Как държим изпити на британски университети в България

Образование в чужбина 2012/08/27

Чудно е колко малко от българските студенти в британски университети знаят за възможността да държат някой поостанал невзет изпит наново, но този път в България. А това е съвсем реално и се осъществява с помощта и подкрепата на Британски съвет България и неговите партньори в страната. За нашия опит, неразкритите възможности и начина как да го направиш и ти, можеш да прочетеш в следващите редове.

Изпити на британски университети, държани в България

Съвсем наскоро, на 24-ти август, в Orange Варна проведохме такъв изпит и това ни провокира да споделим опита си. На него студентката в магистърска степен в University of Newcastle беше поставена в реални изпитни условия, по правилата на британското учебно заведение, такива каквито се очаква да бъдат прилагани при всички техни изпити. Изпитните материали бяха доставени в оригинал директно от университета в Нюкасъл. Стартът на изпита беше съобразен с часовата разлика. Накратко, помислено беше за всеки отделен момент, с прословутото британско качество и внимание към детайлите.

Причината студентката да се яви повторно на този изпит беше заради твърде сгъстения ѝ график. Както сама сподели, в редовната сесия се били наредили 6 изпита в рамките на седмица-две. При такива обстоятелства и на най-добрия студент не винаги могат да му стигнат силите за всички препятствия.

За щастие този път тя прие изпита с радостна усмивка; за първи път й се случвало да се чуди по кой от трите групи въпроси да пише, защото знаеше добре всеки един от тях. Знам това, защото присъствах на изпита като квестор или т.нар invigilator. Като цяло никак не е лесно да бъдеш натоварен с тази задача. Особено когато досега винаги си бил от обратната страна на барикадата. Специалните инструкции и предписания на университета и партньорите ни от British Council трябва да се следват без отклонения. Много тънка е границата между това да бъдеш строг и същевременно да вдъхваш увереност на кандидата.

Предимствата да положиш изпит на британски университет в България

са много, а някои са все още неосъзнати.

  • Спестяват се основни разходи за път, за настаняване и храна.
  • Удобство: поправките са най-често през лятото. Време, което студентите използват да се върнат по родните места, да се видят със семейство и приятели. Междувременно вземат изпита и продължават с лежерните занимания през ваканцията.
  • Кандидатите се чувстват по-уверени и успешни. От чисто психологическа гледна точка  студентите са по-спокойни и сигурни, което е предпоставка и за добър резултат.
  • Гаранция за качествено положен изпит. Стандартите за администриране, съблюдавани от Британски Съвет и неговите партньори, са абсолютно адекватни и приемливи от британските образователни институции.
  • Валидна опция за всички университети във Великобритания. По подразбиране възможността важи за писмените изпити към всички университети в Обединеното кралство.
  • Лесен начин на организация.  Няма пречки и трудни формуляри за попълване.

Освен т.нар re-sit exams или поправителни изпити, нашите студенти в Обединеното кралство могат да полагат в България още две групи изпити. Едната е групата от изпити, свързани с дистанционните форми на обучение, distance learning. Третата група изпити са академични приемни изпити на отделни британски университети като Оксфорд и Кембридж и др.

Най-хубавото е, че сега за тази цел студентите могат да използват и широката мрежа от офиси на Orange, където да се явят на изпит. Процедурата е много лесна. Пуска се запитване към университета дадения изпит да се проведе в България. След полученото разрешение се проверява дали Британски Съвет приема да администрира изпита. Осигурява се подходящо място, съобразено с желанията на кандидата и се назначава квестор. Останалото зависи само от добрата подготовка и мотивация за вземане на изпита.

И не на последно място, всичко това е толкова важно, защото подкрепата на консултанта за образование в чужбина не трябва да спира до вратите на университета.

 

Тагове: , ,