MBA в чужбина – къде и защо

Образование в чужбина 2015/09/08

Живеем в динамичен свят, в който глобализацията създава силно конкурентна среда, а пазарните тенденции нерядко са трудно предсказуеми. Бурното развитие на технологиите преподрежда познатата ни професионална и кариерна категоризация и понякога ни оставя с усещането, че всеки миг можем да „паднем зад борда“. Решение за този проблем обаче има и то идва от съвременните специално разработени MBA програми. Чрез симулация на реална бизнес среда студентите се научават да се адаптират бързо и лесно към изискванията на корпоративния свят.

EAE Graduation

Днес международните компании търсят квалифицирани специалисти с познания в различни управленски области като маркетинг, финанси, човешки ресурси, продажби и, разбира се, изискват ценни умения като лидерство, работа в екип, вземане на решения, адаптивност, решителност и креативност.

Обучението, което MBA програмата предлага, ще ви помогне да стигнете до мениджърска позиция в краткосрочен план и да изградите необходимите умения, изисквани от фирми и институции за отговорни позиции. Глобалните компании предпочитат да наемат хора с опит в чужбина, тъй като това показва готовност за впускане в нови проекти и вземане на решения, за излизане от „зоната на комфорт“, за да се преодолеят предизвикателства, и, разбира се, капацитет за решаване на проблемни ежедневни ситуации.

Education Skills Experience

MBA в университет или в бизнес училище?

Насочете се към MBA програми в Business Schools, защото те дават същото академично ниво като университетите, но предлагат и специализирани практически курсове по бизнес администрация и мениджмънт.

Препоръчително е да направите MBA програма в чужбина. Компаниите ценят повече факта, че сте приели предизвикателството да учите в чужбина, както и уменията, които сте придобили в непозната страна. Следването в чужбина ще ви даде по-различен поглед за това как бизнесът работи в различни части на света и ще ви помогне да изградите у себе си гъвкавост и ориентираност към търсене на решения.

Освен това, културното многообразие и новите контакти, които живота в чужбина дава, помагат да се запознаете с различни националности и профили и развива капацитета на адаптивност към други среди. А именно от това има нужда бизнесът – разбирането на култури и процеса на глобализация, плюс знанията за бизнес структури и фирмени организации, което обогатява и отворя ума.

MBA abroad

В коя държава да уча MBA?

Подходяща държава за MBA програма е Испания. Според класация на Световната организация по туризъм Испания е третата най-посещавана страна в света. Освен това, градове като Барселона и Мадрид предлагат международна мрежа и повече възможности за контакти, за посещаване на изложения и събития, свързани с бизнеса. Днес Барселона е вторият най-посещаван град в Европа и пети в света, заедно с това заема и лидерска позиция в международния бизнес. Всяка година градът е домакин на събития като Mobile World Congress, Fashion и Bridal седмица, както и на редица спортни мероприятия.

В допълнение, Испания разполага с топ бизнес училища в Европа, което увеличава процента на заетост след дипломиране. EAE Business School, второ по репутация бизнес училище в страната и в топ 25 в света, е известно с високия процент успешна професионална реализация на своите възпитаници. „… Според проучване за заетостта, показващо ключови моменти от развитието на нашите ученици след завършването им, открихме, че на студентите ни им отнема по-малко от 9 месеца да намерят работа, която да е с високо ниво на отговорност и да предлага подобряване на възнаграждението. 90% от тях вече са заети преди шестия месец след дипломирането“, казва Jannyrèe Góngora, мениджър бизнес развитие на EAE Business School.

EAE Business School

„… Когато дойдох да уча в Испания преди 5 години, аз не знаех какво да очаквам, но попаднах в прекрасна страна, пълна с възможности и привличаща квалифицирани хора в своите компании… От 3 години работя в една от водещите корпорации в страната, Grupo Planeta, която включва повече от 150 фирми като Atresmedia Group (за трети пореден път на 1-во място по важност медийна група в Испания), Planeta Editorial (най-голямата редакторска фирма в страната и Латинска Америка), както и техните образователни дивизии, които включват 15 различни марки във всички образователни сектори (EAE Business School и The Ostelea Tourism & Hospitality, водеща във висшето образование)“, споделя още Jannyrèe Góngora.

А след това накъде?

Възможностите да си намерите работа в мултинационална компания ще бъдат по-големи, ако направите MBA програма в чужбина и ако училището ви предлага практическо обучение. Курс в реална професионална среда в международна компания ще ви даде по-перспективни и по-добре платени възможности за кариерно развитие. MBA програма се препоръчва на хора с инженерно образование, икономика, право и хуманитарни науки, но като цяло MBA работи за всеки, който иска да развие предприемаческите си умения и да изгради база за започване на нов бизнес.

Education

Когато я попитахме за опита след дипломирането й, Jannyrèe отговори с усмивка „Беше ценно и обогатяващо преживяване, което даде тласък на кариерата ми и ми помогна да подобря управленските си умения. Благодарение на знанията, получени по време на обучението, сега работя в мултинационална компания, която оперира в повече от 80 държави, управлява различни сфери на бизнеса и търси нови възможности за растеж.“

MBA отваря врати за международно кариерно развитие, помага ви да откриете и развиете силните си страни. По време на MBA обучението в реална среда ще имате възможност да демонстрирате професионални компетенции, работоспособност, самочувствие и аналитична мисъл при сблъсък с бизнес ситуации, адаптирайки се успешно и предвиждайки променящите се нужди на организацията, за да бъде тя конкурентоспособна. Не на последно място, средната работна заплата на завършилите MBA варира от 65 000 до 125 000 евро на година.

Ако сте отворени към предизвикателства и желаете лидерска позиция, МВА е вашата програма.

Тагове: , , , , , , , , ,