Как да потърся втора работа

Work and Travel 2014/06/24

Вече си пристигнал благополучно, всичко е толкова различно, но хубаво. Твоето Work and Travel лято започва, все още свикваш с новите си задължения на работното място, но пък всеки ден се запознаваш с нови хора, от които научаваш много нови неща. Скоро ще се сблъскаш и с още едно предизвикателство, а именно намирането на втора работа.Решихме да споделим няколко съвета как лесно и бързо да намериш втора работа и какви документи се изискват за декларирането й пред спонсора.

Консултантите на Orange съветват:

•    Вземи телефон с предплатена карта – много вероятно е повечето места,в които търсиш втора работа да нямат нужда от допълнителен персонал на момента. Но със започване на сезона и пристигането на туристите, те със сигурност ще наемат студенти. Именно затова е добра идея след пристигането ти в САЩ да закупиш мобилен телефон и да имаш телефонен номер, който да оставиш за връзка с теб. По-големите мобилни оператори в САЩ предлагат подобни телефони, които са на символични цени. За повече информация може да посетиш сайтовете на AT&T, T-Mobile, TracFone.
•    Обърни се към правилния човек – винаги говори с мениджъра или някой от супервайзърите. Често служителите на даден хотел или ресторант не биха ти предоставили коректна информация за свободните работни места.
•    Попитай приятел за съвет – със сигурност имаш приятел или приятел на приятел, който е работил в градчето, в което ти ще прекараш своето лято. Поинтересувай се къде са работили те, на какви условия, как са намерили втора работа и т.н.
•    Оглеждай се за табели – повечето места, които търсят допълнителен персонал поставят табели с надписи Now Hiring, Help Wanted, Help Needed, Job Openings.
•    Приготви своето СВ –  добра идея е да подготвиш и СВ на английски, което да оставиш на местата, на които търсиш втора работа. Едно добре оформено СВ винаги прави добро впечатление на работодателите.
•    Не се отказвай – намирането на втора работа не е лесно, но не и невъзможно. Бъди упорит, връщай се на места, на които вече си търсил, не спирай да обикаляш и разпитваш.

След като вече си намерил подходящата за теб работа не забравяй, че всеки допълнителен работодател трябва да бъде деклариран пред спонсора ти. Това може да стане чрез обаждане или чрез имейл до спонсориращата ти организация, която ще те информира допълнително за документите, които трябва да бъдат предоставени от работодателя пред нея.

Не забравяй, че можеш да се обърнеш за съвет и към опитните консултанти в твоя Orange офис. На нас остава да ти пожелаем успешно лято и да те посъветваме да си отделиш време и за пътуване!

 Цветелина Христова

Тагове: , ,