edX – (р)еволюция в онлайн образованието

Образование в чужбина 2012/06/19

Преди около 5 месеца Massachusetts Institute of Technology обяви платформата си за онлайн обучение – MITx, предлагаща безплатни курсове за всички. Записванията за първия предложен курс бяха впечатляващи – над 120 000.

През миналата седмица другият гранд от КеймбриджHarvard University обедини усилия с MIT в нов проект за безплатни онлайн курсове – edX. Двата университета ще инвестират по $30 млн. в платформата и обещават обучение, в което студентите сами определят темпото на учене, участват в онлайн дискусионни групи, имат виртуални лаборатории, видео уроци и упражнения в реално време. Целта на проекта е както да допълни обучението на студентите в кампусите на двата университета, така и да създаде глобална общност от обучаващи се онлайн.

Онлайн образователна платформа от Harvard и MIT

За кого са курсовете от edX

Възможността всеки да получи достъп до преподаватели, образователни материали и казуси от два топ университета и то безплатно е впечатляваща. И двата проекта дават възможност за получаване на сертификат, след успешното преминаване на курс, като той не се издава от самите университети, а от онлайн организациите. Всичко това ги превръща в уникална възможност за хора, които имат интереси в темите, за които се предлагат курсове.

За кандидат-студентите, които търсят престижа на диплома от Harvard и MIT, остава дългата подготовка и преминаването през тежката им селекция. Те обаче имат възможност да се потопят в академичната атмосфера на едно от най-добрите места за получаване на образование, където всеки разговор и всяка ситуация дава възможност човек да научи нещо ново – едно от най-големите предимства на образованието в чужбина.

Тагове: , , , ,