Къде да уча… дизайн

Образование в чужбина 2014/11/24

Знаете ли кое е общото между компютърни игри, мода, архитектура, реклама, анимация, технологии, изкуство, медии, списания, текстил, бижута, механика, графика, 3D, автомобили или правенето на филми? Общото е дизайнът, довел до появата им, и безбройните му направления и превъплъщения.

Да поговорим малко за специалност дизайн и да надникнем кой, къде и какво учи, като тръгнем от Лондон и стигнем до Милано. Да открием думите, понятията и възприятията, в които го разпознаваме.

Graphic Design / Графичен дизайн

Напоследък повечето от вас се насочват към специалност графичен дизайн.
Нека да отскочим до Coventry University, Англия, водещ в сферата на дизайна, и да разберем повече за програмата. Курсът е базиран на 4 основни ключови елемента – типография, визуални комуникации, разбиране на концептуален и интегриран дизайн. По време на курса имате възможност да изследвате и развиете идеите си и да експериментирате с въображението си. Преподавателите в различните дисциплини са доказани професионалисти и в приятелски разговор споделят своя опит, знания и грешки, които те самите са допуснали през годините.

Излизайки от едната зала и влизайки в следващата, попадаме на студенти, които учат…

Interior Design / Интериорен дизайн 

С какво се отличава този курс в този университет, питаме студентите.

Курсът визуализира пространството между архитектурата и дизайна. Акцентът е върху познаването и усещането на материите и цветовете. През трите години всеки студент се научава на 2D и 3D дизайн умения, малко теория и повече практическо мислене. Добавяме и задължителния пространствен дизайн и творчески умения, без които всеки уважаващ себе си интериорен дизайнер не може.

И така, качваме се на влака, за да стигнем до Sheffield и да посетим Sheffield Hallam University. Срещаме се със студенти, които са в специалност…

Games Design / Дизайн на компютърни игри

Попадаме на представяне на проект Атмосферата в Игрите. Представата за реално и имагинерно се слива и всичко ни се струва истинско. Какво всъщност представлява дизайн на компютърна игра и какво включва програмата на обучение са основните въпроси, с които се отправяме към излизащите от залата студенти. Курсът ги подготвя да могат да развият идеята до прототип максимално близък до реалния, използвайки най-новия 3D софтуер. В програмата има съпътстващи модули – графичен дизайн, анимация, 3D моделиране, симулация и интерактивност, които помагат на курсистите да изградят своята граница между реално и нереално и да могат да го прилагат професионално.

Насочваме се към гарата и срещу сумата от £21.30 си купуваме билет до следващата дестинация – Birmingham. Ще посетим един от най-добрите университети в сферата на дизайна и това е Birmingham City University.

Jewellery Design and Related Products / Дизайн на бижута

Този курс ще ви научи буквално да създавате дизайн с ръцете си, а от вас се изисква сръчност и креативност. По време на курса изучавате предмети, като 3D и 2D Development, 3 Мodule Мaking, вземате участия в проекти, свързани с големи международни компании. През втората година се набляга върху изграждане на вашия личен стил, подпис, индивидуалност, разпознаваемост, чрез методика на проектиране и критично мислене. Придобивате увереност, за да оспорвате концепцията си и да прекрачвате границата в по-широк контекст в съвременния бижутериен дизайн.

След дизайн на бижута, някак си естествено идва и следващият курс, който ще разгледаме. Затова се насочваме към London и бързаме, за да не изпуснем влакчето. Слизаме на гарата Euston и оттам хващаме метрото. Jubilee Line ни отвежда до University of Westminster, който се намира в сърцето на Лондон, а там ще се срещнем със студентите от специалност…

Fashion Design / Моден Дизайн

Искам да ви споделя, че много се вълнувам от предстоящата ми среща със студентите! Може да се запозная със следващия Alexander McQueen. Стигаме до залата – студио, където обстановката е доста наелектризирана, защото се подготвят за ревю след 3 дни. Курсът в University of Westminster е уникален сам по себе си и предлага на студентите много възможности още по време на обучението. Програмата е наситена с различни специализирани събития, проекти и участия. Летвата е вдигната достатъчно високо, не само защото университетът се намира в Лондон, една от световните столици на модата, но и от факта, че завършвайки в толкова престижен университет, имате възможност да вървите по стъпките на водещи емблематични дизайнери. Сандвич програмите са обвързани със стажове в едни от най-добрите модни къщи – Lanvin, Balenciaga, Tom Ford. Много от реализираните проекти се финансират от Topshop, Mulberry и LVMH. Фокусът на курса е върху сблъсъка между изкуство, блясък, начин на живот, общество, култура, имидж, което дава отражение във всяка дреха, родена в сън на студент и преминала през много негови безсънни нощи, за да предизвика с появата си неповторими въздишка, копнеж и желание.

Попаднах някъде на твърдение, че в сравнение с Милано, където доминират повече италиански дизайнери, в Лондон можеш да усетиш по-елитарен дух, който се дължи от една страна на отличната репутация на тамошните дизайн училища и, от друга страна, на мултикултурната среда.

Аз обаче не съм сигурна и мисля, че трябва да проверим това. Грабнах в последния момент WESTMINSTERFASHION MAGAZINE, за да има какво да разглеждам в самолета до Milano, Italy.

 

Щом говорим за мода и Италия, задължително се насочваме към Instituto Europeo Di Design в Милано. Влизаме в зала „Laboratorio Di Modellistica”. С какво се различава курсът в Милано от този в Лондон, питаме преподавателя.

Различното тук е, че преподавателите работят в модния бизнес и имат възможност да предадат на студентите своето ноу хау от ежедневни ситуации в реално време от света на модата. По този начин ги подготвят за деня, в който те ще напуснат университета. Програмата включва анализ на платовете и създаване на тематични колекции, умения за пресъздаване на рекламно послание, имидж маркетинг. Разбира се, в програмата отново има включен стаж в известни модни къщи, като Valentino, Max Mara, Prada, Ralph Lauren и много други.

Трудно бих успяла да разкажа за всички специалности, свързани с дизайна, защото те наистина са много – Web Design, Architectural Design, Media Design, Computer Interactive and Visual Design, Creative Sound Design, Ceramic Design, Costume and Performance Design, Industrial Product Design, 3D Design, Art&Design, Automotive Design, Animation Design, Furniture Design и т.н.

Ако имате нужда от информация за даден курс, винаги можете да се обърнете към своя Orange консултант.

Нашето послание към вас е Design your own education!

 

Тагове: , , ,