Личният опит на Orange консултантите: Lifeguarding for High Sierra Pools is more than just a job

Work and Travel, За Orange, Пътуване след WAT 2013/12/03

Къде да отида? Какво да работя? Сам ли да пътувам или с приятели? Ох… дали изобщо ще успея да се справя 4 месеца сам на 7000 км разстояние, далеч от мама и татко??? Това са въпроси, които всеки, дръзнал да осъществи мечтата си да прекара лятото си в САЩ, си задава. И това не е всичко… След като вземеш важното решение да се запишеш в програмата Work and Travel, идва и може би най-трудният въпрос: а кой работодател да избера?

Точно преди 2 години и аз самата стоях на този кръстопът и не знаех накъде да поема. Всички щати, работодатели и работни оферти ми се струваха абсолютно еднакви. Ала все пак след няколко дни размисли и страсти си намерих перфектния работодател, а именно High Sierra Pools.

В началото бях доста притеснена, защото никога не съм била добър плувец. Всъщност плувните ми способности се изчерпваха с това да успея да се задържа над водата, без да се удавя. За мен бруст и кроул бяха само думи, на които не знаех значението. В крайна сметка трябваше да реша дали да се науча да плувам добре или да избера друг работодател. Като виден представител на зодия Везни обаче, винаги, когато си навия нещо на пръста, то трябва да стане на моята. И така, след 3 месеца усърдни тренировки вече можех да плувам, да се гмуркам и т.н.

Добро заплащане, гарантиран overtime, осигурена квартира, бонус в края на сезона – това бяха само малка част от причините, поради които избрах High Sierra Pools за свой работодател.

За да работя като спасител, трябваше да съм сертифицирана от American Red Cross. А за да получа нужните сертификати, трябваше да премина 3-дневен курс. Другият голям плюс на High Sierra Pools е, че този курс се провежда в България и след пристигането ми в Америка мога още на следващия ден да започна работа.

След като визата, паспортът и джапанките вече бяха в сака, моето пътешествие можеше да започне. Не знаех какво ме очаква в Америка, но бях сигурна, че ще му се насладя. Полетът беше доста дълъг и след близо 8 часа във въздуха нямах търпение да кацнем. Пристигнах благополучно на летището във Вашингтон. Там ме посрещна момче от High Sierra Pools, което ме закара до офиса на компанията. Всички бяха много вeжливи и усмихнати. Трябваше да попълня няколко документа и след това ме закараха до апартаментa, който щеше да се превърне в мой дом през следващите четири месеца. Живях и работих в Rockville, щат Мериленд – не много голям, но изключително красив и приветлив град. Квартирата ни беше голяма, чиста и обзаведена с всичко необходимо. Намираше се в спокоен и тих квартал, много близо до центъра на града. Разстоянието до столицата на САЩ Washington D.C. също не беше голямо. Всеки казва, че в Америка без кола не можеш да отидеш никъде… ама изобщо не съм съгласна! Стига да имаш желание и свободно време, можеш да отидеш навсякъде. А пък и пътуването с автобус или метро винаги е много вълнуващо.

Басейнът, на който работих, не бе много голям, но винаги имаше много хора. Намираше се в близост до квартирата и ходех пеша дотам. Никога не ми ставаше скучно. Винаги имаше някой, с когото да си говоря – някоя възрастна дама, която ми казваше да не стоя прекалено дълго под слънцето без шапка и чадър, защото е опасно; някой младеж, който ме питаше дали си имам приятел, или някоя майка, която просто искаше да знае колко е часът. Ала най-хубавото нещо на басейна бяха децата. Е, да… невинаги бяха послушни и разбрани – понякога се налагаше да повтарям „No Running” или “No Pushing” по сто пъти, но винаги ме забавляваха и изпълваха с положителни емоции и енергия. Всеки ден идваха при мен да искат сладкиши, защото знаеха, че винаги имам по нещо сладичко за тях в раницата си.  Не само децата, но и всички хора, които посещаваха басейна, бяха изключително добри и мили с мен. Почти всеки ден ми носеха храна, напитки и всякакви малки подаръчета, дори понякога ме канеха на гости за вечеря.

През свободното си време имах възможността да посетя доста красиви и интересни места. Няколко пъти ходих до Washington D.C., където видях редица забележителности – паметници, музеи, паркове… Изключително забавно си прекарах и в зоологическата градина, където така и не успях да видя скъпоструващата панда, за която САЩ плаща на Китай по $1 000 000 годишно. Един от незабравимите ми дни по време на престоя ми в Америка беше този, когато посетих увеселителен парк от веригата Six Flags. Беше невероятен ден, изпълнен с много емоции и адреналин.

Друг фактор за добрия ми престой в Америка беше и коректното отношение на High Sierra Pools към мен. Помогнаха ми при подаване на документи за Social Security Number, винаги получавах чековете си навреме и намирах съдействие при необходимост. Имах късмета да попадна на най-добрия супервайзор, когото по-скоро чувствах като добър приятел, отколкото като началник.

И все пак най-хубавата част от престоя ми в САЩ беше времето, отделено за ваканция след края на сезона. За двете ми лета, прекарани там, посетих места, които бях виждала само по телевизията или на снимка и не вярвах, че някога ще видя на живо – Лас Вегас, Лос Анжелис, Бахамите, Филаделфия…

И накрая като заключение ще добавя, че комбинацията между Orange, Америка и добър работодател като High Sierra Pools  винаги дава прекрасни резултати – хиляди емоции, безброй усмивки и едно незабравимо лято!

Тагове: , , , , , , , ,