Нови правила в Work and Travel – защо, какво, от кого

Work and Travel 2012/06/19

През последните 2 години Work and Travel се измени толкова, колкото може би не се е изменяла от създаването си през 1961 година. През всичките тези години, освен, че изпрати стотици хиляди студенти в САЩ, създаде безброй приятелства и навъртя хиляди мили в пътешествия, тя стана и богат развъдник на злоупотреби, измами и експлоатация. И беше време нещо да се промени и да се вникне по-добре в причните и последствията. Основен регулатор на програмата и инициатор на промените е Department of State (Държавен департамент на САЩ), който е и създател на програмата.

Work and Travel

В практиката си започнахме да се сблъскваме с неразбиране на промените от страна на студентите. Те ги смятат за досадни, времегубещи и излишни. Но не е така, защото всяка промяна, която е наложена, е родена от десетки проблеми в миналото, застрашаващи безопасността на студентите. Зад всяко ново правило се крият много причини то да бъде наложено.

А правилата не са сложни и да, изискват полагането на известни усилия. Но какво са те, в сравнение с усилията и старанието, които всеки е вложил, за да стане част от work and travel?:

  • Всички участници в програмата са задължени да се отчитат пред спонсора си, веднъж месечно.  – Всеки спонсор „изработи” свои методи за връзка със студентите си, които са разяснени на всеки студент. Целта на това е спонсорът да знае как е всеки студент, как се движи програмата му и къде се намира в момента;
  • Всеки участник в програма за културен обмен ще получава информация за културни мероприятия в района, в който живее и работи. – Достъп до тази информация може да се получи от спонсора, от работодателя, от местни вестници и ежедневници, и от интернет. Целта на това правило е да се припомни на студентите, че те са участници в програма за културен обмен и участието в подобни събития би ги обогатило неимоверно много!
  •  Всеки участник трябва да предостави пълна информация за втора и друга допълнителна работа, която възнамерява да започне, на спонсориращата си организация! – Целта на това правило е да се провери дали втората/допълнителна работа на студентите е безопасна и съобразена с целта на пребиваването им в САЩ.

Налагането, следенето и спазването на новите правила създаде огромен обем работа на всички спонсориращи организации.

Кратките срокове, в които  всеки спонсор трябваше да се смести и да приложи работещи на практика методи, едновременно лесни и разбираеми за студентите, създаде и някой проблеми – интернет страници не се отварят, телефонни линии блокират, забавяне в процеса на обработка на всичката нова информация, която започва да се подава към спонсора. Но това е нормално, и като всяко ново начало-трудно.

Тагове: , , , ,