Невидимите пътища към Исландия

Доброволчески проекти 2012/08/22

Бяхме се настанили удобно в най-друсащото микробусче, от сините, и си пълзяхме с 3 км/ч по околовръстното в петък следобед. Не непременно най-доброто решение!

И ей така от нищото ТЯ разказа за Невидимите градове.

Харесва ми, че в Исландия никой не хвърля камъни, за да не нарани невидимите хора.

Те, исландците, вярват в съществуването на тайните хора (Huldufólk) и техните градове. Дори променят градоустройствени планове; години наред отлагат строежа на магистрала, която да свърже два града през центъра на острова, защото смятат, че пътят би минал през невидим град. Накрая правят обиколен маршрут.

ТЯ го каза по-хубаво. Нарисува ни свят, който излизаше от материалното. Някак ни върна увереността, че във всяко нещо има скрит живот и неподправена красота. И да ценим това е най-важното.

И после в колата за малко стана по-тихо. И вече не бързахме толкова.

Винаги съм имала слабост към Исландия. Още от времето, когато ми разказваха приказки как цялата норвежка аристокрация се натоварила на кораби през IX-ти век и с опънати платна и много мечти се отправила към този далечен остров, където да основе първия парламент в света.

Нямаше как да не споделя с вас няколко интересни доброволчески лагери в Исландия, задаващи се през идните месеци.

Проектът Визуални изкуства към Worldwide Friends е отлична възможност да подобрите комуникационните си и визуални способности, като запечатате за 2 седмици вълшебни моменти и спомени с фотография или видео. Може да си изберете сред няколко лагера, в които да обменяте идеи с нови приятели в Рейкявик или недалеч от Арктическия кръг, където организаторите обещават да откриете слънцето в полунощ и истинския звук на тишината.

Друг интересен проект е Журналистика и Фотография в Рейкявик, където за две седмици да допринесете с малко въображение и талант за издаването на списанието UNA на доброволческата организация Worldwide Friends, като отразявате живота на доброволците от различните лагери в Рейкявик.

И тогава от 24 септември до 8 октомври идва ред на Reykjavik International Film Festival, който си поставя скромната цел „да промени живота” на киноманите. Доброволците ще имат възможността да станат част от тази атмосфера и помогнат с всички съпътстващи организацията на такъв голям форум събития.

И ако все още не сте намерили своето северно приключение, на вашето внимание представям своя фаворит – все още се търсят 35 доброволци към ICELAND AIRWAVES – един по-различен музикален фестивал от 27 октомври до 7 ноември, който към момента вече е sold out. Не знам за вас, но 80% от lign up-a директно си го копирам в графата групи-които-ТРЯБВА-да-се-гледат-на-живо-СКОРО, а едно от цветята на Исландската музикална сцена – Sigur Rós обещават да се раздадат пред местна публика с изпълнение на феста за първи път от 11 години.

Всички проекти се предлагат от исландската организация Worldwide Friends (Veraldarvinir).
Те обикновено са с продължителност от 2 седмици, като таксата за участие с подсигурени храна и нощувки варира според проекта: 150 – 180 EUR. А за есента все още могат да се намерят изгодни самолетни билети до Рейкявик от Лондон и Берлин от порядъка на 141 EUR – 260 EUR.

Тагове: , , , ,