Как да стигнеш до Seward, Alaska

Work and Travel, Пътувания 2016/04/27

Ако това е поредното ти пътуване до Земята на златната трeска, сьомгата и спиращите дъха гледки, навярно абревиатурата ANC ти е повече от добре позната. За тези обаче, които за пръв път участват в студентска бригада, ще повдигнем булото на мистерията и ще поясним, че зад тези букви се крие най-голямото летище в Аляска –  Ted Stevens Anchorage International Airport.

Целта е постигната. След няколко дълги месеци на подготовка, най-после се намираш в Анкъридж. А сега накъде? Как ще стигнеш до Сюърд, където ще работиш и живееш през лятото? Отговорите ще намериш в следващите редове.

Seward-Harbor

Как да стигнеш до Seward, Alaska

Градчето Сюърд се намира на 204 км южно от Анкъридж. До него можеш да стигнеш с влак или с автобус.

С влак

Няма да съжаляваш, ако избереш железопътния транспорт. Пътуването с Alaska Railroad предоставя неповторимата възможност да се насладиш на спиращи дъха природни гледки. Едно е сигурно – няма да видиш глетчери през прозореца на колата или автобуса. Тунелите в скалите и живописните пейзажи оправдават всяка цена за това незабравимо удоволствие, а в случая тя не е никак висока. Билетът от Анкъридж до Сюърд струва $79 в посока. Единственият минус на това пътуване е, че продължава малко повече от 4 часа и затова е по-предпочитан вариант за придвижване от Сюърд до Анкъридж в края на сезона.

alaska-railroad-seward

 С автобус

Автобусният транспорт е другият удобен вариант за придвижване. Пътуването с автобус от Анкъридж до Сюърд отнема 3 часа.

  • Park Connection Shuttle тръгва от Egan Center в 7:00 и от Anchorage Museum в 15:00 всеки ден между 17 май и 15 септември. Цената е съответно $55/$65.
  • Seward Bus Line отпътува от Анкъридж в 9:30 и в 14:00 всеки ден между 1 май и 15 септември. Цената на билета е $40+ $5 доплащане, ако искаш да те вземе от летището или хостела, където си отседнал.

 

Какво трябва да знаеш за Seward, Alaska

Основан през 1903 г., град Сюърд е основното селище на полуостров Кенай. Намира се в подножието на планината Маратон (Marathon) и е крайна спирка за много от корабите, пътуващи към Аляска.

Градчето носи името на държавния секретар Сюърд, уговорил покупката на Аляска от Русия през 1867 г. Сделката била определена по онова време като Seward’s icebox и „щуротията на Сюард“ – много хора не разбирали смисъла да се дават пари за замръзнала земя без стойност. Впоследствие „златната треска“ и петролопроводът „Трансаляска“ оправдават покупката.

Събития, на които можеш да присъстваш през лятото:

  • Надбягването в планината Маратон – провежда се всяка година на 4-ти юли, като участниците трябва да тичат нагоре по склона на планината и след това да се спуснат обратно. Трасето е с обща дължина 5 километра, а денивелацията е близо 920 метра. Най-добрите бегачи успяват да финишират за по-малко от един час.
  • Дербито на Сребърната сьомга – това е състезание за риболов. За първи път се провежда през 1956 г., а днес е най-голямото риболовно дерби в щата. Обикновено започва през втората седмица на август и продължава 9 дни.

Mt. Marathon Race

Какво да вземеш със себе си в Seward, Alaska

1. Всички важни документи – паспорт с виза за WAT 2016, медицинска застраховка, DS-2019, работна оферта и социално-осигурителна карта, ако вече имаш такава.

2. Bug spray (репелент), за да се предпазиш от онези толкова упорити и големи комари, познати още като „щатската птица на Аляска“. Не се притеснявай, ако в куфара ти няма място за него – местните магазини със сигурност ще бъдат добре запасени за летния сезон.

3. Фотоапарат, за да запечаташ всички онези прекрасни гледки, както и забавните моменти с новите ти приятели.

4. Подходящо облекло – добре е да имаш както летни дрехи, така и такива, подходящи за дъждовни и студени дни. Трябва да се съобразиш и с изискванията на работодателя ти за работно облекло.

5. Може би най-важното обаче е да не забравяш в България авантюристичния си дух и жаждата за пътешествия, срещи с нови култури и хора.

Тук приключват моите съвети. Сега ти си на ход! Пиши ни как си, забавлявай се, трупай опит, споделяй снимки и не забравяй, че винаги можеш да разчиташ на нас. Надниквай често и в нашия WATaGuide – за твое удобство събрахме на едно място всичко най-важно за твоята студентска бригада.

seward-alaska

Тагове: , , , , ,