Какво трябва да знаеш за данъците си преди завръщането ти в България?

Tax Refunds, Work and Travel 2012/08/03

Здравей пътешественико! В разгара на Work and Travel лятото може би вече си намерил втора работа, а защо не и трета. Както вече си разбрал, доходите ти на територията на САЩ подлежат на данъчно облагане и всеки един от твоите работодатели удържа данъци от чекове ти. За да избегнеш удръжки на данъци, които НЕ трябва да заплащаш или да НЕ пренебрегнеш някой иначе важен документ, касаещ твоите данъци, ти даваме няколко важни съвета:

  • Винаги пази всички paystubs (извлечения към чековете, които получаваш) от абсолютно всичките си работодатели, независимо дали си работил при тях една седмица или през цялото лято. Дългогодишният ни опит в областта на данъчното възстановяване показва, че част от вас не пазят тези извлечения и след това е доста трудно да ги изискат от работодателите си след връщането си в България. Запазването на тези извлечения ти гарантира както по-бърз рифънд, така и възстановяване на максималния възможен размер данъци от ВСИЧКИ работодатели.
  • Ако забележиш, че от чековете ти се удържат данъци за социално и медицинско осигуряване, помоли работодателя си или неговия счетоводител да се свърже с американския спонсор на програмата ти или да направи справка в публикация 519 на IRS (US Tax Guidelines for Aliens and Non-Residents). В случай, че работодателят ти продължи да ти удържа тези данъци и не се съгласи да ти ги възстанови в края на престоя ти под формата на чек, задължително направи копие на I-94, както и копия на DS 2019, които ще са ти необходими за възстановяването на социални и медицински данъци на по-късен етап.

Връщане на такси от САЩ, Work and Travel Tax Refund

  • Ако работодателят ти НЕ ти издава поименни чекове – в не малко случаи работодателите не издават чекове на студентите. Те описват изработените часове, съответната сума за изплащане и данъците за конкретния период на обикновенни листя под формата на таблици или графики, които след това е трудно да представим пред данъчната администрация като легален документ, доказващ твоя доход и удържан данък. Ако и твоя работодател не ти издава поименни чекове, преди да напуснеш работа го помоли да ти предостави официално извлечение за целия период, по време на който си работил при него. Такова извлечение съдържащо името и адреса на компанията, твоите лични данни, целия ти доход и данък, може да ти спести доста време, тъй като няма да се налага да чакаш своята W2 форма.
  • Адрес за изпращане на W2 форми и последни чекове – при пристигане в САЩ работодателят ти те e помолил да попълниш форми W4 и I-9. На форма W4 си попълнил и своя адрес, на който по-късно ще ти бъде изпратена и W2 формата (бланка отразяваща общата сума на доходите ти и на удържаните данъци). Много от студентите посочват своя личен адрес, за получаването на W2 формата или на последния си чек. Полезно е да знаеш, че за получаването на  W2 формата и/или последен чек може да използваш адреса на нашата пощенска кутия. За целта може да се свържеш със своя Orange офис и да попиташ за точния адрес. Така ще избегнеш както преиздаване на последния ти чек, така и изгубване на W2 формата ти.

Не забравяй, че всички подробности за данъчното облагане в САЩ и възстановяването на данъците ти може да откриеш в своя WAT А Guide 2012, а за всякакви допълнителни въпроси консултантите ни са на разположение във всеки Orange офис.

Тагове: , , ,