейски истории! Една от тези истории беше на група шерпи от Непал, дошли да вечерят при нас след като бяха изкачили връх Денали (най-високият връх на целия континент) два последователни пъти ей така, за спорта. Но най-удивителен беше отговорът на въпроса ми „А изкачвали ли сте Еверест?“. Отговорът на един от шерпите (28-годишен) беше “Ами да, седем пъти…“.

…и сбъднатите мечти

Една от главните причини да посетя Аляска беше да я опозная. Сред любимите ми занимания, когато имах свободно време, беше плуването в близките езера. Тук следва логичният въпрос – „Водата не беше ли прекалено студена?“. Моят отговор е „Когато на сърцето и душата ти им е топло, вода с температура 16-17 градуса не те плаши особено.“ Карането на кану в тези езера също е приятен вариант за слънчевите дни и по-зиморничавите хора. Рафтингът, който беше един от главните атракциони в Талкийтна, е удоволствие, което всеки J1 студент можеше да си позволи само срещу символичен бакшиш за инструктора. А момчетата от рафтинга се превърнаха в едни от най-близките ми приятели там! Според мен завързването на нови приятелства в САЩ е неизменна част от пътешествието, наречено Work and Travel! Програмата не се изчерпва с работата и пътуванията из Америка. Тя е много повече от това – учи човек на самодисциплина и емоционално съзряване!

Work and Travel_Alaska
Друга неизменна част от живота в Талкийтна бяха партитата край реката – всички хора, скупчени край огъня, разказвайки си истории – как би могъл да пропуснеш! Едно от най-запомнящите се партита за 2016-та беше по случай изпращането на най-дългия ден в годината. Извадихме късмета в този ден Луната да е в своята фаза на пълнолуние – съвпадение, което се случва веднъж на около 80 години! Усещането да гледаш огромната луна, надвиснала над върховете на дърветата и в същото време в обратната посока да виждаш отражението на слънчевите лъчи зад величествените планински върхове, е просто неописуемо! И като говорим за природни феномени, не мога да не спомена и Северното сияние… Честно казано клипчетата в Youtube пасти да ядат пред живото представление, което уникалната природа в Аляска ни поднесе! Мога да сравня движението на светлините с танцуваща дъга, но съм сигурна, че всеки, докоснал се до това явление, може спокойно да даде воля на въображението си. При всички случаи, за мен човек трябва да се наслади на този феномен поне веднъж в живота си.

Спокойно мога да твърдя, че това лято в Аляска написах една красива и запомняща се страница от живота ми. А вие готови ли сте да го направите?

Тагове: , , , , ,